Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Financial Times: Avrupa Merkez Bankası TL´nin Dolar Karşısında Değer Kaybetmesinden Endişeli

İngiliz Financial Times gazetesi, TL´deki düşüşün Türkiye´deki bankalarda büyük hisseleri olan bazı Avrupalı bankalar üzerinden, Euro Bölgesi´nde yaratabileceği etkilerin Avrupa Merkez Bankası´nı endişelendirdiğini aktardı.

Financial Times: Avrupa Merkez Bankası TL´nin Dolar Karşısında Değer Kaybetmesinden Endişeli

10. 08. 2018 Cuma

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Avrupa Merkez Bankası´nın (ECB) liradaki değer kaybının başta BBVA, UniCredit ve BNP Paribas olmak üzere Euro Bölgesi´ndeki bazı büyük bankalar üzerinde yaratacağı olası etkilerden endişeli olduğunu bildirdi.

HABER DÖVİZ KURUNU ETKİLEDİ

Gazetenin Frankfurt, İstanbul ve Londra mahreciyle sabah saatlerinde internet sitesine koyduğu haber, lira ve euroda sert kayıpların yaşanmasına neden oldu. Haberin Türkiye´ye yönelik endişeleri artırmasıyla birlikte dolar 6,30; euro da 7,22 TL ile rekor tazeledi.

Euro da dolar ve sterlin karşısında gerilerken, Avrupa borsalarında bankacılık hisseleri düştü.

FT´de yer alan haberde şu ifadeler yer aldı:

İLİŞKİLER MERCEK ALTINA ALINDI

"Kurdaki düşüşe bağlı olarak, Avrupa Merkez Bankası´nın bölgedeki en büyük bankaların faaliyetlerini izlemek için oluşturduğu Tek Denetim Mekanizması kanadı, son birkaç aydır Avrupa´daki bankaların (Türkiye) ile ilişkilerini mercek altına aldı.´´

 DURUM HENÜZ KRİTİK SEVİYEDE DEĞİL

"Banka, durumu henüz kritik olarak nitelendirmiyor. Ancak konuya yakın iki kişinin aktardığına göre, Türkiye´de büyük operasyonları bulunan İspanyol BBVA, İtalyan UniCredit ve Fransız BNP Paribas´yı özellikle risklere daha açık olarak değerlendiriliyor."

´BANKACILIK SEKTÖRÜNDE GİZLİ BİR SORUN VAR´

Financial Times, liradaki değer kaybı Türkiye´de büyük yatırımları bulunan bankaların gelirlerini olumsuz etkileyeceğini ve ECB´nin esas endişesinin Türk bankalarının döviz cinsi kredileri ödeyememe riski olduğunu belirtti.

FT´ye konuşan gelişmekte olan piyasalarda faaliyet gösteren hedge fon Cartica´nın İdari Direktörü Katalin Gingold, "Bankacılık sisteminde çok fazla gizli sorun olduğunu düşünüyoruz" dedi ve kamu bankalarının borçlarının yüksekliğine dikkat çekti.

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNE GİRMİŞLERDİ

BBVA´nın, UniCredit´in ve BNP Paribas Türkiye´de bulunan özel bankalardan hisse satın alarak Türk bankacılık sektörüne girmişti.

Kaynak: sondakika.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER