Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Dünya Bankası, ilk kez bir Türk yöneticiyi kara listeye aldı

Dünya Bankası, Türkiye’de 1 milyar dolardan fazla yaptırım yapan Dubaili Abraaj Capital’in üst yöneticilerinden Deutsche Bank eski Türkiye CEO’su Selçuk Yorgancıoğlu’nu kara listeye aldı.

Dünya Bankası, ilk kez bir Türk yöneticiyi kara listeye aldı

Dünya Bankası, Türkiye’de 1 milyar dolardan fazla yaptırım yapan Dubaili Abraaj Capital’in üst yöneticilerinden Deutsche Bank eski Türkiye CEO’su Selçuk Yorgancıoğlu’nu kara listeye aldı.

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker, Dünya Bankası'nın Selçuk Yorgancıoğlu’nu kara listeye aldığını yazdı. Ülker, Dünya Bankası'nın ilk kez bir Türk yöneticiyi kara listeye aldığına dikkati çekti.

Bir dönem ABR Am­ro başta olmak üzere küresel ve yerel finans kurumların­da yöneticilik yapan Yorgancıoğlu, dünyaca ünlü Deutsche Bank’ın Türkiye CEO'su olarak görev yapıyordu.

Dünya'dan Kerim Ülker'in köşesine taşıdığı bilgilere göre, Abraaj 2018 yı­lında soruşturmalara uğradı ve kurucusu Arif Naq­fi dahil birçok yönetici gözal­tına alındı, haklarında da­va açıldı. İddialara göre ara­larında Bill & Melinda Gates Vakfı, Dünya Bankası gibi ku­rumların yüzlerce milyon do­larlık parası Abraaj Büyüyen Pazarlar Sağlık Fonu içinde hatalı kullanıldı ve zarara uğra­tıldı. Naqfi’nin imzasını taşı­yan 218 milyon dolarlık çek karşılıksız çıktı. Çek sebebiyle 3 yıl hapisle yargılanan ve 135 milyon dolar cezaya mahkum edilen Naqfi'nin Dubai Uluslarara­sı Finans Merkezi'nde iş yap­ması yasaklandı. Abraaj’ın yönetici­lerinden Mustafa Abdel-Wa­dood'a 1,9 milyon dolar para cezası verildi.

DEUTSCHE BANK TÜRKİYE CEO'SUYDU

Abra­aj’ın üst yönetiminde yer alan bir Türk bankacı kara listeye alındı. Abraaj’da yatırımı bu­lunan Dünya Bankası, fonun üst yöneticilerinden Selçuk Yorgancıoğlu’nu kara liste­ye aldı. Alınan kararla Dünya Bankası, Selçuk Yor­gancıoğlu ve yönetiminde yer aldığı şirketlere, işletmelere bir daha finansman sağlama­yacak, yatırım yapmayacak. Dünya Bankası cezai işlemi de 2 yıl boyunca uygulayacak. 2016 yılında Abraaj Grubu, merkezi Cayman Adaları'n­da bulunan ATFI aracılığıy­la Türkiye'de yatırım yapmak üzere yaklaşık 526 milyon do­larlık taahhütlü sermaye top­lamıştı.

Ülker'in aktardığı bilgilere göre ATFI'nin amacı, Türki­ye'de ağırlıklı olarak sağlık, eğitim, perakende, lojistik, tüketim malları ve hizmetle­ri, finansal hizmetler, lojistik ve perakende sektörlerinde faaliyet gösteren orta ölçekli işletmelere yatırım yapmak­tı. Ülker, Dünya Bankası’nın bu ka­rarının diğer uluslararası kal­kınma bankalarının da ben­zer adım atmasının da önünü açabileceğini dile getirdi.

Selçuk Yorgancıoğlu, Abraaj’a katılmadan önce Deutsche Bank’ın Türkiye CEO’suydu.

 

Kaynak: İslami Analiz



Anahtar Kelimeler: Dünya Bankası yöneticiyi listeye

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER