Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

EĞİTİMDE 105. SIRA

2018-2019 Eğitim?Öğretim döneminin başlamasına sayılı günler kaldı... İstatistikler bir kez daha yap-boz tahtasına dönen eğitim sisteminin içler acısı halini gözler önüne serdi.

EĞİTİMDE 105. SIRA

Dünya Ekonomik Forumu 2018 Eğitim Kalitesi raporunu açıkladı. Türkiye ile ilgili önemli tespitlerin bulunduğu raporda okullaşma oranının arttığı, ancak eğitimde niteliğin azaldığı belirtildi. Raporda, Türkiye´nin ilkokul seviyesinde kalite notu 7 üzerinden 3.1 oldu. Bu oran Türkiye´yi 105´inci sıraya geriletti.

ANKARA BÜROSU

AFRİKA İLE AYNI YÜZDELİK DİLİMDEYİZ

Türkiye, dünya ülkelerinin yalnızca 38´inin önüne geçebildi. Bir yıl içerisinde sadece iki basamak yükselebilen Türkiye, Mozambik, Nikaragua, Tanzanya, Etiyopya ve Kamboçya gibi Afrika ülkelerinden oluşan yüzdelik dilimden kurtulamadı. İç savaşın yaşandığı Yemen´in son sırada yer aldığı listede, Katar, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan gibi ülkeler Türkiye´nin önünde yer aldı.

dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapılan Eğitim Kalitesi 2018 raporuna göre Türkiye, 137 ülke arasında 99´uncu sırada yer aldı. Türkiye sıralamada, Katar, Malezya ve Pakistan gibi ülkelerin gerisinde kalırken, en düşük puan aldığı alan ise ilkokul seviyesi oldu. Okula erişim oranı yüzde 94,1 gibi büyük bir oran iken, raporda Türkiye´nin ilkokul seviyesinde kalite notu 7 üzerinden 3,1 oldu.

 

TÜRKİYE İLKOKUL SEVİYESİNDE 105´İNCİ SIRADA

Türkiye´deki okula erişim ve okuryazarlık oranına rağmen her geçen yıl eğitim kalitesindeki nitelik kaybı ülkeyi dünya sıralamasında gerilemesine sebep oluyor. WEF tarafından yayımlanan rapora göre Türkiye´nin geride kaldığı alan ise ilkokul seviyesi oldu. Öğrencilerin okula erişim oranı yüzde 94 iken, ilkokul seviyesinde Türkiye´ye verilen puanın 7 üzerinden 3,1 olması ülkeyi sıralamada 105´inci saraya geriletti.

TÜRKİYE AFRİKA ÜLKELERİYLE AYNI YÜZDELİK DİLİMDE

Yayımlanan Eğitim Kalitesi 2018 raporu verilerine göre Türkiye, eğitim sistemi hezeyana uğrayarak sınıfta kaldı. Geçen yıla göre sadece iki basamak yükselebilen Türkiye, dünya ülkelerinin yalnızca 38´inin önüne geçebildi. Bir yıl içerisinde sadece iki basamak yükselebilen Türkiye, Mozambik, Nikaragua, Tanzanya, Etiyopya ve Kamboçya gibi Afrika ülkelerinden oluşan yüzdelik dilimden kurtulamadı.

EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE DE ÖNEMLİ KISTASLARDAN

Öğrencilerin doğru mesleğe yönlendirilmesi, akademideki altyapı çalışmaları, eğitime harcanan paranın genel bütçeye oranı gibi ölçütler göz önüne alınarak oluşturulan listede, en tepede İsviçre yer aldı. Türkiye´deki son günlerde yapılan kemer sıkma politikalarının eğitime de yansıması hem sıralamada gerilemeye hem de eğitim kalitesinin düşmesine sebep oldu. Eğitimdeki harcamaların geleceğe yatırım olarak görülmesi gerekirken, eğitim alanındaki kalemlerin de kısıtlamaya dâhil edilmesi şüphesiz hem kaliteyi hem de sistemi olumsuz etkiledi.

 

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİYE YATIRIM YAPIN

Ülkemizin eğitimde bu denli geride olmasının nedenlerini gazetemize değerlendiren Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞDER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, ? Türkiye´de yıllardır eğitimle ilgili yatırımlardan bahsedilirken, okullar ve dersliklerden başka bir şeye yatırım yapılmadı. Bu sebeple okul sayılarını çoğaltarak eğitimin düzeleceğini sandılar. Ancak, bunları yaparken, okullarda eğitim veren öğretmenlerin yetişmesine önem verilmedi. Asıl sorun öğretmen yetiştiren, eğitim fakültelerinde. Öğretmen yetiştirirken bu mesleği sadece para için değil, gönül vermiş insanların bu mesleği yapabilir yeterliliğinde olması gerekir. Öte yandan eğitim kurumlarımız eğitim için değil de, kanunen gönderilen kurumlar olmuştur.  Bir kısım öğrenci ise gerçekten okumak için geliyor ama maalesef onlarda zorla eğitime tabi tutulan öğrenciler arasında kaybolup gidiyor. Hal böyleyken tabiri caizse okullarımız toplama kampı gibi zorla gönderilen kurumlar olmuştur. Geri kalmamamızın tek nedeni, eğitim kurumlarımızın binalarına ve dersliklerine yatırım değil, öğretmen ve öğrenci yetiştirmeye yatırım yapılması gerekir.

?OKUL SAYISI ÇOĞALTILARAK EĞİTİM DÜZELMEZ?

Türkiye´de yıllardır eğitimle ilgili yatırımlardan bahsediliyor, bu hususta şunu söylemekte fayda var, okullar ve dersliklerden başka bir şeye yatırım yapılmadı. Okul sayılarını çoğaltarak eğitimin düzeleceğini sandılar. Ancak, bunları yaparken, okullarda eğitim veren öğretmenlerin yetişmesine önem verilmedi. Eğitim kurumlarımızın sadece binalarını ve dersliklerini değil, öğretmen ve öğrenci yetiştirmeye de yatırım yapılması gerekiyor.



Anahtar Kelimeler: EĞİTİMDE SIRA

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER