Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Davutoğlu BBC´ye konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu BBC´nin Orta Doğu editörü Jeremy Bowen ile yaptığı özel mülakatta Türkiye´nin Suriye´nin kuzeyinde mülteciler için güvenli bir bölge oluşturmak üzere kara kuvvetlerini kullanma seçeneğini göz ardı etmeyeceğini söyledi.

Davutoğlu BBC´ye konuştu

Türkiye ile ilgili eleştirilere yanıt veren Davutoğlu,  Türkiye´nin çıkarlarına ve ülkeye karşı bir tehdit olursa tüm güçlerini kullanacağını ifade etti.

AHMET DAVUTOĞLU: Türkiye, hiçbir zaman IŞİD´i ya da IŞİD ile bağlantılı hiçbir grubu desteklemedi. IŞİD´in tüm liderleri, Irak´tan geldiler, Türkiye´den değil.

JEREMY BOWEN: El Kaide ile bağlantısı olan Nusra Cephesine hiç destek verdiniz mi?

DAVUTOĞLU: Hayır, asla. Asla! Biz yalnızca Esad´ın mezaliminden, kimyasal silahlarından, varil bombalarından kaçanları destekledik. Bu, Türkiye´ye yönelik haksız bir değerlendirme ve suçlamadır. Hiçbir dayanağı yoktur. Eğer bu konuda kanıtı olan varsa bunu masaya koymalıdır.

BOWEN: Çok ağır bir mülteci yükünüz var. Bunun tartışılacak bir yanı yok. Ama elbette şu an Avrupa Birliği´ne gelen çok sayıda insan var ve bunların birçoğu da Suriye´den gelip Türkiye´den geçerek Yunanistan´a geçiyor. Bu, Yunan hükûmeti açısından da büyük bir sorun.

DAVUTOĞLU: Bu, üzerimizde büyük bir yük. Son dört yılda bu mültecilere yaklaşık altı milyar dolar harcadık. Hiç kimse bize yardım etmiyor. BM´nin bazı organları küçük bir miktar yardımda bulunuyor. Türkiye´ye yardım etmek yerine insanlar, Türkiye tüm bu mülteci krizinden sorumluymuşçasına eleştiride bulunuyor.

BOWEN: Pek çok kişi Türkiye´den Yunanistan´a gidiyor ama değil mi?

DAVUTOĞLU: Evet ama bu durumda BM´nin daimi beş üyesi, Suriye´deki bu savaşı, Suriye rejiminin mezalimini ve teröristleri durdurmak için tüm önlemleri almalıdır. Türkiye, Suriye krizinin mağdurudur.

BOWEN: Suçu Güvenlik Konseyinde buluyorsunuz?

DAVUTOĞLU: Elbette, uluslararası toplumdan bu mezalimi durdurmak için yeterince güçlü bir karar çıkmadı. Suriye´de 300 bin kişi öldürüldü. Bunlar insan. Eğer Suriye içinde uçuşa yasak bir bölge olsa, güvenli bir bölge olsa bu kadar fazla mülteci akını olmaz.

BOWEN: Öyleyse şimdi böyle bir bölge mi kuracaksınız?

DAVUTOĞLU: Deneyeceğiz. Duruşumuz hâlâ bu yöndedir.

BOWEN: Bu konuya açıklık getirebilir miyiz? Uçuşa yasak bölge mi, güvenli bölge mi?

DAVUTOĞLU: Şu an güvenli bölge diyoruz.

BOWEN: Kime karşı güvenli?

DAVUTOĞLU: Aynı anda hem DAİŞ hem de Suriye rejimine. Sivillerin saldırılıp öldürülme korkusu olmadan kalabilecekleri bir bölge.

BOWEN: Bunu Amerikalılarla yapıyorsunuz?

DAVUTOĞLU: Amerikalılarla ve uluslararası toplumla.

BOWEN: Bu aynı zamanda Türk kuvvetlerini gönderip bölgeyi korumayı da gerektirecek mi?

DAVUTOĞLU: Şu anda kimse kara kuvvetlerini göndermek istemiyor.

BOWEN: İstemek değil, gerekli olacaktır.

DAVUTOĞLU: Eğer Suriye´de yeterli miktarda ılımlı güç varsa Türkiye dâhil olmak üzere diğer ülkelerin kara kuvveti göndermesine gerek olmaz. Önemli olan şey, Suriye içindeki ılımlı unsurları desteklemektir.

BOWEN: Ancak o ılımlı unsurlar şu anda zayıf bir konumda.

DAVUTOĞLU: Evet, evet. Bu nedenle onları güçlendirmemiz gerek. ABD ile birlikte başlattığımız eğit ve donat programı bu yüzden var.

BOWEN: Öyleyse kara kuvveti gönderme seçeneğini tamamen masadan kaldırmıyorsunuz.

DAVUTOĞLU: Elbette, Türkiye´nin çıkarlarına, ülkemize karşı bir tehdit olursa, Türkiye´ye saldıran her kim olursa tüm gücümüzü, bazen hava kuvvetlerimizi bazen de diğer kuvvetlerimizi Türkiye´ye saldıranları cezalandırmak üzere kullanırız.



Anahtar Kelimeler: Davutoğlu konuştu

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER