Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Kafayı Affa Takanlar ve MHP´ye Stres Testi

Veysi DÜNDAR - 01. 10. 2018 Pazartesi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Kafayı Affa Takanlar ve MHP´ye Stres Testi

01. 10. 2018 Pazartesi

Makkenzi ya da McKinsey, ülkeyi ekonomik anlamda bir güzel analiz ederken, Akparti ile ortağı MHP arasındaki Cumhur İttifakının taraflara ifade ettiği anlam eğlenceli sahneler armağan ediyor izleyenlere. Her ne kadar Arzu Erdem´in öne çıkarıp diğer muhalefet partilerinin de tensibini alsa da, Emeklilikte Yaşa Takılanlar´ın mağduriyetini gidermenin tam da bu günlerde İktidar için çok da oya tahvilatı olmaması bu iki parti arasındaki ilginç diyaloğu ortaya koyuyor.

MHP ne kadar marjinal oya talip ise Akparti de o kadar ?bulk? tabir edilecek oya talip. Hal böyle olunca yaşa takılan Akpartinin radarına takılmıyor. Daha önce Sn. Kalın, emeklilikte yaşa takılanlara uzun, ince yol göstermişti. Şimdi de Mehmet Muş; ?burası Muş´tur Emeklilikte Yaşa Takılanlar´ın yolu yokuştur? dedi.

Akparti kimden alacağı oyun kendini iktidar edeceğini iyi hesaplamış, hatta bununla temayüz etmiş parti. A harfini Anket diye de okuyabilirsiniz. Anketlerle Kalkınan Parti desek yeridir.

MHP zamanında Adalet Partisi liderinin iki eline tutunmuş MC´yi teşkil ettiği Milli Görüş ardılı partinin bunca yıldır iktidarı bir merkez partisi tadında temerküz etmesini muhtemelen bir taraftan da kıskançlıkla seyrediyor. Her ne kadar liderleri İstanbul´a dahi aday çıkarmama gerekçesini; ?burada bunca yıldır ne oy aldık zaten?? dobralığında zikretse de bir zamanların MSP´sinin de İstanbul´da eser miktarda oy aldığını anımsamaktan da imtina etmekte.

MHP´nin bu teslimiyetçi tavrını ister realistlik, isterse AKP´nin gölgesinde kolaycılık diye tanımlayın birlikte ittifaka soyunmuş iki partiden birinin seçim vaatlerinin diğeri tarafından ?duymadım, görmedim, bilmedim? şeklinde üç maymuna havale edilmesi tarafların zımni bir uzlaşmasına dayalı değilse ancak ittifakın sahteliğine delalet eder.

Burada affa takılanları, yaşa takılanlardan ayrı ele almak lazım. Çünkü orada istense de aşılamayacak hususlar, anayasal kısıtlar var. Ama yaşa takılan mevzuunda bırakın AKP´yi muhalefet bile kifayet ediyor MHP´ye önerisini realize etmekte.

AKP´nin ikinci defa ortağının gündeme taşıdığı öneriye yokmuş muamelesi yapması bir taraftan iktisadi sahadaki izleyen 3. taraflara ?popülist değiliz? mesajı vermek, diğer taraftan da eğer başarabilirse ortağını bu sevdadan vazgeçirip kıt kaynakları kendine bulk oy kazandıracak alanlarda kullanmaya devam etmek diye yorumlanabilir.

MHP´nin kendisine hayalet önerilerde bulunan parti muamelesi yapan ortağına yanıt vermeyen sessizliği, belki iki parti arasındaki bitmeyen ve bilinmeyen pazarlıkların son kurbanının yaşa takılanlar olduğuna işaret ediyor. Meclis yarın açılıyor. Ağustos ayından beri reklam edilen önergenin normal şartlarda mecliste olması gerekiyor. Arzu Erdem iki defa sayfamıza konuk oldu.

Kendisine çareyi de söyledik, derdi de ifade ettik. Bizi okur mu bilinmez ama biz vazifemizi yapalım gerisi ilgilisinde.

Ben kişisel olarak emeklilikle bir işim olmamasına, mahkeme ile devam eden bir sıkıntıma karşı emeklilikte yaşa kafayı takanlara empatik, affa kafaya takanlara antipatikim.

Kanuna güvenen zaten affa müracaat etmez, kanun geriye yürümez.

Bugün ülkede istihdamın bu denli elzem ve zor ulaşılır olduğu bir ortamda; emeklilikte açılacak pencere yeni iş olanakları anlamına gelecek. Çalışmaktan yorulan kenara geçerken, iradesi isteği olana terfi imkanı doğacak.

Emeklilik yaşının öne alınması, daha önce de yazdık, ne 2001 ne de bu krizi engelledi. Devlet çok tasarruf yapmak istiyorsa hiç bir katma değer üretmeyen kitlelere narkoz misali sağladığı karşılıksız sosyal yardımları sorgulamalı, her biri en az 20-25 yıl çalışmış insanları değil.

MHP belki Türkiye´de iktidarı kazanabilecek vizyonda bir parti olmadığı için Devlet Bahçeli gibi seçim kazanmayacağını seçimden önce deklare ediyor, olabilir. Ama MHP´ye oy verenler için seçim vaatlerinin tahakkuk etmesi ya da etmemesi önem taşıyacaktır.

MHP 70´lere takılmış lideri ve ultra milliyetçi tavırları ile iktidara bırakın yakınlaşmayı, 2015´de elinde fırsat olmasına karşın iktidarı sarsmayı dahi gözardı etmiş hali ile, iktidarı elbette kazanamaz.

Zaten Meral Akşener en azından kendini iktidar alternatifi olarak tam da bu nedenle ortaya koymadı mı?

Devlet Bahçeli dünkü konuşmasında uyaklı redifli biçimde bir taraftan derdini anlatmaya çalıştı, diğer taraftan hukuk bilgisini sorguladığı Sn. Erdoğan ile ?ittifakın (af önerisi ile) alakası yok? dedi. Bazen Sn. Bahçeli´nin sözlerini tefsir etmek, insana oksimoron nedir öğretiyor.

MHP´nin yaşa takılanlar üzerinden geçeceği son test bu partinin gerçekte var olup olmadığını da ortaya koyacak. İzlemek lazım.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz