Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Enflasyonda düşüşün beklentileri aşmasına ekonomistler ne dedi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Ekimde yüzde 2,67 artış gösteren enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi - TÜFE), kasım ayında yüzde 1,44 oranında düşüş yaşadı. Beklenti yüzde 0,64 azalacağı yönündeydi. Veri

Enflasyonda düşüşün beklentileri aşmasına ekonomistler ne dedi?

Ekonomistler de enflasyon oranlarını sosyal medya hesaplarından değerlendirdi. O değerlendirmelerden bazıları şöyle:

Mahfi Eğilmez: Enflasyonda ciddi düşüş: 12 aylık TÜFE yüzde 21,62´ye geriledi. Kurdaki düşüş enflasyonu, enflasyondaki düşüş kuru aşağıya çekiyor.

Ümit Akçay: Tüketici ve üretici fiyat endekslerinde sürpriz yok. Tıpkı dış ticaret rakamlarındaki gibi, burada da ekonomik daralmanın farklı görünümleri ile karşı karşıyayız. Yaşadığımız süreci bütünsel olarak değerlendirmek gerekiyor. Döviz krizi, sürecin sadece bir aşamasıydı. Şu anda halen etkileri ekonomiye yayılıyor, üfe-tüfe farkı azalmakla birlikte halen sürüyor. Krizin ilerleyen aşamaları daha zor olacak.

Mustafa Sönmez: İster inanın ister inanmayın Kasım´da fiyatlar %1.44 düştü ve yıllığı %21.6´ya indi. TÜİK´e göre, ev eşyasında %2,85, eğlence ve kültürde %2,08, çeşitli mal ve hizmetlerde %0,96 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde %0,74 düşüş gerçekleşti.

Gizem Öztok Altınsaç: Enflasyon aylık %1.44 düşerken yıllık rakam da %21.6 oldu (önceki %25.2). Beklentileri aşan bir düşüş. Yıllık enflasyon 2019 2. yarıdan itibaren hızla %14´e doğru gerileyebilir. 2019 ilk yarıda ise %20´li yıllık rakamlar halen bizimle.

Cem Başlevent: Kasımda %1,44 azalan TÜFE´nin detayına bakıldığında enflasyonla topyekun mücadelenin gıdada çok sınırlı, giyimde ise tamamen palavra olduğu görülüyor. Akaryakıttaki indirim ve beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleri belirleyici olmuş.

Timothy Ash: Yıllık enflasyon geçen aya göre Kasım´da yüzde 1.44 düşüşle yüzde 25.24´ten yüzde 21.62´ye inerek şaşırttı. Çekirdek enflasyon ve üretici fiyat endeksi de cesaretlendirici bir trend izliyor. Tüm bunlar, resesyon etkileri ve liradaki istikrarın sonucu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER