Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ENFLASYON SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

SÜLEYMAN KARAGÜLLE- 05.08.2018

ENFLASYON SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?
Türkiye´nin dış borç sorunu kadar bir de enflasyon sorunu ve sıkıntısı vardır.

Türkiye dış borç sorununun yanında enflasyon sorununa da çare bulmalıdır.

Bu sorunun çözümü zannedildiği kadar kolay değildir.

Enflasyonun kaynakları nelerdir?

1- Üretimin yapılmaması:

Türkiye´de üretim yapılmaz, herkes çalışmadan yaşamak ister.

a) Köylü senede belki iki-üç ay çalışır, diğer zamanlarda boştur. Devlet desteğiyle boş vakitlerini sıkıntı içinde geçirir Çoğu İstanbul´a gelir ve kış boyunca orada yan gelip yatar. Bu atıl emeği faal ve üretim yapar hale getirmemiz gerekmektedir.

b) İnsanlar uzun süre kırk yaşında emekli edilmişlerdir. Devletin sırtında çalışmadan yaşamaktadırlar. Herkes emekli olma peşinde. Bizim emekli olanlarımızı da üretime katmamız gerekir, ona göre çözümler üretmemiz gerekir.

c) Okullar birer tembeller yuvasıdır. Herkes öğrenmeden sınıfı geçmek ve diploma almak istemekte, bilgisiz diploma ile de çok para kazanmak istemektedir. İşyerleri bunları kanuni mecburiyetten dolayı işe almakta, çalışmadan yani üretim yapmadan maaş ödemek mecburiyetinde kalmaktadır. Görünürde işi olan bu gençler ve sonra yaşlananlar işsizdirler ve memlekete yüktürler. Bunlar enflasyonun kaynağıdırlar. Diplomaya maaş verme sistemi kaldırılmalıdır. Okullar aynı zamanda ar-ge merkezleri olmalı, herkes çalışarak okumalıdır.

d) Okular birer tembeller yuvası olmakla kalmıyor, mezun olanlar bir de askere gitmeden bir iş tutamıyorlar. Askerliklerini bitirdikleri zaman 30 yaşına gelmiş oluyorlar. Hiç mesleki deneyimleri yoktur, İş kurma yetenekleri körelmiştir. Dolayısıyla yeni bir iş kuramıyorlar. Devlet kapılarını aşındırıyorlar. Askerlikte iş eğitimi verilmemektedir. Ordu aynı zamanda üretim eğitimini vermelidir. Terhis olan kendi işini kurmuş olmalıdır.

e) Bürokratlar iş yapmadan maaş almakla kalmıyorlar, bir de vatandaşlara zorluk çıkarmayı memlekete hizmet zannediyorlar. Bürokrasi enflasyonun ana kaynağıdır. Bürokrasi memlekete hizmet için değil, memleketi geri bırakmak için oluşturulmuş bir teşkilattır. Bürokrasi yerine serbest meslek ilkesi getirilmelidir.

Görülüyor ki, enflasyonu şimdilik durdurmak mümkün değildir. Bütün bunların yapılması için on yıllara, belki asırlara ihtiyaç vardır. Bu sebeple biz başka bir şey öneriyoruz.

2- ENFLASYONUN ETKİLERİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

Enflasyonist politikalar devam etsin ama enflasyonun kötü etkileri ortadan kaldırılsın. Bunun için de şu ilkeler kabul edilecektir.

a) Tüm ödemeler enflasyonlu para ile yapılacaktır. Böylece enflasyonlu para geçerli olacak ve sistem çalışmaya devam edecektir. Merkez Bankaları Sermaye´nin birer üyesi olarak oynayıp duracak, doları yükseltecek veya düşüreceklerdir.

b) Borçlanmalar ise altın senetleri üzerinden yapılacaktır. Sözleşmelerde TL ve dolar geçse bile, yargı onu borçlanma tarihinde altın bonosuna çevirecek, ödenme tarihinde o kadar değerde nakit ödemeye karar verecektir.

Böylece herkes için enflasyonlu paranın kötü tesirleri ortadan kalkacaktır. Herkes altın senedi ile borçlu ve alacaklı hale gelecektir. Fiyatlar, ücretler, kiralar, vergiler hep altın senetleri ile hesaplanacağı için enflasyonun ekonomiye olan kötü etkileri etkisiz hale getirilmiş olacaktır.

Biz bu çözümleri bir günde icat etmedik. 50 senelik çalışmalarımızla Kur´an´dan öğrendik. Bizimle çalışan Turgut Özal bu çalışmalarımızdan yararlandı ve hamleler yaptı, Necmettin Erbakan yararlandı ve hamleler yaptı, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Askar Akayev yararlandı hamleler yaptı. Bugünkü eski Sovyet ülkelerinde yürürlükte olan para sistemini Kırgızistan uygulamalarından öğrendiler. Kırgızistan da Akevler´deki bu çalışmalardan yararlanmıştır, %20 yararlanmıştır. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Akayev bana; ?Ben Süleyman Demirel´e para çıkarmamızda Türklerin bana yardım ettiğini, bundan dolayı ona teşekkür ettiğimi yazdım, senin adını da zikrettim? dedi. Eski Sovyet ülkelerinin paralarını Kırgızistan´dan sonra çıkardıklarını da tespit edebilirsiniz.

Ben bu hafta da çözümler içeren bu iki makaleyi yazdım. Ak Parti sorunları çözmek istiyorsa, dünyaya örnek olmak istiyorsa, bizimle çalışmak zorundadır. Akevler´siz bunları yapma şansı yoktur. Biz 50 senedir, Ak Parti yokken, askerler iktidarda iken, CHP etkili iken çalışmaya devam ettik; hala çalışmaya devam ediyoruz. Bizim Ak Parti´den beklediğimiz ve istediğimiz bir şey yoktur. Tek istediğimiz onun iktidarda kalmasıdır. Yeni geleceklerle uğraşmak istemiyoruz. Ama yenileri gelirse de bizim endişemiz yoktur.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz