Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Eğitim İle İlgili Projeler

Mehmet Emin ER

Eğitim İle İlgili Projeler
  1. 12 yıllık kesintisiz eğitimden artık vaz geçelim. Devlet eğitimde zorlayıcı değil yönlendirici olsun. Ülkemizin kıt imkânlarını ilme istidadı olmayan kişilere harcamak yerine talip olanlara harcayalım. Lise eğitimi kesinlikle zorunlu olmaktan çıksın ve öğrenmek isteyen kişileri alalım. Uzmanlık liselerine ayrı ayrı sınavlarla öğrenci alalım.
  2. Meslek liselerine bir veya duruma göre iki yıl daha ekleyelim. Burayı bitirenlere meslek yüksek okulu diploması verelim. Üniversiteleri bu yükten kurtaralım.
  3. Mesleki liseler ve uzmanlık liseleri açalım. Yani Öğretmen lisesi, polis lisesi, din eğitimi lisesi, dil liseleri (İngilizce, Fransızca, Arapça vb.) ve mesleki liseler. Fakat mesleki liseleri cazip hale getirelim. Sınav sistemine göre alalım. İş imkanları oluşturalım. Uzmanlık liseleri oluştuğunda bu liselerin üst basamağı olan üniversiteler sadece bu liselerden gelenlere açık hale gelmeli, dışardan gelecek olanlar için ağır giriş sınavı konulmalıdır. Örneğin eğitim fakültesi sadece öğretmen liselerinden öğrenci almalı, ilahiyat fakülteleri, din dersi öğretmenliği vb. fakülteler din eğitimi veren okullardan öğrenci almalıdır. Bu liselerdeki eğitim programı mesleki ağırlıklı olmalı, üniversite eğitimi daha üst düzeyde olmalıdır.
  4. Tarım, hayvancılık gibi liseler açalım. Çobanlık bile yapacak olan hayvancılık lisesini bitirmiş olsun.
  5. Spor, müzik ve güzel sanatlar lisesi açılsın. Ya da mevcutlar iyileştirilsin.
  6. Gençlere hiçbir faydası olmayan liseleri kaldıralım. Bunun yerine üniversiteye geçsinler. Eğer mevcut sistemde bunu yapmak imkansızsa süresini iki yıla düşürelim.
  7. Okullardaki ders çeşidini azaltalım. Temel dersler oluşturalım. Diğer dersleri o derslerin içerisinde bir ünite haline getirelim. Bu durum, öğrenci üzerindeki ders stresini azaltmış olur.
  8. Ders kitaplarını akademik bir dille yazmayalım. Basit, anlaşılır ve yalın bir dil kullanalım. Konuları detaylı anlatmak yerine özet ve kısa yazalım. Mevcut ders kitapları öğretmenler için kullanılsın.
  9. Üniversite sınavlarını kaldıralım. Öğrenci ilkokuldan itibaren eleyerek ilerlesin. Yani ortaokula geçen birisi ilkokuldaki başarısına göre ve istidadına göre geçsin. Liseye de aynı şekilde. Fakat öğrencilere uzmanlık liseleri oluşturduğumuzda kişileri uzmanlık alanlarına göre liselere yerleştiririz. Bunun dışında ilim yapmak veya yönetim alanında ilerlemek isteyenleri Fen, Anadolu ve Sosyal liselere alalım.
  10. Öğrencilere sosyal etkinlik yapacak çok zaman verelim. Üç ders saatinden sonra bir saatlik uzun teneffüsler verelim. Okulda spor, resim, tiyatro, sosyal etkinlik gibi saatler koyalım.

Eğitim, dünyanın en zor fakat en önemli işidir. Devletin bu eğitim işini 12 yıl sürdürüp herkese zorunlu yapması hem ülke kaynaklarının israf edilmesine ve hem de sınıflarda oturamayacak, ilim öğrenemeyecek olan kişileri zorla ilme yöneltmeye yol açacaktır ki bu çocuklar zaten istemedikleri ve istidatları olmadıkları bir alanda başarılı olamayacaklardır. Bu çocuklar belki iyi bir sanatçı, sporcu, zanaatçı ve çiftçi olacakken eğitim yüzünden hiçbir şey olamamaktadırlar. Okudukları üniversiteler de onları bir yere taşımamış olmaktadır. Bunun sonucunda ülkemizde zanaat, tarım ve diğer sektörler ölmeye başlamakta, bu alanlarda çalışacak insanları Afganistan veya Irak´tan ithal etmek zorunda kalmaktayız.

 

İlim işi belli bir elitin yapacağı iştir. Devlet, kuracağı sistemle bunu seçici yapmalı, sistem, sürekli eleyerek ilerlemeli ve yukarıya gerçekten istidadı, yeteneği olanlar çıkmalıdır. Bu yetenekli olanların da az bir kısmı ilme, diğerleri de yönetim ve teknik alanlara yönelmelidir. Bu sayede hem kaynaklarımızı tasarruflu kullanmış ve hem de gençlerimizi boş bir hayal peşinden kurtarmış olacağız.

İlme yönelmeyecek olan gençlerin yetenek ve becerilerini artırıcı meslek okulları kurulmalı ve bu okullara da meslek lisesi ile meslek yüksek okulu diploması verilerek özgüven elde etmeleri sağlanmalıdır.

Eğitim sorununu çözememiş bir millet ilerleme imkanını da yok etmiş olacaktır.



Anahtar Kelimeler: Eğitim İlgili Projeler

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz