Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

EL-EŞ´AL´DEN GAZZE´Yİ SİYONİST KUŞATMADAN KURTARACAK 5 MADDELİK ÖNERİ

Mısır üniversitelerinde siyasi bilimler hocası olan büyükelçi Abdullah El-Eş´al, Gazze üzerindeki ambargonun sona erdirilmesi için beş maddelik bir plan önerdi.

EL-EŞ´AL´DEN GAZZE´Yİ SİYONİST KUŞATMADAN KURTARACAK 5 MADDELİK ÖNERİ

EL-EŞ´AL´DEN GAZZE´Yİ SİYONİST KUŞATMADAN KURTARACAK 5 MADDELİK ÖNERİ

 

Mısır üniversitelerinde siyasi bilimler hocası olan büyükelçi Abdullah El-Eş´al, Gazze üzerindeki ambargonun sona erdirilmesi için beş maddelik bir plan önerdi.

El-Eş´al yaptığı açıklamada, kuşatmayı kırma girişimlerinin temelde Gazze halkına insani yardımları ulaştırmak,  ihtiyaçlarını gidermek, aynı şekilde dünyaya burada yok edilmek için kuşatılan, saldırıya uğrayan ve aşağılanan bir halkın olduğunu hatırlatmayı amaçladığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak bugün (20 Haziran Cumartesi) basın açıklaması yapan El-Eş´al, Filistinlilerle onların yanında yer alan aktivistlerin çabalarını aşacak daha kapsamlı bir kuşatmayı kırma stratejisi ortaya koymak gerektiğini belirterek, işgal rejiminin bütün kapıları kapattığını, Mısır´ın da Rafah´ı kapattığını, bununa paralel olarak Mısır´la Hamas arasının gerginleştiğini, Mısır halkının Sina´daki olaylar nedeniyle genelde Filistin halkına, özelde ise Hamas hareketine düşmanlık beslemeye başladığını ifade etti.

El-Eş´al sözkonusu stratejinin beş maddeden ibaret olduğunu belirterek onları şöyle sıraladı:

Birincisi: Gazze ile Mısır arasındaki Rafah sınır kapısının açılması, insani yardımların ve inşaat malzemesinin oluşturulacak bir komisyonun denetiminde Gazze´ye ulaşması amacıyla Filistin Yönetimi, Mısır ve Hamas arasında bir antlaşmanın sağlanması için Arap-İslam zirvesinin düzenlenmesi.

İkincisi: Gazze´de bulunan direniş gruplarının İsrail´e sataşmama konusunda taahhütte bulunmaları, varılan ateşkesin sağlamlaştırılması, direnişin ateşkese saygılı olmasına karşılık uzun vadeli bir ateşkes sağlanması ve işgal rejiminin de saldırmaması için Amerika ve Avrupa Birliği´yle antlaşma yapılması.

Üçüncüsü: Gazze´ye yardım konusunda İran yerine Suudi Arabistan ve Arap zirvesinin rol alması, Gazze ile İsrail arasındaki bütün bağların koparılması, Gazze´nin ihtiyaç duyduğu liman, havalimanı, sınır kapılarının açılması, Fetih ile ortak çıkarların hayata geçirilmesi, siyasi yarışın halka hizmete dönüştürülmesi için çaba gösterilmesi, İsrail´in olası bir saldırganlığının Arap zirvesinin destekleyeceği toplumsal başkaldırılarla engellenmesi.

Dördüncüsü: Arap zirvesince oluşturulacak bir komisyon tarafından Filistinli mültecilerin kaldıkları ülkelerdeki sorunlarını çözüme kavuşturmak için çaba gösterilmesi, Filistin davasıyla  Kudüs´ü savunmak için Arap basınının gereken önemi göstermesi.

Beşincisi:  Türkiye-İsrail´in nüfuzuna sahne olan Gazze üzerindeki kuşatmanın kalkmasıyla Türkiye´nin sıkıntılardan kurtulması ve Türkiye-İsrail gerginliğinin son bulması.

Eş´al, bu beş noktayla Gazze´nin kuşatmadan kurtulacağı gibi, gücünü işgale karşı kullanan direniş güçlerinin de bütçesi olan milli bir orduya dönüşeceğini iddia etti.



Anahtar Kelimeler:

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER