Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

´Gurbet el, Almanya´ya göç 58 yaşında

Türkiye ve Almanya arasında imzalanan protokol gereği ilk işçiler 58 yıl önce bugün gönderilmişti...

´Gurbet el, Almanya´ya göç 58 yaşında

Almanya´ya gidecek ilk işçi kafilesi 24 Haziran 1961 tarihinde yola çıkmıştı. İşgücü göndermeye ilişkin protokol, Türkiye ile Batı Almanya arasında 13 Haziran´da imzalanmış; böylece özel kuruluşların kontratsız işçi göndermelerinin önüne geçilmeye çalışılmıştı.

Sonraki yıllarda da işçi gönderme işlemi kademeli olarak devam etti. İşçilerin yüzde 60´ı gibi önemli bölümü kalifiye elemandı.

Almanya, İstanbul´un Tophane semtinde bir irtibat bürosu kurdu. Almanya´ya gelmek isteyen insanlar bu büroya müracaatta bulunuyor, ardından memleketlerine geri dönüp, bürodan gelecek ?Almanya kağıdını? bekliyorlardı. Mektubu alan İrtibat Bürosu´na koşuyor ve Almanya´ya gidiş çilesi başlıyordu.

Aralarında belki de hiç doktora gitmemiş kişilerin de bulunduğu işçiler, Alman doktorlar tarafından sıkı bir sağlık kontrolünden geçiriliyordu. İşçiler, dişlerine kadar kontrol ediliyorlardı. Sağlam olanlar, köylerine kentlerine gidip, Almanya´ya gitmek üzere tahta bavullarını hazırlıyor ve 1-2 yıllığına, 3-5 kuruş biriktirdikten sonra geri dönme düşüncesiyle uzun bir yolculuğa başlıyorlardı.

Sirkeci´de başlayan ve yaklaşık 3 gün süren yolculuktan sonra Münih garında yeni bir hayata başlanıyor, gardaki camsız odalarda insanlar gidecekleri kentlere göre ayrılıyor ve ellerine tren biletleri ve kumanyaları veriliyordu.

Gittikleri kentlerde çalışacakları firmalarda Türk tercümanlar ve firma yetkilileri tarafından karşılanan işçiler önce, ?Heim? adı verilen kalacakları yurtlara yerleştiriliyordu. Bunların çoğu, 2, 4, 6 kişinin kalabileceği odalar, müşterek tuvalet banyo ve mutfağı olan barakalar, bekarların kaldığı yurtlardı.

Almanya´daki yabancı işçilerin sayısı 1973 yılına kadar sürekli arttı. Ülkede 1973 yılında yabancı işçi sayısı 2.6 milyona ulaşırken, aileleri ile birlikte yabancı sayısı da 4 milyona yükseldi. Türk işçilerinin sayısı ise 600 bin aile üyesi ile 900 bine ulaştı.

Dünyadaki petrol krizinden Almanya da büyük ölçüde etkilendi. Federal hükümet, 1974 yılında, ?Anwerbestopp? olarak adlandırılan yabancı işçi alımını durdurdu. Sadece Avrupa Topluluğu ülkeleri vatandaşları işçi olarak alınmaya başlandı. Böylece Alman istihdam sektörü, topluluk üyesi ülke vatandaşı olmayanlara kapısını kapadı.

Kaynak: dunyabulteni.net



Anahtar Kelimeler: Gurbet Almanya yaşında

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER