Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

“Dünyanın çekirdeği” D-8 23 yaşında

Milli Görüş lideri Erbakan Hocamızın tırnaklarıyla kazıya kazıya, büyük emek vererek kurduğu D-8, 23’üncü yılını kutluyor.

“Dünyanın çekirdeği” D-8 23 yaşında

 

Haber albümü için resme tıklayın

Milli Görüş Lideri 54. Hükümet’in Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın büyük gayretleriyle 15 Haziran 1997’de kurulan D-8’in 23’üncü yıl dönümü. Türkiye, Nijerya, Mısır, Pakistan, Endonezya, İran, Malezya ve Bangladeş’in aralarında bulunduğu D-8, İslam Birliği’nin de temelini teşkil ediyor. D-8’in ana hedeflerini, yeni bir saadet dünyası ve sömürü düzeninin yıkılıp adil düzen kurulmasının adımı olarak niteleyen Erbakan Hoca, D-8’leri “dünyanın çekirdeği” olarak tanımlıyor.

1 MİLYARI AŞKIN NÜFUS VE 4 TRİLYON DOLARLIK EKONOMİK GÜÇ

Bir milyarı aşkın nüfusla sekiz Müslüman ülkenin Türkiye’nin liderliğiyle oluşturduğu D-8, ilkeleri ve kapsadığı coğrafi alanla küresel bir oluşum özelliği taşıyor. Ekim 2017’den beri dönem başkanlığını Türkiye’nin yaptığı D-8’in sekretaryası da İstanbul’da bulunuyor. 4 trilyon dolara yakın bir ekonomik büyüklüğe sahip D-8, tam istenilen seviyede olmasa da üye ülkelerinin iç ticaret hacmi 23 yılın sonunda 110 milyar dolara ulaşmış durumda. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 15’ine sahip D-8 ülkeleri, doğalgaz rezervlerinin de yüzde 23’ünü bünyesinde barındırıyor.Advertisement

Milli Görüş lideri 54. Hükümet’in Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın önderliğinde kurulan D-8’in 23’üncü yıl dönümü. Türkiye, Nijerya, Mısır, Pakistan, Endonezya, İran, Malezya ve Bangladeş’in aralarında bulunduğu D-8, dış politikada G-7’lere karşı gelişmekte olan Müslüman ülkeleri bir araya getirmek için 23 yıl önce Erbakan Hoca’nın büyük gayretleriyle kuruldu. İstanbul’da 15 Haziran 1997’de yapılan üye devlet ve hükümet başkanları zirvesinde İstanbul Deklarasyonu ile kurulan D-8, kalkınmada iş birliğini sağlamaya, üye ülkeler arasındaki ticareti ve iş birliğini artırmaya yönelik İslam Birliği’nin ilk aşamasını oluşturuyor.

1 MİLYARI AŞKIN NÜFUSLA KÜRESEL EN BÜYÜK BİRLİK

Bir milyarı aşkın nüfusla sekiz Müslüman ülkenin Türkiye’nin liderliğiyle oluşturduğu D-8, ilkeleri ve kapsadığı coğrafi alanla küresel bir oluşum özelliği taşıyor. D-8’in hedefleri arasında, üye ülkelerin küresel ekonomideki konumlarının geliştirilmesi, ticari ilişkilerde farklı ve yeni fırsatların ortaya konulması, uluslararası düzeyde karar verme süreçlerine katılımın artırılması ve yaşam standartlarının geliştirilmesi yer alıyor.

ZULÜM DÜNYASI YERİNE YENİ BİR ADİL DÜNYA

D-8’in ana hedefleri yeniden İslam Birliği’ni teşkil edip, sömürgeci dünya modelinden adalete dayalı yeni bir dünya düzeni kurmak. 1997’de yapılan Birinci Zirve Deklarasyonu’nda, “barış, diyalog, iş birliği, adalet, eşitlik ve demokrasi” ifadeleri yer aldı. Erbakan Hoca, 12’nci kuruluş yıl dönümünde D-8 için, “Zulüm dünyası yerine yeni bir adil dünya düzeni kurulması zorunlu hale gelmiştir. D-8’ler yeni bir saadet dünyası ve adil düzen kurulması adımı ve bu dünyanın çekirdeğidir” ifadelerini kullanmıştı.

SEKRETARYASI İSTANBUL’DA

D-8’in en üst yönetim organı “Zirve” üye ülke devlet başkanlarından oluşuyor ve iki yılda bir toplanıyor. Üye ülke dışişleri bakanlarının oluşturduğu “Konsey” ise oluşumun politik kararları aldığı ve sorunları kapsamlı şekilde tartıştığı forum görevini görüyor. D-8’in yürütme organı “Komisyon” üye ülkelerin atadığı yetkililerden oluşuyor. Komiser ya da komisyoner adı verilen bu birimin üyeleri kendi ülkesindeki ulusal koordinasyondan sorumlu bulunuyor. D-8 sekretaryası ise İstanbul’da bulunuyor ve üyeler arası iletişim, bilgi paylaşımı ile toplantı ve organizasyon düzenlemelerini gerçekleştiriyor.

ŞU ANA KADAR 9 ZİRVE DÜZENLENDİ

İlk zirvesini 1997’de İstanbul’da düzenleyen D-8, sırayla Mart 1999’da Dakka’da, Şubat 2001’de Kahire’de, Şubat 2004’te Tahran’da, Mayıs 2006’da Bali’de, Temmuz 2008’de Kuala Lumpur’da, Temmuz 2010’da Abuja’da, Kasım 2012’de İslamabad’da ve en son zirvesini de Ekim 2017’de İstanbul’da olmak üzere şu ana dek 9 zirve düzenledi. D-8’in Ekim 2017’den beri dönem başkanlığını Türkiye yapıyor. Bangladeş’in ev sahipliğinde bu sene toplanması planlanan 10’uncu zirve toplantısının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla ertelenmesi söz konusu. Zirvenin bu yılın sonuna doğru ya da gelecek yıl içerisinde yapılması planlanıyor. Bu zirvede, dönem başkanlığı Türkiye’den Bangladeş’e devredilecek. Türkiye, kuruluşundan bu yana 2 defa dönem başkanlığını üstlendi.

4 TRİLYON DOLAR EKONOMİK BÜYÜKLÜK

D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Ku Jaafar Ku Shaari, 23’üncü kuruluş yıl dönümü bir mesaj yayımladı. Mesajda şu ifadeler yer aldı: “23 yıl sonra, D-8, 4 trilyon ABD doları toplam gayri safi yurtiçi hasılada (GSYİH) ve 110 milyar dolar iç ticaret hacmine sahip ekonomik bir güç merkezi haline geldi ve çeşitli sektörel yollarda iş birliğini daha da genişletti ve derinleştirdi. Bu 23 yıl boyunca, sürekli artan iş birliği ve dayanışma ile üye devletler, kurumun ana faaliyet alanlarında önemli gelişmelere imza attı. İçerdeki ortaklığımızı güçlendirmekle kalmayıp aynı zamanda uluslararası organizasyonlar, kurumlar, ticaret odaları, iş dünyası ve özel sektör ile yeni iş birliği yolları kurduk.”

D-8’İN PRENSİPLERİ İNSANLIĞIN KURTULUŞUDUR

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu yayınladığı mesajda, insanlığın yeni bir anlayışı aradığını belirterek, “D-8’ler; ‘savaş değil, barış. Çatışma değil, diyalog. Çifte standart değil, adalet. Üstünlük değil, eşitlik. Sömürü değil, işbirliği. Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi’ ilkelerini esas alan bir insanlık hareketidir. İnsanlığın kurtuluşu, D-8 Hareketi’nin ortaya koymuş olduğu prensiplerde yatıyor” ifadelerini kullandı.

Milli Görüş lideri Erbakan öncülüğünde 8 İslam ülkesinin bir araya gelerek kurduğu D-8’in kuruluşunun 23’üncü yıldönümü ile ilgili birçok mesaj yayınlandı. Yayınlanan mesajlarda, kuruluşun mazlumların umudu, adaletli bir dünyanın temel taşı olduğunun altı çizildi.

Milli Görüş Hareketi lideri, 54. Hükümet’in Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından temelleri atılan D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 23’üncü yıldönümü nedeniyle birçok önemli isim kutlama mesajları yayınladı. Yayınlanan mesajlarda, D-8’in mazlum coğrafyaların umudu olduğu kaydedildi.

KARAMOLLAOĞLU: “İNSANLIK YENİ BİR ANLAYIŞ ARIYOR”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu sosyal medya hesaplarından yayınladığı mesajında, insanlığın yeni bir anlayışı aradığını belirterek, “D-8’ler; ‘savaş değil, barış. Çatışma değil, diyalog. Çifte standart değil, adalet. Üstünlük değil, eşitlik. Sömürü değil, işbirliği. Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi’ ilkelerini esas alan bir insanlık hareketidir” ifadelerini kullandı.

D-8 DAHA DA HIZLANARAK BÜYÜMELİ

Mesajının devamında Karamollaoğlu, şunları kaydetti: “Bugün hem İslam dünyasının hem de insanlığın kurtuluşu, D-8 Hareketi’nin ortaya koymuş olduğu prensiplerde yatıyor. Bu sebeple; başta ülkemize ve bütün üye ülkelere düşen görev, bu kuruluşu aktif hale getirmek ve daha etkin olmasını sağlamaktır. Bu duygu ve düşüncelerle; D-8’in kuruluş yıl dönümünü tebrik ediyor, hak ve adalet için çıkılan bu kutlu yolculuğun daha da hızlanarak büyümesini ve bütün insanlığın saadetine vesile olmasını temenni ediyorum.”

ESAM BAŞKANI KUTAN: “ADALETE DAYALI YENİ BİR DÜNYAYA İHTİYAÇ ARTIYOR”

Adalete dayalı yeni bir dünya anlayışına ihtiyacın her geçen gün kendisini daha fazla hissettirdiğini bildiren Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı Recai Kutan ise mesajında, “Hissettiğimiz yeni bir dünya ihtiyacını karşılayacak, mazlumların hakkını koruyacak, dünyaya huzur ve barışı getirecek bu anlayış ancak D-8’lerin hayatiyet kazanmasına ve D-8’lerin umde olarak kabul ettiği prensiplerin benimsenmesine ve uygulanmasına bağlıdır” ifadelerini kullandı.

Adalete dayalı yeni bir dünya anlayışına ihtiyacın her geçen gün kendisini daha fazla hissettirdiğini bildiren Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı Recai Kutan ise mesajında, “Hissettiğimiz yeni bir dünya ihtiyacını karşılayacak, mazlumların hakkını koruyacak, dünyaya huzur ve barışı getirecek bu anlayış ancak D-8’lerin hayatiyet kazanmasına ve D-8’lerin umde olarak kabul ettiği prensiplerin benimsenmesine ve uygulanmasına bağlıdır” ifadelerini kullandı.

Kuvveti hak sebebi sayanlara karşı kuruldu

Mesajının devamında D-8’in tüm dünyanın kurtuluş reçetesi olduğunu belirten Kutan, şunları kaydetti: “D-8, dünyayı sadece biz yönetiriz iddiasında olan bazı, kuvveti hak sebebi sayan güçlerin karşısına, biz de dünyanın parçasıyız geliniz bu dünyayı barış ve adalet ölçüleri içerisinde birlikte yönetelim, dünyanın nimetlerinden yine adalet ölçüleri içinde birlikte yararlanalım mesajı ile çıkmıştır.”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER