Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Cemal Gürsel´in kulağına Erbakan ne dedi (1)

Hüseyin Öztürk - 16.11.2017

Cemal Gürsel´in kulağına Erbakan ne dedi (1)

İlk yerli otomobil üretiminin başlangıcını bilenler bilir, bilmeyenler için hatırlatalım.

Allah rahmet eylesin Erbakan hocamız yerli ve milli kalkınmanın en büyük ayağının ağır sanayi olduğunu her zemin ve zaman haykırmıştır.

MSP´nin çeşitli şehirlerde yaptığı mitinglere halkımızı davet etmek için miting öncesinde mahalle mahalle dolaşır, hoparlörlü minibüslerle çağrı yapardık.

Ben de bu minibüslerle; ?Ağır sanayi hamlesinin lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan falan meydanda sizlere hitap edecektir? çok çağrılar yapmışımdır.

Doğrusu ağır sanayi lafını da ilk defa o yıllarda duymuştum. Bir de ?Gümüş Motor? meselesini MSP genel merkezindeki toplantılarda işitirdim.

Gümüş Motor hadisesinin bir belgeselinin yapılmasını hep hayal etmişimdir, belki yapılmıştır, yapılmadıysa motor fabrikalarından birinin yapması vefa gereğidir.

Yalnız İlke Yayınları´ndan bir kitap çıkmış. Sedat Özgür, ?Necmettin Erbakan Ve Gümüş Motor? ismiyle yazmış. Eserde daha geniş bilgi mevcuttur.

?

Merhum Mehmed Zahit Kotku Hz.lerinin, Ağır Sanayi Hamlesinin öncüsü olduğunu da bu vesileyle söyleyelim.

Malum Erbakan Hoca M. Zahid Kotku Hz.lerinin çok yakınında bulunmuştur. Kitapta bu meseleye de değinilmiş ve şöyle denilmektedir:

Mehmet Zahid Kotku Hocaefendi, kendi kültürümüze sahip olmak ve Batı´nın pazarı olmaktan kurtulmak için temel ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir sanayileşmenin, ekonomik ve siyasi bağımsızlığın elde edilmesinde önemli bir güç olduğuna inanır.

Türkiye´nin tarım ülkesi olarak görüldüğü ve öylece kabullenildiği yıllarda; ekonomik yönden, özelikle de savunma ve ağır sanayide, dışarıya bağımlı olmamak için sanayileşmek gerektiğini dile getirir.

O, Türkiye´nin ekonomik olarak dışarıya bağımlılığının, kültürel bağımlılığı getireceğini, bunun da Batı´ya tutsaklık anlamına geldiğini söylemektedir.

Bu nedenle Müslümanların, ?kalkınma için birleşmeyi bir ibadet gibi´algılamalarını istemiş ve sürekli sohbetlerinde bu durumu ifade etmiştir?.

İşte Gümüş Motorun temeli bu düşüncelerle neşvünema bulmuştur.

?

Şimdi kısaca Gümüş Motorun geçmişini bakalım.

1956 yılında, 6 milyon liralık sermaye ile Necmettin Erbakan öncülüğünde kurulan Gümüş Motor Fabrikası 1960 yılında Maliye Vekili Hasan Polatkan´ın katılımıyla seri üretime başlamış, fabrikanın genel müdürü ise Necmettin Erbakan´dır.

Gümüş Motor, montaj zihniyetinin aksine; bu memlekette, doğrudan doğruya makineyi yüzde yüz Türkiye´de üretmeyi savunmuş ve herkesin dışarıdan motor ithal ettiği bir dönemde; bu motorları ithal etmeyip, bizzat yapacak fabrikayı kurarak, onları kendimiz yapalım anlayışının tezahürüdür.

II. Dünya Savaşı´nın ardından özellikle Truman Doktrini ve Marshall Yardımı çerçevesinde hazırlanan raporlara ve gelen yardımların kullanılmasının bir şartı vardır.

?Ancak ziraat yapabilirsiniz, motor fabrikası kuramazsınız. Aksi takdirde yardımı unutun? denilmektedir.

27 Mayıs darbesinin sebeplerinden birisi motor fabrikası kurulmasıdır.

Erbakan Cumhurbaşkanı Gürsel´in kulağına ne demişti? Yarına.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz