Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

?Doğrudan doğruya Kur´an´dan alıp ilhâmı??

Reşat Nuri Erol

?Doğrudan doğruya Kur´an´dan alıp ilhâmı??

?Kapkaranlıkken bütün âfâkı insaniyetin,

Nûr olup fışkırmışız tâ sinesinden zulmetin.?

Mehmet Âkif Ersoy´un bu mısralarını, 1960´lı yıllarda yani orta ve lise yıllarımızda çok terennüm ederdik; bu yıllar bizim yetişme yıllarımızın ilk merhalesiydi?

Nitekim 1969-1970 yılında mezuniyet tablosunu hazırlama görevini yüklendiğimde, bu mısraları tablonun üstüne yarım hilal şeklinde nakşetmeye özen göstermiştim?

Sonrasında yani 1970´li yıllarda yeni bir merhale sonrasına geçmiş ve bir taraftan üniversitelerde (Almanya, Türkiye ve sonra Arabistan´da) okurken? Yine o yıllardan itibaren Millî Selamet Partisi ve Millî Görüş teşkilatlarında çalışırken? Özellikle de ?Millî Görüş Açısından Anayasa Çalışmaları? haftalık seminerlerini düzenlerken? Bir de yine o yıllarda bir tarafta iki haftalık Tek Yol Dergisi´ni yayına hazırlıyor, diğer taraftan Millî Gazete´nin yayına başladığı tarihten itibaren muhabir ve muharrirlik yapmaya çalışırken? Mehmet Âkif Ersoy´un şu mısralarını, yapmakta ya da yapmaya çalışmakta olduklarımızı en veciz şekilde ifade etmekte olmasından dolayı terennüm eder olduk:

 

 

 

?Doğrudan doğruya Kur´an´dan alıp ilhâmı,

Asrın idrakine söyletmeliyiz İslâm´ı.?

Bu yazının yazılmasının iki ana sebebi var. Birincisi, Aralık ayında vefat eden Kosova asıllı hemşerim Mehmet Âkif ile geçen yıl Aralık ayında vefat eden Kosovalı Babam Nuri Erol ve vefatına kadar hemen hemen her yazımı dikkatlice okuduktan sonra arayıp değerlendirme yaptığımız Burdur Bucaklı okuyucum, aynı zamanda okul arkadaşım İsmail Bedir´i anmak? Bu arada Adnan Öksüz arkadaşımıza teşekkür borçluyum. Neden? Dört gün önceki ?Erbakan Hoca´ya gönülden bağlıydı? başlıklı yazısında (Millî Gazete, 21.12.2018), İsmail Bedir´i o benzersiz özellikleriyle güzelce anarak anlatmış; teşekkürler Adnan kardeş?

Birinci vesile buydu. İkincisine gelince?

D. Mehmet Doğan, bugünkü (Karar, 24.12.2018) ?İslâm ?asrın idraki?ne söyletilebilir mi?? başlıklı yazısında, bugünkü bu yazıma bu konu üzerinden girizgâh yapmama vesile oldu. Mehmet Doğan´ın yazısındaki detaylara girmiyor, sadece yazı sonundaki hüküm ve soru faslına geçiyorum? ?Burada asıl mesele şu: MehmedÂkif doğrudan doğruya Kur´an´dan ilham alacak güçlü bir birikime sahipti? Acaba ondan sonra gelenlerden kaçı böyle bir iddia ile ortaya çıkabilir??

Evet? Yazı, başlığımdan içeriğine ve özellikle de en sonunda sorduğu soru ile pek çok şeyi apaçık ifade ediyor; üzerinde var gücümüzle durmamız gereken boyutlarıyla?

Bu vesileyle iki hatırlatma yapmam elzem oldu?

994 haftadan beri sürdürmekte olduğumuz ?KUR´AN VE İLİM? seminerlerimiz devam ediyor; www.akevler.org sitemizin ?seminerler? bölümünden tefsirlere ulaşılabilir?

Mehmet Âkif´in sözünü ettiğim mısralarının geçtiği şiirin tamamını okuyalım:

?Medresen var mı senin? Bence o çoktan yürüdü. / Hadi göster bakayım şimdi de İbnü´r-Rüşd´ü? / İbn-i Sînâ niye yok? Nerde Gazâlî görelim?/ Hani Seyyid gibi, Râzî gibi üç beş âlim? / En büyük fâzılınız: Bunların âsârından, / Belki on şerhe bakıp, bir kuru ma´nâ çıkaran, / Yedi yüz yıllık eserlerle bu dînin hâlâ, / İhtiyâcâtınıkâbil mi telâfı?Aslâ. / Doğrudan doğruya Kur´an´dan alıp ilhâmı, / Asrın idrâkine söyletmeliyiz İslâm´ı. / Kuru da´vâ ile olmaz bu, fakat ilm ister; / Ben o kudrette adam görmüyorum, sen göster? / Koca ilmiyyeyi aktar da, bul üç tânefakîh: / Zevk-ı fıkhîsi bütün, fıkri açık rûhunezîh? / Sayısız hâdise var ortada tatbîk edecek; / Hani bir tane ?usûl? âlimi, yâhu, bir tek??

Ve ikinci hatırlatmamıza geçelim?

?KUR´AN´I ANLAMA USÛLÜ? derslerimize, İstanbul/Üsküdar´da, İslâm Medeniyeti Vakfı´nda başladık? Dr. Süleyman Akdemir´den bu dersi dinlemek isteyenleri, Cumartesi günleri, öğleden önce, vakıf merkezimize bekleriz? Bilgi için (0216) 343 97 31



Anahtar Kelimeler: Doğrudan doğruya alıp

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz