Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Dön dolaş ittifaksız olmuyor

Cumhurbaşkanlığı Sistemi´ne geçişin ardından yapılan 24 Haziran seçimlerine ittifaklar damga vurmuştu. ?Benzer süreç 31 Mart´ta da yaşanır mı´ tartışmasında önce köprüler atıldı. Ancak sandık aritmetiği, siyasi partileri masaya itti. Hem ?Cumhur İttifakı´

Dön dolaş ittifaksız olmuyor

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasında bugün ?yerel seçimlerde ittifak´ başlığı altında bir görüşme gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde yapılan görüşmenin ana gündemini bir süre önce kapatılan ittifak oldu. Erdoğan ve Bahçeli´nin son olarak 16 Ekim´de yaptığı toplantının ardından yerel seçimlere iki partinin ayrı ayrı girmesi konusunda uzlaşılmıştı. O toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ?Herkes kendi yoluna. Yerel seçimlerde tüm noktalarda kendi adaylarımızla yarışacağız? demişti. Önceki gün yeniden ısınan işbirliği sürecinde Erdoğan, 24 Haziran´da Millet İttifakı´nı kurduğu MHP liderini Beştepe´ye davet etmişti. Bahçeli de davet ile ilgili yaptığı açıklamada ?Konuyu davet sahibi belirler? diyerek ittifak için açık kapı bırakmıştı. Dün iki lideri Beştepe´deki görüşmesi 55 dakika sürdü.

18-11/22/resimid_10927660.jpg

Ankara kilisleri de bu görüşmeyle hareketlendi. İki parti arasında tüm Türkiye´de değil bazı illerde işbirliği olacağı belirtiliyor. Beştepe´ye yakın kaynaklar iki parti arasındaki ittifakın tüm Türkiye´de değil sadece bazı illerde gerçekleşebileceğini belirtiyor. Kaynaklaragöre  İstanbul, Ankara, İzmir, MersinBelediye ve Tekirdağ´da işbirliğine kesin gözüyle bakılıyor. İşbirliğinin doğru kurulması durumunda MHP tarafı, CHP ve HDP´nin elindeki 100´ün üzerinde belediyenin alınabileceğini düşünüyor. ?İktidar partisi nasıl olur da bir seçim çevresinden aday çıkarmaz´ kaygısına da çözüm bulundu. İşbirliği çerçevesinde bazı illerde iki parti tarafından ortak aday çıkarılacak ya da tek bir partinin çıkaracağı, diğerinin detekleyeceği adaya ?Cumhur İttifakı adayı´ denilecek...? 

Öte yandan AK Parti´de büyükşehirlerde ismi belirlenen ilk aday Antalya´dan oldu. AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının mevcut başkan Menderes Türel olduğunu açıkladı.

18-11/22/meral-aksener-kemal-kilicdaroglu.jpg

KİLİT NOKTA İLÇELER

CHP ile İYİ Parti arasında süren pazarlıkların belirli bir noktaya geldiği öğrenildi.  İki partinin özellikle 9 büyüşehirde işbirliği yapmayı planladığı buralarda  ilçe bazlı ittifakların kuralması üzerinde durdukları belirtiliyor.

Ankara´daki ittifak trafiğinin ikinci ayağı da CHP ve İYİ Parti arasındaydı. İki parti arasında bür süredir görüşmeleri yürüten Koray Aydın ve Bülent Tezcan bir araya geldi ve sandıkta işbirliğinin sürecinin nasıl oluşacağına dair yol haritasını masaya yatırdı. Bu görüşmelerin ardından hazırlanacak raporun liderlere sunulacağı ve işbirliği mekanizmasının son şekline liderlerin karar vereceği belirtiliyor. İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı, yerel seçimlere yönelik CHP´nin partilerine getirdiği iş birliği önerisini olumlu karşıladıklarını belirterek, ?Bu iş birliğinin seçmen bazında da sandık bazında da olumlu sonuçlanmasını arzu ediyoruz? dedi. 

Öte yandan iki lider bu süreçle ilgili görüşlerini BBC Türkçe´ye açıkladı. 

Kılıçdaroğlu´na göre CHP´nin İYİ Parti ile ittifak görüşmeleri, AK Parti ile Cumhurbaşkanı Erdoğan´ı ?korkuttu ve telaşlandırdı.? 

Kılıçdaroğlu, yerel seçim ittifakı için nasıl bir model öngördükleri konusunda ise İYİ Parti lideri Meral Akşener ile ters düşmemeye özen gösterdi. Kılıçdaroğlu ?aday çıkarmama? gibi bir seçenek düşünmediklerini belirtirken şu bilgileri verdi: ?Tabii ki sandıkta ittifak, en güçlü ittifaktır. Yerelde adaylar, partililer birbirlerini daha iyi tanıyorlar. Kimin hangi koşullarda destekleneceğine onlar daha iyi karar verebiliyorlar. Bu milletvekili seçimi değil, her belediye seçiminin kendine özgü koşulları vardır. İYİ Parti´nin çok oy aldığı yerlerde, İYİ Parti adayına bizimkiler destek verebilirler. Oturur konuşurlar, destek verirler, ona göre, başkan İYİ Partili, başkan yardımcılarından birisi CHP´li olur. Belediye Meclisi´nde oturup kendi aralarında karara varırlar. Geçmişte ittifak yokken dahi seçmenimizin büyük kısmı Adana, Mersin´de gitti AKP kazanmasın diye MHP´ye oy verdi. Bunları engelleyemezsiniz. Tepede biz oturup da katı kurallara bağlı bir şey belirleyemeyiz.? Kılıçdaroğlu, Ankara´da Mansur Yavaş´ın adaylığı yönündeki sorumuza ise ?Benim sevdiğim, saydığım başarılı bir belediye başkanı? yanıtını vermekle yetindi.

SEÇMENDEKİ BEKLENTİYİ ZORA SOKAN TARAF BİZ OLMAYIZ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de CHP lideri Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşmede daha çok ittifak konusundaki ilkelerin oluşturulması üzerinde durulduğunu, yer ve aday isimlerinin konuşulmadığını söyledi. Akşener, 16 Nisan 2017´de yapılan Anayasa referandumunda ?Hayır? çıkan 17 büyükşehirde iş birliği yapılması üzerinde durulduğunu belirtti. CHP´nin Muğla, Aydın, Tekirdağ ve İzmir´de seçimi alabileceğini açıkladığını, Balıkesir´de belediye başkan adayını ilan ettiğini, diğer 3 ilin ise Doğu ve Güneydoğu´da olduğunu kaydeden Akşener, bu tabloya göre iki partinin 9 büyükşehir üzerinden görüşmeleri yürüteceğinin görüldüğünü söyledi. Akşener, tıpkı genel seçim sürecinde olduğu gibi, ?ittifak? görüşmelerinde iki tarafı da zorlayan kimi sorunlar yaşanabileceğini ancak ?ittifakı zora sokan taraf olmayacaklarını? vurguladı:

?Genel ve cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde bazı problemler yaşandı. Tüm bunları bir kenara bıraktık. Özellikle Sayın Muharrem İnce´nin ?Akşener ve Demirtaş´ı başkan yardımcım´ yapacağım açıklamasını bir yere oturtamıyorum. Bir Genel Başkan´a siyasi nezaket gösterilmeliydi.?

CHP kulislerinden sızan ?iş birliğinin sadece ilçeler üzerinden olacağı? yönündeki iddialar anımsatıldığında ise Akşener ?Millet İttifakı bileşenlerinin hakkını, hukukunu koruyacağız. İnce hesap bizde olmayacak. Bu tür iş birliği görüşmelerinin tamamında olumlu sonuç çıkar diye bir kaide yok. Ama biz kimseyi, seçmeni hayal kırıklığına uğratmayacağız? dedi.

Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü: ?İlçelere yönelik iddiaların dile getirilmesi ilginç. CHP anlaşılıyor ki bir tercihte bulunuyor. Bu bizim açımızdan problem değil. Seçmende bir beklenti oluştu. Beklentiyi zora sokan taraf biz olmayacağız.?

SP İLE DE GÖRÜŞECEKLER

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte partiler arasındaki ittifak görüşmeleri de hızlandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı, ?Önümüzdeki günlerde Saadet Partisi´nden randevu talep edeceğiz? açıklamasında bulundu. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu´dan ?Kapımız herkese açık? açıklaması geldi.



Anahtar Kelimeler: dolaş ittifaksız olmuyor

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER