Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Çuvala sığmayan mızrak

Vahap COŞKUN -

Çuvala sığmayan mızrak

31 Mart´ta yapılan yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre seçimi birinci sırada bitiren ama Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudan ihraç edildikleri belirlenen adaylar mazbatalarını alamamışlardı. Çünkü birçok yerde il ve ilçe seçim kurulları, yapılan başvurular üzerine Yüksek Seçim Kurulu´na (YSK) başvurmuş ve YSK´dan görüş istemişti. Nihayetinde YSK görüşünü açıkladı ve KHK ile ihraç edilen adaylara mazbatalarının verilmemesini kararlaştırdı. Buna göre bu adayların seçimi kazandıkları yerlerde mazbata, yarışı ikinci sırada bitiren isimlere verilecek.

Söz konusu kararın hukuka uygun olup olmadığını tespit etmek için seçilme yeterliliğini düzenleyen kurallara bakmak gerekir. Türkiye´de sürecin başından sonuna kadar seçimlerin yapılması ile ilgili bütün işlemlerde sorumlu makam YSK´dır. Adaylar başvurularını il ve ilçe seçim kurullara yapar. Kurullar gerekli araştırmaları yapar ve başvuru yapanların seçime girip giremeyeceklerini belirler. Geçici aday listeleri yayınlanır. 

Bir kişinin adaylığına itiraz edilebilir. 2972 Sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları Ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun bu durumda nasıl bir yol izleneceğini gösterir. Kanunun 14. maddesine göre; itirazlar, geçici aday listelerinin ilanından itibaren iki gün içinde ilçe seçim kurullarına yapılır. İlçe seçim kurulları iki gün içinde karar verir. İlgililer, bu karara karşı da iki gün içinde il seçim kurullarına gidebilirler. İl seçim kurulları da bu itirazları iki gün içinde kesin olarak karara bağlar.

Kanunun 15. Maddesine göre, eğer il ve/veya ilçe seçim kurulları, itirazlar üzerine yaptıkları incelemelerde adaylık şartlarında bir eksiklik veya aykırılık görürülerse, bunu ilgili adaya ve siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına bildirirler.Partilerin, beş gün içinde bu eksiklikleri tamamlamaları gerekir. Aksi takdirde partiler, seçime eksik liste ile girmek durumunda kalırlar.

Yazının devamı...



Anahtar Kelimeler: Çuvala sığmayan mızrak

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz