Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Doğu ve Güneydoğu´dan terör ve faşizme başkaldırı

Tarihi referandumda en anlamlı destek Doğu, Güneydoğu ve yurtdışından geldi.

Doğu ve Güneydoğu´dan terör ve faşizme başkaldırı

Refeandum sonuçları, Doğu ve Güneydoğu´daki Kürt seçmenin terör örgütü PKK ve onun uzantılarından kopup, Türkiye´yle birlikte hareket ettiğini ortaya koyan en önemli göstergelerden biri oldu. Kürt seçmen, PKK´nın çukur ve barikat terörüne karşı bölgede düzenlenen operasyonlara verdiği desteği, sandıkta da gösterdi. Şırnak, Batman, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin´deki referandum desteği, AK Parti´nin 1 Kasım´da aldığı oylara ve 2014´teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerindekinden de yüksek seviyelere çıktı. MHP´ye destek verebilecek Türk seçmenin de yer aldığı Ağrı, Kars Iğdır´da da belirgin bir artış söz konusu. Ağrı´da 1 Kasım´da AK Parti yüzde 27 oy alırken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çıkan destek yüzde 36 olmuştu, 16 Nisan referandumunda ise bu oran yüzde 43´e yükseldi. Aynı şekilde Kars´ta, 1 Kasım´da AK Parti yüzde 35 oy almıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 42 oy veren Kars´ta 16 Nisan referandumunda destek yüzde 51´e çıktı. Iğdır´da ise 1 Kasım´da AK Parti yüzde 30 oy almıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 26 destek veren Iğdır´ın 16 Nisan´a desteği yüzde 34 oldu.

HDP´NİN KALESİ YIKILDI 

Batman´da, 1 Kasım´da AK Parti yüzde 28 oy almıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 38 destek veren Batman,  bu oranı 16 Nisan´da yüzde 36´ya artırdı. AK Parti´nin çok güçlü olduğu bölge illerinden Bingöl´de de, 1 Kasım´daki yüzde 64´lük oy oranı 16 Nisan´da 72´ye yükseldi. Yine AK Parti´nin güçlü olduğu bölge illeri arasında öne çıkan Bitlis´te de 1 Kasım´daki yüzde 43´lük oran 16 Nisan´da yüzde 59 oldu. HDP´nin güçlü kalelerinden olan Diyarbakır ise, 1 Kasım´da AK Parti´ye verdiği yüzde 21´lik desteğin üzerine 10 puan daha koydu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 33 destek veren Diyarbakır, 16 Nisan´da yüzde 32´lik oranla durumunu korudu. 

HAKKARİ İKİYE KATLADI

AK Parti´nin oy oranın en düşük olduğu illerden Hakkâri´de de dikkati çeken bir yükselme görüldü. AK Parti´nin, 1 Kasım´da yüzde 12 oy aldığı Hakkari´den, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 16 destek çıkmıştı. 16 Nisan referandumunda ise bu oran ikiye katlanarak yüzde 32´ye yükseldi. Aynı şekilde HDP´nin önde gelen desteği bulduğu şehirlerden Şırnak´ta da, AK Parti´nin yüzde 11 olan 1 Kasım seçimlerindeki oy oranı, Cumhurbaşkanlığı yüzde 15, referandumda ise yüzde 28´e çıktı. Mardin de yine aynı şekilde, AK Parti´ye 1 Kasım´daki yüzde 28 olan destek durumunu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 36 ile ortaya koymuştu.  16 Nisan´da ise bu oran yüzde 41´i gördü.

ŞANLIURFA SÜRÜKLEDİ 

Terör operasyonları ve yeniden yapılanma ile bölgede değişen hava, Şanlıurfa´nın sürükleyici rolüyle de kendini öne çıkarttı. Bugüne kadar AK Parti´ye verdiği destekle bilinen Şanlıurfa´da tarihin en yüksek oylarından biri alındı. 1 Kasım´da AK Parti´nin yüzde 64 oy aldığı Şanlıurfa´da, bu oran Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 68, 16 Nisan´da ise yüzde 70´e yükseldi.

Star



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER