Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres ile görüştü: Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan,Rusya'nın saldırısının ardından ilk kez Ukrayna'ya gitti. Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılımıyla Lviv’de üçlü bir görüşme gerçekleştir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres ile görüştü: Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya'nın işgalinin ardından ilk kez Ukrayna'ya giderek Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. 2 saat süren görüşmenin ardından iki lider, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile birlikte üçlü zirveye geçti. Üçlü zirve ise 40 dakikalık görüşmenin ardından sona erdi. Zirvenin ardından Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres açıklamalarda bulundu.

zelzel.png

"YENİ BİR ÇERNOBİL YAŞAMAK İSTEMİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Ukrayna-BM Zirvesi sonrasında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Zaporijya Nükleer Santrali etrafındaki çatışmalardan endişe duyduğunu belirterek, "Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

İşbirliğimizi ve dayanışmamızı ilerletmeyi ele aldık. 6 aydır devam eden görüşmelerin ana konusunu teşkil etti. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi bu vesileyle bir kez daha vurguladık. Dün gece Harkiv'de 9 sivilin öldüğü, 35 kişinin yaralandığı füze saldırısıyla ilgili taziyelerimi ilettim. Yaşanan can kayıplarından duyduğumuz üzüntüyü bir kez daha ifade ettim.

Nükleer santraldeki çatışmalardan endişe ediyoruz. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Ukrayna'nın yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. Ukrayna'ya 98 TIR insani yardım malzemesi gönderdik. 325 bin Ukraynalıya ülkemizde geçici olarak ev sahipliği yaptık.

Savaşın Ukrayna'daki fiziki yıkımın neden olduğu durumu ele aldık. Ukrayna'nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğimizi Zelenskiy ile paylaştık. 3'lü görüşmenin odak noktası savaşın nasıl nihayete erdirileceği oluşturdu.

5218398.jpg

ZELENSKIY'DEN İLK AÇIKLAMA

Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini güçlü bir destek mesajı olarak nitelendirerek, “Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna ziyareti, böylesine güçlü bir ülkeden gelen güçlü bir destek mesajıdır. Lviv'deki görüşmede Recep Tayyip Erdoğan ile tahıl girişimini iyileştirme ihtimalini, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durumu ve işgalcilerin nükleer şantajını, Rusya'nın geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarındaki geniş çaplı tahıl hırsızlığını görüştük. Savunma işbirliği konularına da değinildi” dedi.

Zelenskiy ayrıca, Ukrayna ve Türkiye arasındaki işbirliğinin daha da genişlemesinin her iki tarafı da güçlendireceğinden emin olduğunu ifade etti.

GUTERRES: ZAPORİJYA'YA HERHANGİ BİR POTANSİYEL ZARAR İNTİHARDIR

Ukrayna'nın Lviv kentinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Zaporijya nükleer santraline herhangi bir potansiyel zararın "intihar" olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'yle yaptığı görüşmenin ardından iki liderle birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi. Zelenskiy'e hitaben, "Böyle zor bir dönemde beni bir kez daha karşıladığınız için size ve Ukrayna halkına teşekkür ederek sözlerime başlamama izin verin." diyen Guterres, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılmasından çok memnunum." ifadesini kullandı.

Toplantıda, "Avrupa'nın Zaporijya'daki en büyük nükleer santralinde ve çevresinde ortaya çıkan durum hakkında ciddi endişelerim var." diyen Guterres, "Nükleer santraldeki askeri ekipman ve personel çekilmelidir. Zaporijya'ya yönelik potansiyel bir hasar intihardır" dedi.

Genel Sekreter bu konudaki uyarılarında şu ifadeleri kullandı:

"Nükleer santralin fiziksel bütünlüğünü, emniyetini veya güvenliğini tehlikeye atabilecek her türlü eylemden kaçınmak için sağduyu hakim olmalıdır. Tesis herhangi bir askeri operasyonun parçası olarak kullanılmamalıdır. Bunun yerine, Zaporijya'yı tamamen sivil bir altyapı olarak yeniden kurmak ve bölgenin güvenliğini sağlamak için acilen anlaşmaya ihtiyaç var."

Guterres, uzun çabaların ardından oluşturulan tahıl koridoruyla ilgili olarak, gıda cephesindeki olumlu ivmenin diplomasinin zaferi olduğunu bildirirken, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana net oldum: Ukrayna'nın gıda ürünlerine ve Rus gıda ve gübrelerine tam küresel erişim sağlamadan küresel gıda krizine bir çözüm yok." ifadelerini kullandı.

Guterres konuşmasında, Ukrayna ve Rusya'dan daha büyük miktarlarda yiyecek ve gübreyi çıkarmak, en savunmasız insanlara ve ülkelere yardım sağlamak için hayati olduğunu vurguladı. Guterres ayrıca BM'nin, Ukrayna'nın tahıl ihracatını kıştan önce artıracağını bildirdi.

TAHRİP OLAN ALTYAPI YENİDEN İNŞA EDİLECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti sırasında, savaş nedeniyle tahrip olan altyapının yeniden inşası için Türkiye ile Ukrayna arasında anlaşma imzalandı.

5217896.jpg

ZELENSKİY'DEN İLK AÇIKLAMA

Görüşme sonrası açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Erdoğan'ın ziyareti güçlü bir ülkeden güçlü bir destek mesajı. Erdoğan ile Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki durumu görüştük. İş birliğimizin artırılması her iki ülkeyi de güçlendirecektir." dedi.

5218015.jpg

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER