Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Doğu notları

Aydın ÜNAL

Doğu notları

AK Parti Ar-Ge Başkanlığı´nın düzenlediği eğitim seminerlerine Malatya´dan sonra Şanlıurfa ve Diyarbakır´da devam ettik. İşte bazı notlar:

En genç il başkanı

AK Parti´nin Şanlıurfa İl Başkanı Bahattin Yıldız 33 yaşında. Teşkilattaki en genç il başkanı. Çalışma arkadaşları da kendisi gibi gençlerden oluşuyor. Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeynel Abidin Beyazgül´ün enerjisiyle Bahattin Yıldız´ın dinamizmi birleşince Şanlıurfa´da rakiplerin hiç şansı kalmamış. AK Parti kadrolarının sürekli gençleşmesinin sahada güzel etkileri var; Şanlıurfa´da bu çok net hissediliyor.

Sincik dersi

Şanlıurfa´ya geçerken Adıyaman´a uğrayıp İl Başkanı Mehmet Dağtekin´le sohbet ettik. Bölgede siyasetin ne kadar zor olduğunu Sincik örneğiyle anlattı: ?Sincik her seçimde AK Parti ve Erdoğan´a verdiği destekle Türkiye birincisi oluyor ama 2004 ve 2014 yerel seçimlerinde AK Partili adaylar seçilemedi. İlçede 5 büyük aile var; AK Parti kimi aday yapsa, diğer 4 aile birleşip ortak aday çıkarıyorlar ve seçiyorlar. Adaylar seçim sonrasında AK Parti´ye geçiyorlar?? Sincik örneği siyaset biliminde ders olarak okutulabilir.

İklim değişiyor

Şanlıurfa´da kaldığımız 2 gün boyunca aralıksız yağmur yağdı. Dinmeyen yağmur nedeniyle pamuk tarlada kalmış ve zarar büyük. Çiftçiler bu mevsimde yağmurun normal olmadığını, bölgede yapılan barajların Şanlıurfa´nın iklimini değiştirdiğini söylüyorlar.

Hamo Ağa´nın 56 çocuğu

Şanlıurfa Teşkilatı´nda bir kardeşimizle tanıştırdılar: 31 yaşında, 7 çocuğu varmış. Bir başkası ?biz 22 kardeşiz? dedi. Rekoru Diyarbakır´da bulduk: Hamo Ağa olarak bilinen Bismilli Mehmet Arslan´ın tam 56 çocuğu var. Diyarbakır İl Başkanlığı´nda tanıştığımız çocuklarından birine ?tüm kardeşlerinizin ismini biliyor musunuz?? diye sordum, ?evet? dedi. ?Babanız biliyor mu?? dedim, ?karıştırabiliyor? dedi: ?Bir kardeşimiz askerliğini yaptı geldi, babam görünce, ?birkaç gündür görünmüyorsun nerelerdeydin?´ diye sordu?.

Diyarbakır´da heyecan zirvede

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak şehirde atmosferin tamamen değiştiğini, HDP´nin sahadan çekildiğini, Diyarbakırlının güvenlik ve huzur arayışında olduğunu söylüyor. Büyükşehir Belediyesi´ne kayyum olarak atanan Cumali Atilla, AK Parti´nin Diyarbakır adayı olarak açıklandı. Bu tercih Diyarbakır´da tartışmaları bitirmiş. Atilla şehirde heyecan oluşturmuş. Serdar Budak Diyarbakır´ı alacaklarını ifade ediyor. Budak´ın il teşkilatında da bu umut ve heyecan var.

Sur yeniden doğuyor

Hendek olaylarında PKK Sur´u harabeye çevirmiş, yüzlerce yıllık camileri dahi kullanılamaz hale getirmişti. Diyarbakır İl Başkanı Serdar Budak ve Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen´le birlikte Sur´u gezdik. Çatışmanın izlerini her noktada görmek mümkün. Manzara içler acısı. Özellikle, 500 yıllık 4 Ayaklı Minare ve Kurşunlu Cami büyük hasar görmüş. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın da özel ilgisi ve takibiyle Sur baştan sona yeniden imar ediliyor. Her köşede yoğun çalışma var. Tahrip edilen tarihi eserlerin onarımı yapılırken, Sur´da tarihi dokuya uygun evler de bitme noktasına gelmiş. IŞİD´in tarihi eser düşmanlığını dahi gölgede bırakacak PKK vandallığı Sur´u yıkmış ama şimdi eskisinden daha güzel bir Sur yükseliyor.

Doğu´da siyaset zor

AK Parti teşkilatından Turgut Abi´yle sohbet ediyoruz: ?Batı´da siyaset kolay, görebileceğiniz en büyük tepki, elinizi sıkmazlar, yüzlerini ekşitirler, sırtlarını dönerler. Biz burada HDP/PKK´nın şiddetine rağmen siyaset yapıyoruz. Kafatasımda 2 çatlak var. Çok arkadaşımız bıçaklandı, dövüldü, hatta katledildi? diyor. Susuyoruz.

Tunceli güzelliği

Diyarbakır´dan dönerken yolu uzatıp Tunceli´ye uğradık, şehrin Munzur´u gören eteklerinde Cem Tekinoğlu ve arkadaşlarıyla çay içtik. AK Parti İl Başkanı Fatih Tek şehir dışındaymış, telefonla konuştuk. Tunceli AK Parti´ye oy vermese bile, AK Parti hizmetlerinden mahrum kalmamış; şehrin çehresi değişmiş, Türkiye´nin en güzel, en güvenli şehirlerinden biri haline gelmiş. Tunceli´de AK Parti´nin belediyeyi kazanması imkânsız değil; biraz daha yoğun ilgi Tunceli siyasetini değiştirebilir.

?Kürt´sen kuyruğun nerede??

Yolculuğumuzun en trajik ve ibretlik hatırasını AK Parti Şanlıurfa Ar-Ge Başkanı Hacı Yaygın´dan dinledik: ?Siverek´te köyümüzde okul yoktu; babam ?okutmayacağım´ deyince amcamın oğluyla Urfa´ya kaçtık. 7 yaşındayız. Urfa´da Milli Gençlik Vakfı (MGV) bize sahip çıktı, köyümüze geri götürdüler. Sonra köye öğretmen geldi, okuduk, üniversiteyi kazandık. Ankara´da MGV yurdunda kalırken bir arkadaşımız bizi ısrarla evine davet etti. Annesi güzel yemekler yapmış. Sofraya oturduk. O sırada subay olan babası geldi. Siverekli olduğumuzu öğrenince ?Kürt müsünüz?´ dedi. ?Evet´ deyince, ?Kürt´seniz kuyruğunuz nerede?´ dedi. Lokmalar boğazımızda düğümlendi. Kalktık, çıktık. Arkadaşımız da bizimle çıktı, evini terk etti. Babası sonradan çok özür diledi.?

Türkiye uzun müddet PKK terörünün hangi dinamiklerden beslendiğini görmezden geldi. PKK´yı PKK kadar bazı devlet görevlilerinin işte bu münasebetsiz tarzdaki yaygın bakışları, anlayışları, öteleme, ırkçılık ve yanlış uygulamaları büyüttü. AK Parti başından itibaren PKK´yla olduğu kadar işte bu ?münasebetsizlikle? de mücadele ediyor. Hamdolsun, bu sayede kardeşlik daha da büyüyor.



Anahtar Kelimeler: Doğu notları

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER