Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

GÜNEY SINIRIMIZA SEYİRCİ KALAMAYIZ

Suriye üzerinden Türkiye´nin nefesinin kesilmesine izin verilmeyeceği dile getirilen MGK´nın ardından yapılan açıklamada, gelişmelerden duyulan endişe vurgulandı.

GÜNEY SINIRIMIZA SEYİRCİ KALAMAYIZ

GÜNEY SINIRIMIZA SEYİRCİ KALAMAYIZ

 

Son dönemlerin en kritik Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, gündemi Suriye sınırındaki gelişmeler ile buna yönelik alınacak tedbirler ve atılacak adımlar oluşturdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ve yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada da DAEŞ ve PYD´nin oluşturduğu tehdide dikkat çekildi. MGK açıklamasında Suriye´nin kuzeyindeki yapılanmaya ilişkin önemli mesajlar verildi. İsim verilmeden DAEŞ´in sivil halkı hedef aldığı, PYD´nin de bölgenin demografik yapısını değiştirmeye çalıştığına vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Güney komşularımızdan Suriye´de cereyan eden hadiseler etraflıca değerlendirilmiş, muhtemel tehditler ele alınmış, sınırlarımızda alınan ilave güvenlik tedbirleri üzerinde durulmuştur. Bölgede yaşayan sivil halkı hedef alan terör saldırıları ile bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine yönelik eylemlerden duyulan endişe dile getirilmiştir." Uluslararası kamuoyunun bölgede yaşanan insan hakları ihlallerine karşı sürdürdüğü duyarsız tutuma da dikkat çekilen açıklamada, Türkiye´ye sığınan insanların mağduriyetinin giderilmesi için bugüne kadar yapılan insani çalışmaların kararlılıkla devam ettirileceği ifade edildi. Toplantıda Irak´ın terör örgütleri ile mücadelesi kapsamında yaşanan son gelişmeler gözden geçirilirken Türkmenler´in durumu da değerlendirildi. Edinilen bilgiye göre Genelkurmay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan güvenlik zirvelerinde verilen talimatlar üzerine Suriye´de atılacak adımlar ve alınacak tedbirlerin taşıdığı riskleri konu alan kapsamlı bir sunum hazırladı. TSK´nın MGK brifinginde, Suriye´ye müdahale için iki seçenek, bu seçeneklerin barındırdığı risklere ilişkin 4 önemli soru yer aldı.

İKİ SENARYO

Sunumda sınırın öte yakasındaki gelişmelere müdahale için iki senaryo ön plana çıktı. Birinci senaryo, sınırın diğer tarafında kurulacak tampon bölgeyi içeriyor. Buna göre TSK´nın, Fırat nehrinin kenarında yer alan Cerablus bölgesinden başlayarak 90 kilometrelik alanda güvenli bölge kuracağı öngörülüyor. Güvenli bölge ile Suriyeli muhaliflerin elinin rahatlatılması, DAEŞ´in güneye püskürtülmesi, PYD´nin demografi oyunlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bu senaryoya göre güvenli bölge kurulduktan bir müddet sonra alan ÖSO´ya bırakılıyor, operasyon tamamlanmış oluyor. İkinci senaryoda ise TSK, sınırın diğer tarafına geçerek operasyon yapmıyor. Ancak Azez ve diğer bölgelerde PYD ve DAEŞ ile çatışan ÖSO birliklerine 40-60 kilometre menzilli top ve füzelerle destek oluyor.

SUNUMDAKİ DÖRT SORU

Türkiye´nin Suriye´nin kuzeyine müdahalesi üzerine doğabilecek riskler de MGK´da ele alındı. Uluslararası kamuoyunun böyle bir durumda Türkiye´ye karşı tutumunun ne olacağı tartışıldı. Koalisyon ülkelerinin bilgisi ve desteğinin önemli olduğu değerlendirmesi yapıldı. Suriye´nin Türkiye´yi işgalcilik ve saldırganlıkla suçlayabileceği değerlendirmesi yapıldı.

ESAD´IN HAVA KAPASİTESİ

Hava Kuvvetleri´ni ilgilendiren en önemli soru ise Esad´ın elindeki hava savunma sistemiyle ilgili oldu. Olası bir harekât durumunda, kara güçlerinin güvenliği için savaş uçakları bölgenin kontrolünü sağlayacak. Esad´ın hava savunma sisteminin eskisi kadar etkili olup olmadığı tartışılırken, Türk savaş uçaklarının Suriye hava sahasına geçmesi durumunda hedef alınıp alınmayacağı soru işareti olarak duruyor. Diğer bir soru, sınırı geçmeden DAEŞ´in top ve füzelerle hedef alınmasıyla ilgili. Asker bu seçeneğe sıcak bakarken, DAEŞ´in böyle bir durumda bölgedeki sivil halkı Türkiye´ye karşı canlı kalkan olarak kullanabileceği belirtiliyor.

İÇ GÜVENLİĞE ETKİSİ

Her türlü harekatın iç güvenliğe nasıl etkisinin olacağı toplantıda tartışılan en önemli sorulardan birisi oldu. DAEŞ sempatizanlarının yurt içinde hücre yapılanmasının olduğu istihbarat raporlarına da yansırken, Türkiye´nin harekat yapması durumunda bu militanların yurt içinde saldırı yapma ihtimali değerlendirildi. Sadece DAEŞ´in değil PKK ve bağlantılı terör örgütlerinin de Türkiye´yi hedef alabileceği değerlendirildi. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından MGK üyelerine iftar verdi.

PKK VE PARALEL´LE MÜCADELE SÜRECEK

MGK toplantısında, vatandaşların huzur ve güvenliğinin yanı sıra ülke güvenliğine yönelik muhtemel tehditler ile alınacak tedbirler de görüşüldü. Milletin kardeşlik duygularını ve bir arada yaşama iradesini zayıflatarak ülke genelinde vatandaşların güvenliğini ve hayat hakkını ortadan kaldırmayı hedef alan terör örgütlerine yönelik mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğinin altı çizildi. Güncellenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi´nin Bakanlar Kurulu´nda kabul edilmesinin toplum huzuruna önemli katkılar sağlayacağı ifade edilirken, milli güvenliği tehdit eden, başta Paralel Yapı olmak üzere, tüm yasadışı oluşumlara karşı yürütülen mücadeleye kararlılıkla devam edileceği vurgulandı. 7 Haziran seçimlerinin de değerlendirildiği toplantıda ayrıca; Yemen, Libya, Mısır, Ukrayna, Kuzey Afrika ve Ortadoğu´da yaşanan gelişmeler de ele alındı.

SINIRDA HAREKETLİLİK

Gaziantep´in Karkamış ilçesi sınır hattında güvenlik önlemleri artırıldı. Kilis merkeze bağlı İnanlı ve Seve köyü sınır hattına da zırhlı araçlar sevk edildi. Alınan bilgilere göre, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı´na bağlı ekipler, Suriye sınır hattı boyunca devriye görevi yapıyor. Karkamış Sınır Kapısı çevresine ve bazı noktalara zırhlı araçlar konuşlandırıldı.

"TÜRK ASKERİ SURİYE´YE GİRECEK Mİ?"

Rus haber ajansı Sputnik, "Türkiye Suriye´ye girecek mi?" diye sordu. Türkiye´nin Suriye´ye olası bir müdahale konusunda alacağı karar yurtdışında da merakla bekleniyor. Rus medyası, "Misyonun belirlenmesinde Dışişleri Bakanlığı´nın yürüttüğü diplomatik girişimler belirleyici olacak. Çünkü Türkiye´nin tek taraflı müdahalesinin dış dünyanın tepkisini çekme olasılığı yüksek" görüşünü dile getiriyor.

DAEŞ MAYIN DÖŞÜYOR

Diğer taraftan önlemlerin alındığı sınırın Suriye tarafındaki Halep´e bağlı Cerablus´ta, kentin kontrolünü elinde bulunduran DAEŞ, sınıra yakın bölgelere mayın döşerken görüntülendi. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER