Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

´DİYABET KONTROL EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR´

Uzun süre kan şekerinin yüksek seyretmesi kronik birçok organı etkileyebilen komplikasyonlara neden olabiliyor.

´DİYABET KONTROL EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR´

 Biruni Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Şüheda Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, diyabetin, kan şekeri yüksekliğiyle seyreden, sürekli bakım gerektiren bir hastalık olduğunu söyledi. 

Türkiye´de diyabet görülme sıklığının arttığını aktaran Hatipoğlu, bu sonuçların, diyabetin ülkede en önemli toplum sağlığı sorunları arasında yer aldığını gösterdiğini ifade etti.

Obezitenin diyabet gelişimi için önemli bir risk faktörü olduğuna işaret eden Hatipoğlu, şu bilgileri verdi: "Birinci derece yakınlarında diyabet olanlar, diyabet prevalansı yüksek etnik gruptakiler, iri bebek doğuran veya daha önce gebelik diyabeti tanısı almış kadınlar, düşük doğum tartısı olan kişiler, sedanter yaşam süren veya fizik aktivitesi düşük, doymuş yağlardan zengin ve posa miktarı düşük beslenme alışkanlıkları olanlar, şizofreni hastaları ve atipik antipsikotik ilaç kullananlar, solid organ transplantasyonu olanlar risk altındaki grupta yer alıyor. Diyabet, özellikle de tip-2 diyabet olarak adlandırdığımız ve insülin direnciyle seyreden diyabet, sıklıkla semptom vermeden gelişmektedir. Diyabetin sık gözlenen semptomları çok su içme, çok idrara çıkma, iştah artışıyla çok yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma ve ağız kuruluğudur. Daha nadir görülen semptomlar ise bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar ve tekrarlayan mantar enfeksiyonlarıyla kaşıntıdır."

"Diyabetik hastalarda ayak bakımı hayati öneme sahip"

Diyabetin yeterli düzeyde tedavi edilmediğinde çeşitli sistemik komplikasyonlarla seyredebildiğini aktaran Hatipoğlu, şöyle devam etti: "İnsülin eksikliği ve ağır hiperglisemi sonucunda komaya kadar ilerleyebilen ani ve ağır komplikasyonlar gelişebilmektedir. Yine uzun süre kan şekerlerinin yüksek seyretmesi de daha kronik birçok organın etkilenebildiği sistemik komplikasyonlara neden olabilmektedir. Etkilenen organ ve sistemler arasında kalp, böbrek, göz ve damarlarla periferik sinir sistemi başlıcalarıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar kalp krizine kadar ilerleyen süreçlere neden olabilir. Böbrek tutulumu ile böbrek yetmezliği ile sonlanabilen kronik sorunlar ortaya çıkabilir, göz tutulumu ile de görme kaybı gelişebilir. Tüm dünyada kronik böbrek yetmezliğinin ve körlüğün en sık nedenleri arasında diyabet yer almaktadır. Periferik nöropati, ayaklarda uyuşma, karıncalanma ve batma hissi oluşturarak kişinin hem uyku hem de hayat kalitesinde bozukluklara neden olabilir."

Doç. Dr. Hatipoğlu, diyabetik ayak ülserlerinin hayat kalitesinin bozulmasına sebep olduğu gibi ampütasyona kadar ilerleyen istenmeyen sonuçlara da yol açabildiğine işaret ederek, bu nedenle hem şeker yüksekliklerinin önlenmesinin hem de ayak bakımının hayati önem taşıdığını söyledi.

"Tüm olumsuzluklara rağmen diyabet, önlenebilen ve kontrol edilebilir bir hastalıktır." diyen Hatipoğlu, çevresel faktörlerin özellikle de tip-2 diyabet gelişiminde büyük oranda sorumlu olduğunu, hareketsizlik, yağlardan zengin, posadan fakir, kalorisi yüksek besinlerin tüketilmesi gibi olumsuz beslenme alışkanlıklarının diyabet gelişiminde artışa yol açtığını kaydetti. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER