Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

DOLAR KURU YÜKSELİŞTE! KRİTİK TARİH 12 EKİM

Dolar kuru, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 6,10 lira seviyesine kadar gerilemişti. Kur fiyatı yeni haftaya sınırlı yükselişle başlayarak 6,15 liranın üzerinde işlem görüyor.

DOLAR KURU YÜKSELİŞTE! KRİTİK TARİH 12 EKİM

Dolar kuru, TL karşısında yeni haftanın ilk işlem gününe sınırlı bir yükselişle başlarken 6,15 liranın üzerinde fiyatlandı. Analistler dolar kuru fiyatı için bu hafta İzmir´de ev hapsinde tutuklu bulunana ABD´li rahip Andrew Brunson´un 12 Ekim Cuma günü gerçekleşmesi beklenen mahkeme kararının etkili olacağını kaydetti.

İzmir´de devam eden rahip Brunson, yargılama kapsamında 12 Ekim´de mahkeme tarafından suçlu bulunması halinde 35 yıla kadar hapis cezası alabilecek. ABD´li rahip Brunson davası piyasalarda ve ABD ile Türkiye ilişkileri açısından yakından izleniyor. Analistler dolar kurunun TL karşısında iki ülke ilişkilerinin önümüzdeki dönemki seyrine göre her iki yönlü sert hareketler gösterebileceğini ifade ettiler.

Brunson kararı öncesinde yeni haftaya dolar, bu sabah 6,15 lira üztünde başladı. Kur fiyatı, geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde 6,20 liradan güne başlamış ve ABD tarımdışı istihdam verileri sonrası haftayı 6,1030 liraya kadar gerileyerek tamamlamıştı.

 

Dolar kuru saat 11:00 itibarıyla TL karşısında 6.1833 lira seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro kuru ise TL karşısında 7,1071 lira seviyesinden el değiştiriyor.

Analistler, ABD vatandaşı rahip Brunson´un 12 Ekim´deki mahkemesinin piyasalarda bu hafta izlenecek en önemli gündem maddesi olduğunu ifade ederken diğer gelişmeler ile bir hareketlilik oluşturabileceği ancak ABD - Türkiye ilişkileri açısında da büyük öneme sahip olan kritik Brunson kararı TL´de yön belirleyici olacağını kaydetti.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından bu hafta açıklanması beklenen enflasyonla mücadele programı da yakında takip edilecek.

Eylül ayında gıda ve ulaştırma fiyatları başta olmak üzere TL´deki değer kaybının neredeyse tüm gruplarda genele yayılması ile artışları tetiklemesiyle enflasyon yüzde 24.52 ile 15 yılın zirvesine yükseldi.

Enflasyon verilerinin beklentilerin oldukça üzerinde açıklanması sonrası TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı görevinden alınırken, TÜİK´in yaptığı açıklamasında TÜFE´nin kişilerden ve makamlardan bağımsız olarak hesaplandığını belirtti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER