Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ÇAVUŞOĞLU´NDAN AVRUPA´YA SEÇİM UYARISI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye´nin Avrupa´da birçok ülkede iç politika malzemesi yapılmaması gerekiyor." dedi.

ÇAVUŞOĞLU´NDAN AVRUPA´YA SEÇİM UYARISI

Bakan Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) 72´nci Genel Kurul Başkanı  Miroslav Lajcak öncülüğünde 24-25 Nisan tarihlerinde düzenlenen "Barışı İnşa ve  Barışın Sürdürülmesi" konulu toplantı kapsamında temaslarına ilişkin basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, başta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurul  Başkanı Lajcak ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas olmak üzere birçok ülkenin  Dışişleri Bakanı ile bir araya geldiğini aktardı.

Alman mevkidaşı Maas ile yaptığı görüşmeyi "verimli" olarak niteleyen  Çavuşoğlu "Bizim yaklaşımımız hep aynıdır. Biz Almanya gibi bir ülkeyle her zaman  dostane ilişkiler kurmak isteriz ve bu ilişkileri güçlendirmek isteriz. Ama karşı  tarafta da aynı anlayış olması gerekiyor. Türkiye´ye saygı duymaları gerekiyor."  şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, 24 Haziran seçimleriyle ilgili bazı ülkelerden gelen  açıklamalar konusunda da "Türkiye´nin Avrupa´da birçok ülkede iç politika  malzemesi yapılmaması gerekiyor. Bizim esasen Avrupa ülkelerinden ve Avrupa  Birliği´nden beklentilerimiz veya taleplerimiz bize pozitif ayrımcılık yapması  değil." ifadelerini kullandı.

Almanya´nın eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile iki ülke  arasındaki ilişkileri ve iş birliğini geliştirmek için çaba sarf ettiklerini  kaydeden Çavuşoğlu, Maas ile de Sigmar ile kaldıkları yerden devam etme konusunda  teyitleştiklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Atmamız gereken adımlar var etkili bir şekilde kullanmamız gereken  mekanizmalar var. Karşılıklı ziyaretler var. Şimdi bizde seçim olduğu için tabi  seçim sonrasına kalacak bu ziyaretler. Yine seçimlerle ilgili böyle kamuoyunda  rahatsızlık yaratacak açıklamalar yapılmaması gerektiğini söyledik. Bir  düşünceleri varsa esasen diyoruz ya birbirimizle konuşacağımız hakkında birbirimizle konuşalım. Biz bunları her zaman konuşmaya varız ama Avrupa´da da  Almanya´da da vatandaşlarımız demokratik haklarını kullanacaklar onları rahatsız  edecek açıklamalardan ve faaliyetlerden de herkesin uzak durması gerekiyor. Bunları da kendisi ile görüştük."

Alman mevkidaşı ile hukuki ve güvenlik konuları dahil PKK ve FETÖ  mevzularını da ele aldıklarını ifade eden Çavuşoğlu, Maas ile tekrar bir araya  geleceklerini, Maas´ı İstanbul´daki Alman Lisesi´nin 150. kuruluş yıl dönümü  dolayısıyla Türkiye´ye davet ettiğini belirtti.

Çavuşoğlu, Alman bakanı Türkiye´de ağustosta düzenlenecek Büyükelçiler  Konferansı´na da davet ettiğini bildirdi.

"DURUP DURURKEN TÜRKİYE´DEN AVUSTURYA´YA YÖNELİK AÇIKLAMA OLMAZ"

Soru üzerine Avrupa´da yapacakları seçim kampanyası ile ilgili şu ana  kadar diğer mevkidaşlarıyla konuşmadığını belirten Çavuşoğlu, sadece Avusturya  Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ile görüştüğünü dile getirerek, "Durup dururken  Türkiye´den Avusturya´ya da bir başka ülkeye yönelik açıklama olmaz. Çünkü bizim  hiç kimseyle bir derdimiz yok. Ama Avusturya ya da bir başka ülkeden açıklamalar  geldiği zaman biz ona cevap veririz." ifadelerini kullandı.

Bir ülkeden Türkiye´ye yönelik açıklamalar geldiği zaman siyasiler  olarak vatandaşların hissiyatlarını yansıtmak üzere cevap verdiklerini ifade eden  Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"(Kneissl´e) ´Vatandaşlarımız üzerinde olumsuz etki yapacak  açıklamalardan siz kaçının ki biz de bunlara cevap vermek durumunda kalmayalım´  dedim. Gayet güzel bir görüşme yaptık. ´Esasen sizin başbakanınız seçim konusunda  veya başka konularda esas açıklama yapmayı bıraksın ki biz de cevap vermek  durumunda kalmayalım´ dedim."

Çavuşoğlu, buna benzer bir uyarıyı dün Belçika Başbakan Yardımcısı ve  Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede de dile getirdiğini aktardı.

Çavuşoğlu, ABD temasları kapsamında New York Times Gazetesi Editörler  Kurulu ile bir görüşme gerçekleştirdiğini kurulda bölgesel sorunlar, Suriye ve  Türkiye hakkındaki değerlendirmelerini paylaştığını ve soruları yanıtladığını  ifade etti.

"POMPEO´NUN GÖREVE BAŞLAMASINI BEKLEYEN KONULAR VAR"

Bakan Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump tarafından Dışişleri  Bakanlığı´na atanan Mike Pompeo´nun Senato Dış İlişkiler Komitesi´nden geçmesine  ilişkin de kendisini tebrik ettiğini söyledi.

ABD ve Türkiye Dışişleri Bakanlıklarının ikili toplantının planları  üzerine çalıştığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Mümkün olan en kısa sürede  ABD´lilerin de bizim de görüşmek istediklerini biliyoruz ki mutabakat  sağladığımız yol haritası konusunda Dışişleri Bakanları olarak da mutabakatımızı  verelim ve uygulama safhasına geçelim." dedi.

Türkiye ile ABD arasında YPG/PKK başta olmak üzere birçok sorun  olduğunu belirten Çavuşoğlu, Suriye konusundaki yol haritasının bir an önce  uygulamaya sokulmasını beklediğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, ayrıca ABD ile Türkiye arasında kurulan çalışma  gruplarının iki defa toplandığını bu gruplar arasındaki görüşmelerin askıya  alınmadığını kaydetti.

Bu çalışma gruplarında ön mutabakat sağlandığını aktaran Çavuşoğlu,  sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle Suriye´deki yol haritası ile ilgili ön mutabakat sağlandı,  bizim onayımızı bekliyor. Askıya alınan bir şey yok. Müsteşarımız Büyükelçi Ümit  Yalçın da (ABD Dışişleri Vekili) Sullivan ile sürekli temas halinde. Burada bir  sıkıntı yok; askıya alınan bir şey yok ama Pompeo´nun göreve başlamasını bekleyen  konular var."



Anahtar Kelimeler: ÇAVUŞOĞLU

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER