Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Eğitimde başarı için kadrolu atama şart!

2018-2019 eğitim ve öğretim yılı bugün itibarıyla ara tatile girerken, eğitim sistemindeki sorunlarla ilgili ciddi bir adımlar atılabilmiş değil.

Eğitimde başarı için kadrolu atama şart!

Türkiye´nin eğitim sisteminde sorunlar bitmiyor. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı bugün itibarıyla ara tatile girerken, eğitim sistemindeki sorunlarla ilgili ciddi bir adımlar atılabilmiş değil. 97 bin öğretmen açığına rağmen geçtiğimiz yılın Kasım ayında gerçekleştirilen 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması, atama bekleyen öğretmenler için yeterli olmadı. Millî Eğitim Bakanlığı´nın 97 bin öğretmen açığını kapatmak için yaptığı atamalar, norm kadro açığı ve ücretli öğretmenler dikkate alındığında yetersiz bulunuyor. Öğretmeler için verilen 3600 ek gösterge vaadi bile yerine getirilmezken, açıkta bekleyen binlerce öğretmen atama için vaat değil icraat bekliyor.

BİNLERCE ÖĞRETMEN ATANMAYI BEKLİYOR

Resmi verilere göre MEB´in öğretmen açığı 97 bin 31, eğitim fakültelerinden mezun olan ancak atanmayı bekleyen öğretmen sayısı ise 117 bin 403. Resmi verilerin aksine ülkemizde her yıl eğitim fakültelerinde okuyan 653 bin 899 lisans öğrencisinden 45-50 bin öğrenci mezun oluyor. Atanmayı bekleyen binlerce öğretmen varken MEB, öğretmen açığını uzun yıllardır ücretli öğretmenlik sistemi ile kapatmaya çalışıyor. Türk Eğitim-Sen´in istatistiklerine göre Türkiye genelinde 76 bin 605 ücretli öğretmen görev yapıyor. Türkiye´nin sadece 55 ilindeki norm kadro açığı ise 101 bin 339.

 

STATÜ AYRIMI KALDIRILMALI

Eğitimde başarı için öğretmenler arasındaki statü ayrımının kaldırılması gerektiğini dile getiren eğitimci yazar Şahin Aybek, ?Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz, nitelikli ve kadrolusu olur. Mülakatla öğretmen alımı liyakate aykırı, objektiflikten uzak ve istismara açıktır. Eğitim niteliği ve başarı da öğretmenlerimize bağlıdır. Bunun için de sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamaları kaldırılmalı ve ihtiyaç duyulan tüm öğretmenler kadrolu olarak atanmalıdır? şeklinde konuştu.

ÖĞRETMENLİKTE LİYAKAT ARANMIYOR!

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Türk Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. M.Hanefi Bostan ise, ?Türkiye genelinde 100 binin üzerinde norm kadro açığı var. En büyük öğretmen açığı İstanbul´da. Yaklaşık 30 bin öğretmen açığı var. Ama Türkiye genelinde sadece 20 bin öğretmen ataması yapılıyor. Acil olarak öğretmen açığının kapatılması gerekiyor. Ücretli öğretmenlerin 4 bin 510´u önlisans mezunu. Türkiye genelinde 9 bin 653 ücretli öğretmen pedagojik formasyonu dahi olmadan görev yapıyor. Türkiye´de eğitim maalesef bu şekilde sürdürülmeye çalışılıyor. Atama bekleyen öğretmen atanmıyor ama öğretmenlikle ilgili eğitimi dahi olmayanlar derslere giriyor? diye konuştu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER