Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Çavuşoğlu, BM´deki Kudüs oylaması için ABD´ye gidiyor

Mevlüt Çavuşoğlu, BM´deki Kudüs oyalamasına katılmak için bugün ABD´ye gidiyor. Çavuşoğlu´nun uçağında Filistin Dışişleri Bakanı da olacak.

Çavuşoğlu, BM´deki Kudüs oylaması için ABD´ye gidiyor

Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyan ABD Başkanı Donald Trump´ı bu kararından döndürmeyi amaçlayan ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nde (BMGK) ABD vetosuna takılan karar tasarısı, genel kurulda oylanacak. Çavuşoğlu´nun da bu oylamaya katılmak için bugün ABD´ye gideceği, uçakta Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki´nin de olacağı öğrenildi. BM Genel Kurulu Başkanı Miroslav Lajcak´ın sözcüsü Brendan Varma, tasarının İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dönem başkanı Türkiye ile BM´deki Arap devletleri adına Yemen´in talebiyle gündeme alındığını açıkladı.

Perşembe günü 193 üyeli genel kurulun oyuna sunulması beklenen karar tasarısının, BMGK´da ABD´nin vetosuna takılan tasarıyla büyük oranda aynı içeriğe sahip olacağı belirtiliyor.

ABD, BM´DE YALNIZ

BMGK´daki oylamada Kudüs ile ilgili tasarı, veto hakkını kullanan ABD dışındaki diğer 14 üye tarafından kabul edilmişti. BMGK´da kabul edilebilmesi için lehte 9 oy alması gereken bir tasarı, daimi üyeler ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya´dan birinin veto hakkını kullanması durumunda reddediliyor.

3´TE 2 ÇOĞUNLUK YETERLİ

BM Güvenlik Konseyi´nin aksine genel kurulda hiçbir ülkenin veto hakkı bulunmuyor ve tasarının kabulü için üçte iki çoğunluk aranıyor. Ancak BM Genel Kurulu´nda onaylanan karar tasarılarının yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER