Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Fırat´ın doğusunda Amerikan planı

Serdar Turgut

Fırat´ın doğusunda Amerikan planı

ABD yönetimi ve komutanı değişmek üzere olan Centcom Fırat´ın doğusuna yönelik yeni adımlar atarken gözlem noktaları adı altında bazı yapılar konuşlandırılırken, bu bölgeye dair Washington´da kapalı kapıların ardında nelerin düşünüldüğünün bilinmesi gerekiyor.
ABD Suriye özel temsilcisi James Jeffrey Suriye siyasi model oluşturması için Türkiye-Amerika işbirliğinden bahsediyor ama bu bir süredir burada sıkça duyduğum bir kavram var. Buna konuyla ilgili yetkililer ´Kamışlı Modeli´diyorlar. Bunun ne olduğunu ısrarla sorduğumda bunun anlamını, ortaya çıkış tarihiyle, şöyle anlattı bir kaynağım burada:
"Trump ile Putin´in ?Büyük Suriye Planı´nın temel ilkeleri üzerinde anlaştıkları Helsinki Zirvesi´nden sonra, bu planın ana noktalarından bir tanesi olan Kuzey Suriye´de Kürtlerle ilgili adımın ne olacağı Washington-Moskova hattında yoğun konuşulmaya başlandı.
Bunun ne anlama geldiğini irdelemeye başlayınca da Fırat´ın Doğusu hakkında nelerin konuşulmakta olduğu da biraz ortaya çıkmaya başladı.
Tabii ki her şey Türkiye´nin atacağı adımlardan sonra netleşmeye başlayacak ama Kuzey Suriye ile ilgili görüşmelerin Washington´daki durumu şu anda aşağıdaki gibidir.

NASIL ÖZERK BİR YAPI?

-Fırat´ın Doğusu´ndaki özerk Kürt oluşumu modeli temelde Rusya´nın hazırladığı bir plan. Bunu kaleme alan da planı Washington´da bizzat anlatmış olan Putin´in Ortadoğu danışmanı ve Kürt uzmanı Vitaly Naumkin.
-Moskova´da şubat ayından bu yana yapılan yoğun temaslar sonucunda bu modelin üzerinde bir ön anlaşma sağlandı deniliyor.
-Bu plana göre Fırat´ın Doğusu´nda Kürtlere Suriye merkezi rejiminden kopmamaları şartıyla kısıtlı bir özerlik verilecek. Ruslar buna Kuzey Irak modeli diyorlar ve Amerika ile bu konuda yapılan görüşmelerde de bu kavramı kullandılar.
-Bu yapı resmen Suriye devleti içinde yer alacak ancak bölgesel siyasi kararları alabilecek, kültürel ve ekonomi konularında kısmi özerkliği olacak.

KAMIŞLI MODELİ

Washington-Moskova hattında bu plan çerçevesinde en yoğun konuşulan konu bu planın Türkiye´nin tepkisini en aza indirerek nasıl hayata geçirilebileceği.
"Bunun anlamı nedir?" diye sorduğum birçok kaynaktan şu ortaya çıktı:
-Kürtler Kamışlı´da olduğu gibi bölgenin yönetimini rejimle paylaşacak ama rejim güçleri de bölgeye girmeyecek.
Rejim güçleri bölgenin hemen dışında sınırdan güneyde aşağıda oluşturulacak özerk bölge sınırında konuşlanacaklar.
-Washington´da bu modelde konuşlanacak rejim güçlerinin sembolik düzeyde de olabileceği ama bunların arkasında Rusya´nın da gözlemci olarak gücü olacağından bunun etkin olacağını düşünüyorlar.
Anlayacağınız özerk oluşum oluşursa bunun Türkiye´ye bir tehdit oluşturmamasının temelde Rusya tarafından sağlanması düşünülüyor.

YPG-REJİM GÖRÜŞMELERİ 

YPG, bir süre önce Fırat´ın doğusundaki oluşumun geleceğini garanti altına almak için Esad rejimi ile görüşmelere de başlatmıştı.
YPG heyetinin başında Beyaz Saray´a çok yakın olan ve Washington´un yönlendirmesi altında bulunan İlham Ahmed vardı. Daha önce SDG´nin Washington temsilcisi olan İlham Ahmed tanıdığım kadarıyla tipik PKK´lı bir kadındır.
YPG´liler rejim ile işbirliklerini sürdürmek için daha önce "Eğer İdlib´e bir harekat yapılacaksa biz de rejim güçleri ile birlikte bu harekata katılmak isteriz" önerisini de getirmişlerdi görüşmelerde.
Ayrıca ?Kamışlı Modeli´nin de görüşüldüğü öğrenildi o konuşmalarda, ancak iki konuda da şu anda rejim tarafından verilmiş net bir cevap bulunmadığı da söyleniyor Washington´da. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER