Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

GÜZE HAYALLERDEN BUGÜNE PAKİSTAN VE ALINACAK DERSLER?

Selahaddin E. ÇAKIRGİL- 15. 09. 2018 Cumartesi

GÜZE HAYALLERDEN BUGÜNE PAKİSTAN VE ALINACAK DERSLER?

15. 09. 2018 Cumartesi

Londra´da kanser tedavisi görürken evvelki gün hayata vedâ eden Begüm Gülsüm Nevazhanım dün Pakistan- Lahor´da büyük kitlelerin katılımıyla defnedildi. O, Pakistan´ın son 25 yılının en etkili siyasetçilerden olan Muhammed Nevaz Şerif´in 45 yıllık refikasıydı. 

Yargı gücüyle bir kez daha girdiği mücadele sonunda Yüksek Mahkeme tarafından geçen sene başbakanlıktan azledilen Nevaz Şerif hapiste; 46 yıllık hanımı da mezarda şimdi.. 

Siyaset, Pakistan´da da zor zanaat..  

*** 

Pakistan´da üç ay kadar önce yapılan seçimden birinci çıkan ?Pakistan Adâlet Hareketi´,Meclis´te de Pakistan Halk Partisi´nin de desteğiyle yeni hükûmeti kurdu ve İmran Khanda başbakan oldu. İmran Khan gibi, ?çim hokeyi´ olarak da bilinen kriket oyununda dünya şampiyonu olmasından başka bir özelliği olmayan birinin, resmî adı Pakistan İslam Cumhuriyeti olan bir devletin yönetim mekanizmasının başına geçeceği beklenmezdi. 

İmrân Khan´ın kitlelere verdiği tek mesaj ise yolsuzlukla mücadele.. Başarılı olması ise çok zor gözüküyor.. Çünkü, 200 milyonluk dev bir nüfusa sahip ülkede, vergi verenler nüfusun sadece yüzde 1´ini oluşturuyor.. Bu da sosyal düzenin ne kadar çarpık olduğunu göstermeye yeter..   

***  

Onmilyonlarca Müslüman, Hindistan´dan ayrılıp, -Osmanlı´nın tarihe karışmasından 30 sene sonralarda-, bir ?İslam Devleti´ kurmak hayaliyle ne çetin mücadeleler vermişlerdi. Ama o mücadelenin lideri olan Muhammed Ali Jinnah´ın, Pakistan İslam Cumhuriyeti´nin ilk kuruluş günü olan14 Ağustos 1947´de Kurucu Meclis´te yaptığı konuşmanın Pakistan´da yayınlanması 30 yıl yasaktı. Çünkü Jinnah, ?Laik bir uygulama yapacaklarını´ söylemişti. 

Jinnah´ın bir yıllık liderliği sonunda vefatından bugüne, en güçlü ?parti´ konumunda olan, Pakistan Ordusu.. Ama birbirinden 2000 km. uzaklıkta, coğrafî açıdan iki parçadan oluşan devlet, henüz 25 yaşındayken, kanlı bir iç savaş sonunda bölünmüş ve Bengal Körfezi´nde, Bangladeş adında yeni bir devlet doğmuştu. 

Ancaak, o bölünmeden sonra Başbakan olan Zülfiqaar Ali Butto, ?devletin resmî adındaki?İslam´,isimden çıkarılmalıdır..´ deyince, milyonlar ?Nizâm-ı Mustafa..´ (Peygamber nizâmı)şiarıyla sokaklara döküldü ve sonunda da Temmuz-1977´de General Muhammed Ziya-ul´Haqq, Butto´yu devirip milyonların dilindeki ?Nizâm-ı Mustafa..´ şiarını bayrak edinerek iktidara geçti. Butto ise bir siyasî rakibini öldürtmek suçlamasıyla idâm edildi. 

Butto´ya idâm hükmü veren mahkemenin başkanı Câvid İqbâl, (ki, Muhammed İqbâl´in oğludur) sonraları, ?Pakistan ismen İslam cumhuriyeti´ydi; ama, bu, okumuş sınıflarla halk kesimleri arasında varılan bir zımnî anlaşmanın gereğiydi. Yoksa, zâten laikti.. Butto, sahneyi yıktı, kendisi altında kaldı..´ diyecekti, özetle..  

*** 

Ziya-ul´Haqq, uçağına konulan bombanın patlamasıyla 1988´de hayata vedâ ettikten kısa süre sonra Z. Ali Butto´nun kızı Bînezir (Benazer)Butto iktidara geldi, ama, yolsuzluklar içinde boğuldu. Sonra Muhammed Nevaz Şerif iktidara geldi ve amma, o da Yargı gücüyle girdiği bir mücadelenin sonunda, General Perviz Müşerref tarafından bir askerî darbeyle devrilip idâma mahkûm edildi ve Suûdî´ye sürgüne gönderildi. Nevaz Şerif ülkesine 9 yıl sonra döndü ve seçimlere girdi. Ama, seçim kampanyasının son gününde, rakibi Bînezir Butto bombalı bir saldırı sonunda hayatını kaybedince seçimi Butto´nun partisi kazandı. Ama, birkaç sene sonra, bir seçim sonunda Nevaz Şerif tekrar iktidara geldi. 

Ve şimdi ise Yargı gücüyle girdiği bir mücadeleden yenik çıkan Nevaz Şerif yine hapiste; yolsuzluk suçlamasıyla..   

*** 

Evet, siyaset Pakistan´da da çok çetin bir iş ve güzel ideallerle çıkılan yolculuktan geride ne kaldı; düşünmeye değer.. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER