Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Çin´in İslam Planı Ortaya Çıktı! ´Ülkeye Uygun´ Müslüman Yetiştiriyorlar

Çin yönetimi, çoğunluğu Uygur Türklerinden oluşan yaklaşık 23 milyon Müslümanın, "Komünist Parti´ye sadık Çinliler" olmaları için kurs merkezleri ve kamplar kurdu.

Çin´in İslam Planı Ortaya Çıktı! ´Ülkeye Uygun´ Müslüman Yetiştiriyorlar

Çin, ülkede yaşayan 23 milyon Müslümanın "Komünist Parti´ye sadık Çinliler" olmaları için çalışmalar başlattı.

"MERKEZİ EĞİTİM KURSU" ADI ALTINDA "ÜLKEYE UYGUN"MÜSLÜMAN YETİŞTİRİLİYOR

 

 

 

REKLAM
ads by AdMatic

 

 

Reuters haber ajansı, Çin´in Müslüman Türkleri ´devlete uygun şekilde´ yetiştirmek için kurduğu ´mesleki eğitim merkezi´ni ziyaret etti. Bu kurs merkezlerinde yaklaşık bir milyon Uygur bulunuyor. Çinli yetkililerin refakatinde yapılan mülakatlarda görüşlerine başvurulan Uygurlar, "Burada gönüllü olarak bulunuyoruz. Amacımız radikal düşüncelerden tümüyle arınmak." şeklinde ifadeler kullandı. Yabancı basının eğitim merkezlerini incelemelerine ve yapılan tüm görüşmelere Çin resmi makamlarının temsilcileri de eşlik etti.

Kurslara ilişkin açıklama yapan Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Şöhret Zakir, "Çok başarılı olan Sincan´daki radikalleşmeyi bertaraf politikamızdan vazgeçmeyeceğiz. Ancak devlet mekanizmasının talim ve terbiye sisteminden geçenlerin sayısı zamanla giderek azalacak." dedi.

BEŞ YILLIK İSLAM POLİTİKASI

DW Türkçe´de yer alan habere göre, Çin yönetimi, bir yandan şeffaf bir politika uyguladığı izlenimini uyandırmaya çalışırken, diğer yandan da "İslam´ı Çinlileştirme" politikasına da devam ediyor. Çin Komünist Partisi´nin İngilizce yayın organı olan "Global Times" tarafından aktarılan bilgiye göre, Ocak ayı başında sekiz vilayetten Müslüman temsilcilerin katıldığı Pekin´deki bir toplantıda, önümüzdeki beş yıl boyunca izlenecek İslam politikasının ana hatları belirlendi.

Söz konusu toplantıda, 2019 yılının kritik bir öneme sahip olduğu vurgulandı. Komünist Parti adına yapılan bir konuşmada, "Müslümanların siyasi tutumlarını iyileştirmeleri ve parti yönetimine güvenmeleri gerektiğine" vurgu yapıldı.

Konferanstan birkaç gün önce Pekin yönetimi, sert yüzünü bir kez daha gösterdi. Bu çerçevede Yunnan bölgesinde "yasa dışı" olduğu iddia edilen üç cami kapatıldı. Düzenlenen polis operasyonlarında, gerek Uygur Müslümanları gerekse "Çinlileştirilen" Hui halk grubu, camilerden şiddet zoruyla uzaklaştırıldı. Söz konusu camilerin resmi kayıt altına alınması için son on yılda yapılan tüm başvuruların Çin makamlarınca reddedildiği haber veriliyor.

CAMİLER VE ARAPÇA EĞİTİM VEREN YERLER KAPATILDI

Çin´in güneybatısında yer alan ve Myammar ile Laos´a komşu olan Yunnan, bölgesinde ise Hui halkının yoğun olduğu diğer kentler olan Ninşia ve Gansu´da camilerin yanı sıra Arapça eğitim veren okullar da kapatıldı.

Kaynak: sondakika.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER