Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

DEAŞ Hamas´tan ne istiyor?

Filistinli uzmanlar, Terör örgütü DEAŞ´ın Hamas´ı hedef alan video kaydının, "Hamas´ı, Mısır´ın Sina Yarımadasına çekmek ve Gazze´de direnişe kan kaybettirmek için İsrail ve ABD istihbaratının kurduğu bir komplo" olarak nitelendirdi.

DEAŞ Hamas´tan ne istiyor?

Filistinli uzmanlar, Terör örgütü DEAŞ´ın Hamas´ı hedef alan video kaydının, "Hamas´ı, Mısır´ın Sina Yarımadasına çekmek ve Gazze´de direnişe kan kaybettirmek için İsrail ve ABD istihbaratının kurduğu bir komplo" olarak nitelendirdi.

DEAŞ´ın geçen çarşamba yayınladığı video kaydında, Sina´da Gazze´den olduğu iddia edilen örgüt üyesi bir kişinin, "Hamas için Sina´dan Gazze´ye silah kaçırmak" suçlamasıyla Musa Ebu Zemat isimli Hamas mensubunu kurşunla infaz ettiği görüntülerine yer veriliyor.

Filistinli uzmanlara göre DEAŞ, Hamas´ı hedef alan video kaydıyla namluların İsrail´e değil, Hamas´a çevrilmesi gerektiği mesajını veriyor. Direnişe Gazze içerisinde kan kaybettirmek isteyen DEAŞ´in ayrıca Hamas´ı Sina´ya çekmek ve Mısır´ın karşısında zor durumda bırakmak istediği ifade ediliyor.

Filistinli siyasi analist Mustafa es-Savaf, DEAŞ´ın yayınladığı video kaydıyla, Hamas´ı, öldürülen üyesinin intikamını alması için Sina´ya çekmeye çalıştığına dikkati çekerek, video kaydını, "Siyonist, ABD ve bölgedeki istihbaratın, Hamas´ı Sina´ya çekmek için kurduğu bir komplo" olarak nitelendirdi.

"Söz konusu planla Hamas´ın askeri gücünün zayıflatılması hedefleniyor. Hamas´ın, Irak, Suriye ve Libya´da bir çok yerde kullanılan bu yapay örgütle mücadeleye girmesi ve gücünün tükenmesi isteniyor." diyen Savaf, "bahsi geçen ülkelerde maşa olarak kullanılan bu örgüte oynaması için bir rol verildi. O da görevini tamamladı, parçalandı ve dağıldı." ifadesini kullandı.

Gazze´de İçişleri Bakanlığına bağlı Rabat Fakültesi Bilimsel Araştırma Başkanı ve güvenlik konusunda uzman İbrahim Habib de DEAŞ´ın yayınladığı video kaydının, tam anlamıyla "istihbarat" operasyonu olduğunu belirtti.

DEAŞ´ın çektiği videoyu yayınlayan istihbarat birimlerinin, örgüt üyelerinin çoğunluğunun Gazze´den olduğu ve Sina´da bulunduğu yönünde mesaj vermek istediğini ve video kaydının arka planında, Mısır ile İsrail arasındaki tel örgülerin kasıtlı olarak gösterildiğini savunan Habib, ortaya atılan iddiaların, ileride Hamas´a, Mısır´la işbirliği yaparak DEAŞ üyelerini ortadan kaldırmasının istenmesi için bir gerekçe olarak sunulabileceğinin de mümkün olduğunu aktardı.

´Gazze´de direnişe kan kaybettirmek isteniyor´

Habib, "DEAŞ´ın Gazze´ye yönelik doğrudan saldırı düzenlemesi uzak bir ihtimal. Bunun için Refah ve Gazze arasında Mısır ordusunu geçmesi gerekli." değerlendirmesinde bulundu.

Örgütün namlularının İsrail´e değil, Hamas´a çevrilmesi gerektiği mesajı vermeye çalıştığını belirten Habib, "Bunlar, terör örgütü DEAŞ´ın bir istihbarat aracı olduğunu gösteriyor. Bu şekilde Hamas, Sina´ya çekilerek başını derde sokması ve Gazze´de direnişe kan kaybettirmek isteniyor. Bu, Filistin direnişini ve Gazze halkını hedef alıyor." diye konuştu.

Filistinli yazar ve siyasi analist Mustafa İbrahim de DEAŞ´ın, Gazze ile Mısır arasında sınır güvenliğini arttırmak amacıyla inşa edilen tampon bölge başta olmak üzere Hamas ve Mısır arasındaki yakınlaşmalardan rahatsız olduğunu ifade ederek, "İdam ettiği kişiyi, ´Hamas için Sina´dan Gazze´ye silah kaçakçılığı yapmak´ suçlamasıyla itham eden DEAŞ, Hamas´ı Mısır´ın karşısında zor durumda bırakmak istiyor." dedi. 

İbrahim bu adımların, "kışkırtıcı" mahiyette olduğunu belirterek, terör örgütünün, Hamas´ı Sina´ya çekmek konusunda başarısız olacağını dile getirdi. İbrahim, "Hamas akıllıdır. Ancak DEAŞ tarafından tansiyon yükseltilebilir. Belki Hamas hedef alınabilir." uyarısında bulundu.

Hamas tarafından DEAŞ´ın yayınladığı video kaydıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.



Anahtar Kelimeler: DEAŞ Hamas istiyor

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER