Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Eyyam-ı Bahur nedir ve ne demektir? Eyyam-ı Bahur ne zaman olur?

Eyyam-ı Bahur, belirli bir yaşın üzerindeki vatandaşların daha iyi bildiği tabirdir.

Eyyam-ı Bahur nedir ve ne demektir? Eyyam-ı Bahur ne zaman olur?

 

02. 08. 2018 Perşembe

EYYAM-I BAHUR NEDİR?

Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına düşer. Kesin tarih, içinde bulunulan bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilir.

Ülkemizde ağustos ayının ilk haftalarında karşılaşıldığı söylenen Eyyam-ı Bahur´un 1-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiği düşünülmektedir.

Romalılar, eyyam-ı bahur günlerini di?s canicul?r?s olarak adlandırır ve Sirius yıldızıyla sıcak havaları ilişkilendirirlerdi. Sirius´un içinde bulunduğu Büyük Köpek Takımyıldızı´ndan dolayı da Sirius´a da Köpek Yıldızı diyorlardı. Sirius´un görüldüğü tarihlerde kahverengi köpekler kurban ederek Sirius´u hoşnut etmeye çalışırlardı. Antik Roma kültüründe eyyamıbahur günleri 24 Temmuz-24 Ağustos günleri olarak kabul edilirdi. Bu tarihler Alman, Fransız ve İtayan kültürlerinde geçerlidir. Türk kültüründe bu tarih temmuz sonuyla ağustos ortaları arasında günler olarak kabul edilmektedir.

Eyyam-ı bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir. 2000´li yıllarda, Avrupa´daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER