Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Dolar 7´ye Koşarken, Kazanın Öldüğüne İnanmamak !!!

VEYSİ DÜNDAR- 31.08.2018

Dolar 7´ye Koşarken, Kazanın Öldüğüne İnanmamak !!!

Dante´nin İlahi Komedya´sında Limbo* diye bir yer vardır. Bir ikircim belirsizlik halidir Limbo. Başıboş savrulup durur ruhlar Limboda.

7 Haziran 2015´ten beri ülke Limboda savruluyor.

Mehmet Şimşek (kulakları çınlasın tam yapısal reform yapacaktı ki, bir gülme geldi) her seçimden önce ve sonra yapısal reform diye diye 2018´i buldurdu.
Yıl oldu 2018 biz yapısal reform yapamadık ama ne Mehmet Şimşek kaldı piyasada, ne de kaydedeğer bir piyasa.

Dün sayın Erdoğan´ın yaklaşık 2 aydır ağzından düşürmediği replik bu defa Ocak Medya manşetinde idi. Ekonomi üzerinden prim yaparken her şey iyi güzel mükemmel. Ekonomi kötü gidince bizi sıkıştırıyorlar.

AK Parti uzun iktidarının yaklaşık 13 yıllık döneminde -ki buna Gezi de dahildir- ekonomik makro* değerlerde zerre kötüleşme yaşamadan, minör* sıkıntılarla işleri götürdü.

AK Parti siyasetini eleştirenler dahi ekonomideki dengelerin hakkını hep teslim etti.
Kimse AK Partiyi iktisadi kavramlar üzerinden eleştirmedi.
Eleştiremedi.
Ve ekonomi her zaman AK Partinin bir numaralı kalesi oldu.
Arşiv unutmaz, merak edenler kısa bir araştırma yapsın. Nasrettin Hoca´nın kazanı gibi doğurunca inanıp, ölünce somurtan bir lineer bakıştır bu. Dün Fehmi Koru´nun ifade ettiği gibi sorunu tespitten ari bir bakışın; yine Nasrettin Hoca´dan ilhamla, karanlıkta bodrumda kaybedilen yüzüğün, sırf aydınlık diye bahçede aramaya kalkışılmasıdır.

Peki asıl sorun nedir? Nasıl oluyor da ne sorunu ne çözümü tespit edebilen bir iktidar hala bu denli güçlü bir duruş gösteriyor? Kendisini savunması en azından sorunları çözmek için çaba harcaması gerekirken ıslık çalıp göğe bakıyor. ?Bak kuş geçiyor? diyor.

Aslında yanıt siyaset biliminde saklı. AK Parti aslında kaybettiği bir iktidarın var olmayan meşruiyetine dayalı olarak siyaset yapıyor.

Halk iradesi fiilen 7 Haziran 2015´te AK Partiye iktidarını kaybettirmiştir. En azından AK Parti karşıtı blok onu yenmiştir. 2015 yazının sürreel ortamında kaybettiği iktidarı geri alan AK Parti yukarıda belirttiğimiz meşruiyet eksiğini ise elbette telafi etmemiştir. Edemez. Meşruiyet mütemmimdir.* Meşruiyet bir elbisedir. Siz o elbiseyi bir şekilde yırtarsanız, sonra ne giyerseniz giyin sakil kalacaktır. Uymayacaktır.

İtirazları duyar gibiyim. 7 Haziran sonrası MHP´nin tavrının belirleyici olduğu söylenebilecektir. MHP demeyelim ama Devlet Bahçeli´nin arkaik, zamanın ruhuna aykırı duruşunun rolü tabii vardır. Ama AK Partinin 2015 yılı yaz (anti-)siyaseti MHP´den bağımsız tamamen farklı bir oluştu. Ve bu siyaset neticede hapis mekanizmasını muhalifler üzerinde kullanırken, ekonomiyi de bugünkü kaosa taşıdı.

2015´te Türkiye ekonomisi sürdürülebilirdi. Bugün değil. AK Parti´nin siyaseti bırakmama adına başka mecraya çekme hevesinin kurbanı oldu ekonomi.

Sn. Erdoğan´ın sevdiği ifade ile ?Kimse Kusura Bakmasın? Ey AK Parti ekonomik kazan doğurunca iyi de, ölünce niye şaşırdınız??

Yine Fehmi Koru´nun Einstein alıntısı ile bitirelim. Sorunları halının altına süpürüp bitiremezsiniz. Sorunları onlara sebep olan saikleri anlayarak bitirirsiniz.
1 saatlik sürenizin 45 dakikasını buna ayırınız; benden de size 10 saniyelik katkı.
İşler iyi giderken siz iyi idiniz. İşler kötü giderken kötü olan ne olabilir acaba?

Lügatçe:
*Limbo : belirsizlik hali.
*Makro: büyük çaplı.
*Minör: daha küçük olan.
*Mütemmim: tamamlayan



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz