Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Enflasyonda 14 yılın rekoru kırıldı

Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı

Enflasyonda 14 yılın rekoru kırıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE´de (2003=100) 2017 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,08, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,52, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,90 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,37 artış gerçekleşti.

YIL SONU BEKLENTİSİ YÜZDE 9.70´E YÜKSELMİŞTİ

Tüketici Fiyatları Endeksi´nde (TÜFE) Ekim ayında medyan bazında yüzde 1.87 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anketteki yüzde 9.60´tan sınırlı bir artışla yüzde 9.70´e yükseldi.

Reuters´ın 18 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 1.30-2.10 artış bandında yer alıyor. Yıl sonu tahmini ise yüzde 8.70-10.60 bandında bulunuyor.

Dün Trump´ın, Fed başkan adayını açıklamasının ardından 3.80 seviyesinin altına gerileyen dolar kuru, yeni günde 3.80 seviyesinden başladı. 

EKİMDE YILLIK ENFLASYON YÜZDE 11´İ AŞMIŞTI

Eylül ayında TÜFE aylık yüzde 0,65, yıllık yüzde 11,20 artarken yıllık enflasyon üç ay aradan sonra yeniden yüzde 11´i aştı.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına ilişkin belirsizliğin ortadan kalkmasının ardından bugün açıklanacak Standard & Poor´s´un (S&P) değerlendirmesine odaklandı.

POWELL ADAY GÖSTERİLDİ

ABD Başkanı Donald Trump, dün Fed Başkanlığına, beklentiler doğrultusunda bankanın Guvernörü Jerome Powell´ı aday göstererek yaklaşık iki aydır piyasaların gündemini meşgul eden konuyu kapattı. Mevcut Fed başkanı Janet Yellen´ın görev süresi 2018 yılının şubat ayında dolacak. Fed´deki lider değişikliğinin bankanın para politikasında önemli bir farklılığa yol açması beklenmiyor. Analistler, Powell isminin piyasalarda bu hafta içinde fiyatlandığını belirterek, bu yüzden kararın açıklanmasının piyasalara etkisinin sınırlı olduğunu kaydetti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bugün sona eren iki günlük toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1.00 - yüzde 1.25 bandında tuttu. Fed bu kararı oy birliği ile aldı. Toplantıdan çıkan karara göre faizlerin Aralık ayındaki toplantıda artması yönünde.

 

Kaynak:Timeturk



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER