Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Erkek kadınla bir X´lik farkı 13 yılda kapatacak

Bilimsel veriler kadınların erkeklerden 5 yıl daha fazla yaşadığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre bunun nedeni, uzun yaşam sağlayan genlere sahip X kromozomunun kadınlarda iki tane olması. Ancak İngiltere´deki çalışma bu durumun değiştiğini gösterdi. Bun

Erkek kadınla bir X´lik farkı 13 yılda kapatacak

Dünya çapında, kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü´ne (WHO) göre, 2016´da küresel çapta ortalama yaşam süresi 72´ydi. Ancak cinsiyetlere göre dağıtıldığında, yaşam süresi kadınlar için 74 yıl 2 ay ve erkekler için 69 yıl 8 ay. Son çalışmalar, yakın zamanda cinsiyetler arasındaki ortalama yaşam süresinin kapanacağını gösteriyor. İngiltere´de yapılan bir araştırma, 2030´da kadınlar ve erkekler arasındaki farkın 1 yıl 9 aya düşeceğini söylüyor. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi´ne göre İngiltere´de bugün doğan bir erkek bebeğin 79 yıl 2 ay, bir kız bebeğin ise 82 yıl 9 ay yaşaması bekleniyor. Yapılan başka bir çalışma ise, 2032 yılında erkek ve kadınların yaşam süresinin örtüşeceğini gösteriyor.

Çalışmayı yürüten Profesör Les Mayhew ?Tütün ve alkol tüketimindeki azalma, kadınlardan daha fazla bunları tüketmeye meyilli olan erkeklerin yararına oldu. Erkekleri daha fazla ilgilendiren kalp hastalıklarıyla mücadele konusunda da uzun yol katettik. Trafik kazalarının azalmakta olduğu ülkelerde de erkeklerin ömrü uzuyor olmalı? diyor. Bilim insanları kadınların erkeklerden daha uzun yaşamasını şu üç nedene bağlıyor:

1. Genler: Londra´daki UCL Üniversitesi´nden Profesör David Gems, ?Erkek embriyoların soyu, dişi embriyolara göre daha hızlı bir şekilde tükeniyor? diyor. Kadınlarda XX kromozomları, erkeklerde XY kromozomları bulunuyor. X kromozomları hayatta kalmayı sağlayacak pek çok geni barındırıyor. David Gems ?X kromozomunda bir genetik bozukluğunuz varsa ve kadınsanız, bir yedeğiniz var. Ama erkekseniz yok? diyor.

2. Hormonlar: Vücudu daha büyük ve güçlü yapan testosteron hormonundaki artış zamanında, ölüm oranları da artıyor. Uzmanlar, bu durumun nedenlerinin erkeklerin kavga etme, yüksek hızda araba ve bisiklet sürme gibi risk taşıyan faaliyetleri ve intihar etmeleri olabileceğini söylüyor.

3. İş ve davranış: Çatışmalardan etkilenen bölgelerde, erkeklerin yaşam süresine ilişkin beklenti düşüyor. Sigara içme, alkol alma ve aşırı yeme cinsiyetler arasındaki farkın ülkeden ülkeye neden bu kadar büyük bir şekilde değiştiğini açıklayabilir. Örneğin Rusya´da, erkekler kadınlardan 13 yıl önce ölüyor. Bunun nedenlerinden biri aşırı alkol. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER