Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Doğu Türkistan´daki zulmü görmemek mümkün mü?

Ahmet VAROL

Doğu Türkistan´daki zulmü görmemek mümkün mü?

Gazetemizde 8 Kasım 2018 tarihinde yayınlanan ?Doğu Türkistan´da Nazi zulmü? başlığını taşıyan yazımızda Doğu Türkistan Müslümanlarına özellikle son dönemde uygulanan zulümler hakkında bilgi vermiştik. 

Doğu Türkistan Müslümanları uzun süreden beri Çin diktatörlüğünün çeşitli zulüm uygulamalarına maruz kalıyor. Ancak son dönemde ?yeniden eğitim? başlığı altında farklı bir zulüm uygulamasına tabi tutuluyorlar. Çin diktatörlüğü, Doğu Türkistanlıları yeni bir eğitime tabi tuttuğu iddiasıyla kamplarda topluyor. Bu kamplarda onlar bir tür toplu işkenceye tabi tutuluyorlar. Devlet onların evlerinde yalnız kalan çocuklarını da akrabalarına vermeyip yetim yurtlarına götürerek ateist, dinsiz bir eğitime tabi tutuyor. Asıl amaçlarının da bu yetişen nesli anne ve babalarından ayırarak, ailede din duyarlılığı ve bilinci almalarının tamamen engellenmesi suretiyle sürekli devlet gözetiminde tutarak dinden uzak bir anlayışla yetişmelerini sağlamak olduğu tahmin ediliyor. Anne ve babalara ise ?eğitim? iddiasıyla bir şekilde işkence edilerek iyice yıldırılmaları, rejimin baskılarına tümüyle boyun eğmelerinin sağlanması amaçlanıyor. İddia edilen eğitimle onların anlayışlarının, çizgilerinin değiştirilmesinin mümkün olmadığı ise biliniyor. 

Çin diktatörlüğünün, zulüm uygulamaları hakkında dünya kamuoyuna bilgi sızdırılmasının engellenmesi için çok yönlü tedbir almasına rağmen günümüzde haberleşme imkânlarının gelişmiş olmasından dolayı yapılan zulüm hakkında insan haklarıyla ilgilenen uluslararası kurumlara ve basın yayın organlarına pek çok farklı kanaldan bilgi ulaştı. Aynı şey Suudi Arabistan´ın zulüm uygulamaları için de söz konusudur. Devletin bu zulüm uygulamaları hakkında dünya kamuoyuna bilgi iletilmesini engellemek için çok geniş çaplı tedbir almasına rağmen yine de pek çok zulüm uygulamaları hakkında farklı kanallardan bilgi ulaşmakta ve  raporlar tutulmaktadır. 

Ancak ilginçtir ki Çin´deki zulüm rejiminin sözcülüğünü ve savunuculuğunu yapan muhtelif merkezler Doğu Türkistan olayının abartıldığı, söylenenlerin aslında Çin´e karşı bir komplo olduğu iddiasında bulundular. 

Doğu Türkistan´daki zulmün yeni başlamadığı, yıllardan beri devam ettiği ve oradan kaçma fırsatı bulabilenlerin getirdiği veya yaşamaya devam edenlerin sızdırdığı bilgilerle bu zulüm gerçeği çok açık bir şekilde gün yüzüne çıktığı halde bu zulmü görmezden gelmek elbette mümkün değildir. Fakat bugün Doğu Türkistan´daki Çin zulmünü örtmeye çalışanlarla beraber Baas zulmü konusunda onlarla aynı hedefi vuranların, Esed saltanatının korunması için onun adına medyada savaş verenlerin burnumuzun dibindeki Suriye´de sergilenen vahşeti örtmek için de aynı şeyi yaptıklarını gözden kaçırmamak gerekir. 

Suriye´de bir milyondan fazla insan hunharca katledildiği, insanların üzerine varil bombalarının ve daha nice yasak bombanın yağdırıldığı gün gibi ortadadır. Esed zulmünün ve onun saltanatını korumak için müdahalede bulunan işgal güçlerinin korkunç saldırılarının geride bıraktığı manzaralar hakkında sadece bizde değil tüm dünya kamuoyunda artık mütevatir derecesinde bilgi oluşmuştur. Ama bugün hâlâ o zulmü tebri etmeye, zulme maruz kalan halkı suçlu çıkarmaya çalışan birçok kişinin bulunduğu biliniyor. Bazılarına göre ise Suriye´de ortaya çıkan bütün bu manzaralardan, sergilenen bunca vahşetten Esed rejimini sorumlu tutmamak gerekmektedir. Doğu Türkistan´daki zulmün üstünün örtülmeye çalışılması Suriye´de sergilenen korkunç vahşetin üstünün örtülmeye çalışılmasının yanında belki çok basit kalır.  



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER