Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Düşünceden Kopuş ve Uzaklaşış

ALİ HAYDAR HAKSAL- 16.07.2018

Düşünceden Kopuş ve Uzaklaşış

Büyük hedeften vazgeçenler küçük şeylerle avunurlar ve mutlu olmaya bakarlar.

Büyük milletin büyük devleti ve ülküsü olur.

Büyük milletin büyük hamleleri olur. Yolunu sürdürmeye bakar, hiçbir zorluğa aldırmadan. Yaşanan olumsuzluklar insanı yıldırmaya neden olacaksa bu dünyada yaşamanın anlamı kalmıyor demek.

Yola çıkanlar, niyetlerini ve yol yönlerini önceden belirlerler. Yola çıkarlar. Yol ve hayatın geleceği ve ne olacağı önceden bilinmez. İnsan kaderini bilmez. Kaderinin peşinde koşar. Kaderinin tayin ettiği yol üzere var olmaya bakar. Yol yürüyüşündeki yöntemi, tarzı, çabası insanın hem karakterini belirler hem de kaderinin ince ayrıntılarını yönlendirmesine neden olur. Her başlangıcın bir sonu var. Başlangıç sınırı adım atıldığı andan itibaren başlar, ama nerede biteceği bilinmez. Bilinmezliğin peşine takılan insan onu anlamlı kılma çabasında olur. Çünkü sonuçları her şeyden önemli. Geride bırakılanlar gelecek için bir çabanın sonucu.

Müslümanların hayata bakışı hiçbir zaman bir karamsarlık içermez, içermemeli. O, sorumluluk bilincinde oldukça, yapıp ettiklerinin anlamını kavradıkça yaptıklarının ne anlama geldiğini iyi bilir.

Hayat dengeler üzerine kurulu. Hatta zıtlar da diyebiliriz. Dengeleri iyi tartanlar, kendileri için, iyi hayırlı ve güzel olanda ısrar ederler.

Karamsarlıklar ya yenilginin ya da çaresizliğin bir sonucu. Artık kendinden umudun kesildiğinin tanımı ya da anlamı. Bir Müslüman hemen her sabah, hayata başladığında yüzünü Allah´a çevirir. İlk adımı böyledir. Günün başlangıcı sabah ışıklarıdır. Günün bitimi ise havanın kararması. Her ikisinde de hayatını anlamlı kılan eylemleri var.

Gündüz fiili çalışma, çabalama, emek verme ve hayatın hemen bütün alanlarına tohum atmaya bakar. Gündüz hayatın eylemleri ile uygulanışıdır. Günün sonunda fiziki yorgunluk ile birlikte düşünme zamanı başlar. Sorumluluğu ve derdi olanlar gecelerini de boşa geçirmezler. Geleceğe bakarlar, onun hazırlıklarını yaparlar. Düşünürler. Düşünme, insanın var oluşunun göstergesi. Düşüncesizlik, donma, karamsarlık yolu amaçsız hâle getirmenin bir sonucu. Umutsuzluk ve karamsarlık yenilgiye hazırlanma, pes etme ya da tam anlamıyla vazgeçmeye neden.

Müslümanlar için hayatın bunalıma ya da karamsarlığa neden olacak bir bakış olmamalı. En zor koşullarda bile hayatını anlamlı kılmanın bir yolunun olduğunu bilmeli. Zorlukları aşmak için yeni bir hamle, bir hızlanış ve bir bakış gerekir. Çünkü yolun ve hayatın koşulları değişebilir. Bu, onu aşmanın ya da daha da iyi bir sonuca varmanın yeni dil ve yöntemini bulmaya bakar. Zaten hayatta bu zaten var.

Hayat her sabah yeniden başlıyor. Hiçbir şey olmamış ve yaşanmamış gibi, şevk ve heyecan ile. Yaşamayı bir tutkuya dönüştürenler yollarını bir biçimde yürürler. Mutlaka kendilerine göre başarılar elde ederler.

Hayatın başarıları insanın güzellikler ve iyilikler hanesine kendiliğinden yazılır ve kayda geçer. İnsanın biricik amacı yaşamadır. Yaşamayı hakkıyla bilmedir. Hayatı iyilik ve güzelliklerle anlamlı kılmadır.

İyi insan, emek harcadıkça ve çabaladıkça kötülüklerden ve olumsuzluklardan sorumlu olamaz. Onun dışında gelişenlerden kendini sorumlu bilmemeli ama onların üstesinden nasıl gelinebileceğini hesaba katmalı. Yaklaşımını ona göre yeniden düzenlemeli.

Müslüman´ın hayatı aşk ve vecd ile yüklü. Her anı için bu böyledir. Allah´ın huzurunda olduğunun bilinciyle yaşandıktan sonra asla bir sorun olmaz. Ve Müslüman, yaşananlardan ötürü teslim de olmaz. Küçük şeylere gönül kaptırmaz, büyük olanlara yönelimini hiçbir zaman zayıflatmaz. Büyük hedefe büyük ülkülerle yol alınır ve varılır.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER