Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

?Düne göre iyi´ olanla yetinmeyip, ideal olana kenetlenmek

SELAHADDİN EŞ ÇAKIRGİL- 08.07.2018

?Düne göre iyi´ olanla yetinmeyip, ideal olana kenetlenmek

Önce şu sözlere bakalım: 

??Daima uzun vâdeli başarılara kilitlenin. ..İlkeli, prensipli, kararlı olursanız, o zaman uzun vâdeli başarıların sahibi olursunuz. Kısa vâdeli çıkarcılık hiçbir zaman fayda getirmez. Karakter her şeyin başıdır.´

İlkeli olmak, kısa vâdeli çıkarcılıklar peşinde olmamak.. Ne güzel tavsiyeler.. 

Bu sözler Kayseri´de, kendi adını taşıyan üniversitenin mezuniyet töreninde evvelki akşam konuşma yapan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´e ait.. 

Nicelerinin içinde bir burukluk olmamış mıdır?

***

Gelelim AK Parti´yle ilgili değerlendirmelere.. 

Farklı ve birbirinin zıddı yorumların olması tabiîdir.. Herkes, durduğu ve baktığı yere ve elindeki ölçülere göre yorum yapar. 

AK Parti´nin seçimlerde oy kaybettiğinden sözediliyor. Ama neye göre? 

Bu partinin 7 Haziran 2015´de aldığı oy yüzde 41.5 idi. Tek başına hükûmet kuramıyordu. HDP, AK Parti´yle koalisyon yapmayacaklarını hemen açıklamıştı. MHP de aynı konumdaydı. 

Yüzde 25 oy alan CHP de, kendisinden 16 puan fazla oy alan ?AK Parti´nin ülke yönetiminden halk oyuyla uzaklaştırıldığını´ açıklıyordu, sanki kendilerini davet etmiş gibi.. 

Pekiyi, hükûmet nasıl kurulacaktı? Bu bilinmiyordu. 

Sonunda, CHP, AK Parti ile hükûmet konusunda uzlaşabileceklerinin işaretini verdi ve görüşmeler başladı. O günlerde, AK Parti´nin Davudoğlu veBülent Arınç gibi isimleri bu koalisyonu istiyorlardı. Çünkü seçim yenilenir de aynı netice alınırsa ne olacaktı? Ama, CHP lideri, kurulacak hükûmet´in bir ?restorasyon hükûmeti´ olacağını söyleyince.. Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna kesinlikle karşı çıktı. Çünkü AK Parti, CHP´nin sosyal bünyemizdeki 90 yıllık deriin tahribatını gidermek için 13-14 yıldır çabalarken; CHP de AK Parti´nin 13-14 yıl boyunca yaptıklarını kendi açısından tahribat olarak görüyor, bu tahribatı gidermek için ?restorasyon´dan ve hattâ, kemalist-laik rejimin 1923´lerdeki ?fabrika ayarları´na döndürülmesi gerektiğinden söz ediyordu. 

***

O halde, yeniden seçime gidilecek ve halk iradesini yeniden ortaya koyacaktı. 

Gidildi.. 1 Kasım 2015 seçimlerinden bir hafta anketler, yüzde 38-41 arasını gösteriyordu göre.. Yani, seçimde değişen bir şey olmayacaktı. 

Ama 1 Kasım seçimlerinde AK Parti yüzde 49,5 oy aldı. 

N´olmuştu? 5 ay içinde AK Parti yüzde 41,5´dan yüzde 49,5´a nasıl yükselmişti? 

Büyük ihtimalle, kitleler bir ?hükûmetsizlik buhranı´na sürüklenmek korkusuyla, en çok itimat ettikleri liderin etrafında toplanmışlardı. Mesele bu kadar açıktı. 

***

CHP şimdi, kendi başarısızlığına bakmıyor, AK Parti´nin Kasım-2015´deki oylarını kaybettiğini, eridiğini iddia ediyor. Halbuki, 100 yıla yakın ömrü olan CHP yüzde 22´lerde sürünürken, 17 yıllık AK Parti, yüzde 40-50 aralığında.. Bu mu erimek? 

Bir de özel bir durum var; o da halkın ekseriyetinin, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde, referandumumda ve nihayet 24 Haziran seçimlerinde Erdoğan´a itimadının hep yüzde 50´nin üstünde olması.. Halkın yarıdan fazlası, ona güveniyor. 

***

Ama AK Parti´ye gelince.. Ona verilen oylar, AK Parti´nin kendisini Tayyip Bey´e henüz de uyarlayamadığını gösteriyor. Bu, m.vekilleri için de, Belediye Başkanlarının pek çoğu için de böyle.. 

AK Parti´nin en büyük avantajı da, en büyük zaaf noktası da Tayyip Erdoğan..

Allah´u Tealâ, hayırlı-uzun ömürler versin ve daha nice hayırlı hizmetlere vesile kılsın; ama, bizzat kendisinin de dünkü konuşmasında değindiği üzere, hepimiz fâniyiz. O zaman, yapılacak iş, Tayyip Bey´in olmadığı bir zamanı da düşünmek ve tedbirini şimdiden almak ve de, ?düne göre iyi´ olanla yetinmeyip, ideal olana erişmek hedefine kenetlenmek olmalı değil mi?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz