Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Dolarizasyon tarihi zirvede!

Bankalardaki dolar mevduatı yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Dolar kuru düşüyor. Ekonominin gidişatından ümidini kesen vatandaş bunu fırsat bilerek bankalardaki dolar mevduatlarını artırıyor.

Dolarizasyon tarihi zirvede!

Dolar kuru geçtiğimiz aylarda 8.58 TL ile rekor seviyeye yükselirken vatandaşın da bankalardaki dolar mevduatları da bir miktar azalmıştı. Dolar kurundaki düşüşü fırsat olarak gören yurt içi yerleşikler bankalardaki dolar mevduatını artırdı. Türkiye'nin önündeki en büyük ekonomik problemlerden olan dolarizasyon yeni bir rekor kırdı.

BANKALARDAKİ DOLAR MEVDUATI REKOR KIRDI!

Yurt içi yerleşiklerin toplam döviz mevduatları 16 Ekim ile biten işlem haftasında 174 milyon dolar azalarak 218.123 milyar dolar oldu. O tarihten itibaren yükselişe geçen dolarizasyon seviyesi geçtiğimiz hafta yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

Son açıklanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 7 - 11 Aralık haftasında yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları artarak 231.5 milyar dolar seviyelerine ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

Geçtiğimiz haftalara göre dolarizasyon hızı azalsa da bireysel yatırımcılar geçen hafta döviz ve altın mevduatlarını 25.4 milyon dolar artırdı.

16 Aralık Çarşamba günü bir sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal vatandaşların dolar talebi ve bankalardaki döviz mevduatlarıyla ilgili “Burada kritik olan hanehalkının önümüzdeki dönemde ellerindeki tasarrufu daha fazla TL araçlara yatırması. Ters dolarizasyon bir miktar zaman alacak olsa da, burada esas görev bize düşüyor. Biz doğru işler yaptıkça yurt içi yerleşikler tasarruflarını TL varlıklara kaydıracak.” açıklamalarda bulunmuştu.

MERKEZ BANKASI DOLAR REZERVLERİ NE DURUMDA

Vatandaşların bankalardaki dolar, euro ve benzeri mevduatları rekorlar kırarken Merkez Bankası rezervlerinin 11 Aralık'ta bir önceki haftaya göre neredeyse değişim göstermeyerek 15.6 milyar dolar seviyesinde kaldı. Merkez Bankası’mın net rezervleri 27 Kasım haftasında 13.73 milyar dolar ile 2003'ten beri en düşük seviyelerine geriledikten sonra 4 Aralık'ta 15.59 milyar dolara kadar yükselmişti.



Anahtar Kelimeler: Dolarizasyon tarihi zirvede!

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER