Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Eğitim-Bir-Sen “Eğitimin Röntgenini” çekti

Eğitim-Bir-Sen, “Eğitime Bakış 2021: İzleme ve Değerlendirme Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı…

Eğitim-Bir-Sen “Eğitimin Röntgenini” çekti

Milli Gazete'den Ahmet Açıkay'ın konu ile ilgili haberi...

Eğitim-Bir-Sen, Eğitime Bakış 2021: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu dün kamuoyuyla paylaştı. Bu alanda halen çok çaba sarf edilmesinin gerekliliği rapora yansırken, ortaya çıkan rakamlar ise özellikle bazı alanların düşündürücü boyutlarda olduğunu ortaya koydu.

 

5 YAŞ OKULLAŞMA ORANINDA ŞOK DÜŞÜŞ

Rapora yansıyan en önemli verilerin başında ise okul öncesi okullaşma oranı oldu. MEB’in yeni hedefleri arasında olan bu alanla ilgili pandeminin olumsuz etkisinin en çok okul öncesinde görüldüğü raporla kayıt altına alındı. 5 yaş grubunda net okullaşma oranı geçen yıla göre yüzde 16,6 puan gerilediği ve yüzde 58,5 olarak gerçekleştiği raporda yer aldı.

 

GENEL RAKAM YÜKSEK, SON SINIF KAYGI VERİCİ

Raporda özellikle lise düzeyindeki okullaşma oranının yüksek olduğu görüldü. Rakamlara göre 14-17 yaş grubunda ise net okullaşma oranı yüzde 90,76 olup erkeklerin okullaşma oranı (yüzde 91,01) kızların net okullaşma oranından (yüzde 90,49) biraz fazla. 17 yaş için net okullaşma oranı OECD ülkeleri ortalaması yüzde 90, Türkiye’de ise yüzde 82. Lise son sınıf için rakam düşük olsa bile lise düzeyinde de genel olarak yüzde 10 oranında öğrenci eğitim sisteminin dışında kaldığı raporda yer aldı.

 

KOLOMBİYA’NIN GERİSİNDE KALDIK

Raporda açıklanan bir diğer veri ise lise mezunlarının istihdamına yönelik. Raporda yer alan öneriler bölümünde, “Son beş yıllık periyotta hem genel hem de lise dengi mesleki okul mezunlarının istihdam oranları azalırken, işsizlik oranlarında artış yaşanmaktadır. Buna ilaveten Türkiye’nin (yüzde 32) 18-24 yaş arası ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerinin oranı OECD ülkeleri ortalamasının (yüzde 15) oldukça gerisinde kalarak Kolombiya’dan sonra son sıradadır. Ne eğitimde ne istihdamda olanların oranının bu denli yüksek oluşu oldukça kaygı vericidir” uyarısı yer aldı. 

 

YALÇIN: “FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ SORUNU ÖNCELENMELİ”

Raporu değerlendiren Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, eğitim fırsatlarındaki eşitsizliği kaldırmanın kritik derecede önemli olduğunu belirterek, “Tüm çocuklara daha eşit eğitim imkânları sağlamaya yönelik politika ve uygulamalar sınıf, okul ve eğitim sistemi düzeyinde uygulanabilir. Son yıllarda Türkiye eğitim sisteminde gerçekleştirilen birçok olumlu göstergeye rağmen kronik sorun haline gelen eğitimde bölgesel eşitsizlikler, fırsat eşitliği, kademeler arası geçiş ve eğitimin niteliği gibi konular hâlâ çözüm beklemektedir” dedi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER