Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Don-Volga projesi neden gerçekleşemedi?

II. Selim padişah olunca bu projeyi gündeme aldı. Bu projenin Osmanlı devletine ekonomik ve siyasi açıdan birçok faydası olacaktı.

Don-Volga projesi neden gerçekleşemedi?

Don-Volga Kanal Projesi gerçekleşmesi durumunda tarihin akışı üzerine etki edebilecek büyük projelerden birisiydi. Eğer bu proje gerçekleşmiş olsaydı Ruslar Kafkasya ve Orta Asya bölgesine sarkamayacaklar en önemlisi belki de günümüzün büyük Rusya´sı olmayacaktı. Ayrıca Türkistan Türkleri ile bağlantı kurulabilecekti.

Osmanlı Devleti Avrupa yönünde ve İran yönündeki mücadeleler nedeniyle Rusya´yı gözden kaçırmışlardı. Rusya´nı başına geçen IV.İvan´ın Kafkasya bölgesine sarkması ve arka arkaya bölgedeki hanlıkları (Kazan 1552, Astrahan 1556) hakimiyet altına alması Osmanlı Devlet adamlarını uyandırdı. Kanuni Sultan Süleyman Avusturya ile barış sağlanınca Rusya meselesini ele aldı. İlk olarak Astrahan´ın Ruslardan alınması için bir sefer tasarlandı. Hatta Karadeniz ve Hazar Denizini birbirine bağlayacak olan Don-Volga Kanal Projesi gündeme alındı. Fakat Kanuni Sultan Süleyman devrinde bu konuda herhangi bir adım atılamadı.

II. Selim padişah olunca bu projeyi gündeme aldı.  Bu projenin Osmanlı devletine ekonomik ve siyasi açıdan birçok faydası olacaktı. Şöyle ki:

1)Rusların Kafkasya ve Orta Asya bölgesine sarkmasına engel olunacak
2)Türkistan Türkleri ile sağlam bir bağlantı oluşturulacak
3)İran doğudan çember altına alınacak
4)Türkistan Türklerinin hac yolları güvenlik altına alınacak
5)Harezm-Astrahan-Kırım ticaret yolu güvenlik altına alınacak ve canlandırılacak
6)Azerbaycan ve Gürcistan beylerinin İran´a karşı istedikleri himaye gerçekleşecekti.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz