Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yazarımız Mehmet BEYHAN Gilad ATZMON´la Konuştu; ´Amerika bu kafayla dünya siyasetinden izole edilecek´

Gilad Atzmon´a sorduk; Donald Trump, Kudüs´ü İsrail´in başkenti ilan etti. Tam olarak Trump ne yapmaya çalışıyor?

Yazarımız Mehmet BEYHAN Gilad ATZMON´la Konuştu; ´Amerika bu kafayla dünya siyasetinden izole edilecek´

Mehmet Beyhan

 

 

Gilad Atzmon; ´Amerika bu kafayla dünya siyasetinden izole edilecek´

Tarih boyunca üç ümmetin mensupları, inançları ile Kudüs arasında hep bir bağ kurmuşlardır.

Bu tarihi gerçeğe rağmen, ABD başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak ilan etmesinden sonra Siyonist İsrail sorunu daha da derinleşerek dünya barışını tehdit etmeye devam ediyor.

 

Donald Trump´ın amacını, Siyonist İsrail´in Trump´ın bu hareketine bakışını, bu hareketin barış görüşmelerini nasıl etkileyeceğini, İslam dünyasına etkisini ve Ortadoğu´nun geleceğini çok önemli bir isimle; Gilad Atzmon ile değerlendirdik.

Gilad Atzmon ismini ilk defa okuyacak dostlar için 14-04-2017 tarihinde kendisiyle yapmış olduğum röportaj da kısaca kendisini tanıtmış olduğum bölümü burada tekrar edeceğim.

 

 

Gilad Atzmon,1963 yılında İsrail´de doğmuş müzik eğitiminden sonra 1994´te İngiltere´ye göç etmiştir. İsrail´in Siyonist politikalarını hep eleştiren Gilad, sonunda  İsrail vatandaşlığından çıkıp İngiliz vatandaşlığına geçmiştir. İngiltere´de felsefe alanında master yaptıktan sonra ?Kafası karışıklar için Rehber´ ve ?Tek Yegane Aşkım´ adlı iki roman yazmıştır. Her iki romanı da dünya çapında büyük ilgi uyandırmış 24 farklı dile çevirilmiştir. Üçüncü kitabı olan ?Göçebe Kimliği´ Türkçeye çevrilmiştir. Mazlumder ve Fatih Sultan Mehmet vakıf üniversitesinin ortaklaşa organize ettiği bir konferansa konuşmacı olarak davet edilen Gilad ile ilk defa bu konferans vesilesi ile şahsen tanışma imkânı buldum.

 

Gilad Atzmon, felsefe ve edebiyat alanın dışında iyi saksafon çalan bir müzisyendir. Gilad´ın müzik alanındaki başarısı çıkardığı ?Sürgün´ anlamına gelen ´Exile´ adlı albümü 2003´te BBC tarafında yılın caz albümü seçilerek tescillenmiştir.

Gilad Atzmon´un kişiliği, sanatı ve fikirleri hakkında çok şey söylenebilir ancak biz bu kadarıyla yetinip sorularımıza geçelim.

 

Merhaba Gilad.

- Merhaba Mehmet

 

Gilad, yoğun programınıza rağmen, bize zaman ayırdığınız için size teşekkür ederiz.

- Fikirlerime verdiğiniz önemden dolayı ben size teşekkür ederim. Gerçekten zamanım çok sınırlı sorularınıza çok kısa yanıtlar vereceğim. Umarım ileriki zamanlarda daha detaylı konuşuruz.

 

Gilad, ´çok soru sormayın mı´ diyorsun?

- Gilad (Gülümseyerek) mesajı doğru anladın Mehmet.

 

O halde sorularıma hemen geçeyim

- Buyrun.

 

Biliyorsunuz, Donald Trump, Kudüs´ü İsrail´in başkenti ilan etti. Tam olarak Trump ne yapmaya çalışıyor?

- Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti ilan etmesinin zamanlaması oldukça önemlidir. Seçim kampanyasını yürüten Flynn-Kush Ruslarla işbirliğini yaptığını itiraf etmesinden sonra Trump iç politikada çok eleştiriliyordu. Böyle bir açıklama ile tüm ilgiyi Kudüs´e çevirmiş oldu.  

 

Başarılı oldu mu?

- Bence oldu. Çünkü çok az sayıda kişinin dışında kimse seçimlere hile karıştırdığı konusunu tartışmıyor artık.

 

O zaman Trump böyle bir açıklamaya zorlandı diyebilir miyiz?

- Başka nasıl olabilir ki? Eğer Trump, Ruslarla işbirliği yaparak seçime hile karıştırdıysa Trump´ı çok eleştirenler Kudüs açıklamasından sonra neden sustular?

 

Genel olarak Siyonistler Trump´ın Kudüs girişimini nasıl değerlendiriyorlar?

- Siyonistler bu açıklamayı Balfour bildirgesi kadar, tarihi bir olay olarak görüyorlar. Ancak bana göre, bu açıklama son derece dar bir bakış açısını yansıtıyor. Sayın Mahmut Abbas´ın belirttiği gibi, ´Amerika artık İsrail sorununda taraf olmuş, barışa bir katkısı olamayacaktır´. ABD bu kafayla yönetilirse dünya siyasetinde gittikçe izole edilecek ve dünya siyasetinde Belçika kadar bile bir etkisi olmayacaktır. Aslında bir bakıma bu kötü bir şey değildir.

 

Trump´ın bu girişimi barış görüşmelerine nasıl etki edecektir?

- Ne barış görüşmeleri? Ortada bir barış görüşmesi filan yok. Sadece barış görüşmelerinin ismi var.

Aslında Trump, Amerikan´ın gerçek yüzünü dünyaya gösterdiği için kendisine teşekkür etmeliyiz.

 

Gilad, İslam dünyasının tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Maalesef İslam dünyası parçalanmış durumda. İsrail ve Batı emperyalizmine karşı yeterli muhalefet ortaya koyamıyorlar. Ancak bu durum bugün için böyle bunun böyle devam edeceğini sanmıyorum. Özellikle Sayın Erdoğan ve Abbasın gayretlerini takdirle karşılıyorum.  

 

Son olarak Ortadoğu´nun geleceğini nasıl görüyorsunuz?

- Kısa vadede iyi görmüyorum. Orta vadede daha da kötü görüyorum. Uzun vadede ise bunun değişeceğini daha iyi olacağını düşünüyorum.

 

Gilad bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

- Ben de teşekkür ederim.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


İlhan
9.01.2018 15:00:14
Kısa ama öz olmuş.Emeğinize sağlık..

YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER