Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ÇOCUKLARIN EVDEN AYRILMASI, EBEVEYNLERİN RUH SAĞLIĞI İLE REFAHINI OLUMLU ETKİLİYORMUŞ!

Euronews´de yayımlanan bir haberde,´Çocukların evden ayrılması, ebeveynlerin ruh sağlığı ile refahını olumlu etkiliyor..´

ÇOCUKLARIN EVDEN AYRILMASI, EBEVEYNLERİN RUH SAĞLIĞI İLE REFAHINI OLUMLU ETKİLİYORMUŞ!

Euronews´de yayımlanan bir haberde,´Çocukların evden ayrılması, ebeveynlerin ruh sağlığı ile refahını olumlu etkiliyor..´ olduğu Heidelberger Üniversitesi´nde yapılan bir araştırmaya dayandırılıyor. Buna göre, Yapılan araştırma çocukların evden ayrılmasının ebeveynlerin ruh sağlığını ve refahını iyi yönde etkilediğini ortaya koyduğunu doğal olarak düşünmemiz gerekir.

Ama bu çalışma, başta bilimsel temelli, üniversite ?merkezli´ ve toplum üzerinde, o toplumda yaşayan, özellikle de  yaşları epey ilerlemiş, yaşını,başını almış, yetişkin çocukları bulunan insanları kapsadığı için bu çalışmayı, bir an dikkate almamız gerekirdi.

Eee, ne demişlerdi; ?Bir şey bilimsel ise, yani temelli bilime dayanıyorsa, onun hakkında şüpheye düşmek olmazdı!

Bilimin mahiyetini bir an olsun geçelim. Konumuza dönelim. Konumuza dönecek olursak, tamam, böyle bir şeyi kısmen kabul etmiş olalım. Ama unuttuğumuz bir şeyle var. O da, bu çalışmanın yapıldığı yer, yani üniversite Batı´da olduğu ve bu olgunun büyük oranda Batılı toplumu ilgilendir, ilgilendirir olması?

Sonuçta bu iş Batılıları ilgilendirebilir ve onların büyük oranda, dine, dinî düşünce ve ona uygun ?az da olsa´ bir yaşantıya, yaşanmışlığa pek bir yeri yoksa, böylesi bir araştırma sonuçlarının, evrensel değil, Batı ile sınırlı ve lokal kalmasını icap ettirirdi.

İşte o haber...

 

Yapılan bir araştırma çocukların evden ayrılmasının ebeveynlerin ruh sağlığını ve refahını iyi yönde etkilediğini ortaya koydu.

 

Heidelberger Üniversitesi´nde yapılan araştırma, çocuk sahibi olmanın insanları daha sağlıklı kıldığını ve depresyondan etkilerinden uzak tuttuğunu gösterdi. Ancak araştırma, bu olumlu etkinin çocukların evi terk etmesiyle gerçekleştiğini ekliyor: ?Aileleri ile yaşayan gençler ebeveynlerini olumsuz yönde etkiliyor.?

 

16 farklı Avrupa ülkesinden 50 yaş üzeri 55 bin kişi ile yapılan çalışma ayrıca, ebeveynliğin annenin ruh sağlığına babanınkinden daha fazla etki ettiği sonucuna ulaştı.

 

Journal Plos One´da yayınlanan araştırmanın sonuçları kısa bir süre önce Amerika Birleşik Devletleri´nde (ABD) tamamlanan benzer bir çalışma ile parallellik gösteriyor.

 

Utah Üniversitesi´nin ABD Genel Sosyal Anketi´nin 40 yıllık verileri analiz ederek yaptığı çalışma, 50-70 yaş arasındaki ebeveynlerden, çocukları evden ayrılmış olanların hala çocuklarıyla yaşayanlara oranla yüzde 5 ila 6 arasında daha mutlu olduğunu ortaya koydu.

 

Kaynak: Euronews

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER