Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Cami Saldırısından Sonra Yeni Zelanda´da İslam´a İlgi Artış Gösterdi

Ekran Gazetesi´nden Murat Nazlı´nın, Yeni Zelanda´da camiilere artan ilgiye yönelik haftalık analiz yazısı...

Cami Saldırısından Sonra Yeni Zelanda´da İslam´a İlgi Artış Gösterdi

İslam dünyasındaki terör, şiddet ve işgaller devam ederken, Müslümanlara göçmen olarak yaşadıkları yerlerde de rahat ve huzur yoktur.

 İslamofobi yani İslam dini ve Müslümanlara karşı oluşan nefret ve düşmanlık ise Batı dünyasında giderek artıyor. Bunun sonucu geçtiğimiz hafta sonu Yeni Zelan´da da meydana gelen ırkçı ve İslam düşmanlığı içeren bir saldırıda 50 kişi camide namaz kılarken şehid edilmişti. (1)

 Saldırı sonrası Müslümanlar yaralarını sarmaya çalışırken, ülkede İslam´a olan ilgi de artmaya başladı ve Müslümanlarla dayanışma, ortak yaşamla ilgili çalışma ve barışı ön plana çıkaran söylemlerde artış var. (2)

 Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Christchurch kentindeki iki camide 50 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin de yaralandığı terör saldırısının ardından yarı otomatik askeri tarz ve saldırı silahlarının satışının yasaklandığını duyurdu. (3)

 Yeni Zelanda´daki cami saldırılarının ardından gündeme gelen ´göç ırkçılığı körüklüyor´ argümanına karşı çıkan Başbakan Jacinda Ardern, Müslümanlar ile dayanışma içine girerek, İslam dünyasına barış ve sevgi mesajları verdi, terör ve ırkçılığa karşı küresel mücadele çağrısı yaptı.

 Başbakan Ardern, yaptığı konuşmada "Güvenli, hoşgörülü ve kapsayıcı bir dünyaya sahip olmak istiyorsak, sınırlarla düşünmemeliyiz" açıklamasında bulundu. (4)

Uzakdoğu´daki bu saldırıdan sonra başka bir saldırı haberi de Avrupa´dan gelmişti. Hollanda´nın Utrecht kentinde bir tramvayda meydana gelen silahlı saldırıda üç kişiyi öldüren 37 yaşındaki Gökmen Tanış isimli Türkiye  kökenli saldırganın olaydan sonra polis tarafından yakalandığı açıklandı. (5)

Geçen hafta saldırılarla geçse de bu hafta insanlar baharın gelişi ve Nevruz kutlamaları nedeniyle mutlu olmaya çalıştılar. Türkiye´de yerel seçimlerin de yaklaşması nedeniyle, Nevruz kutlamaları siyasilerin odak noktası oldu.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, Halkalı Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi´nde düzenlenen "Nevruz Kutlama Töreni"nde yaptığı konuşmada, Nevruzun barış ve kardeşlik bayramı olduğunu söyledi. (6)

Nevruz kutlamaları Türkiye´de siyasilerin halka mesaj verdiği bir alan olurken, Nevruzun en iyi ve yoğun olarak kutlandığı İran´dan da dünyaya farklı mesajlar verildi.

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei, hicri şemsi yeni yılın ilk gününde, Meşhed şehrinde Ehl-i Beyt imamlarından İmam Rıza (as)´ın hareminde yeni yılın başlangıcı münasebetiyle halka hitaben bir konuşma yaptı.

İslam İnkılabı Rehberi, "Bazı uzmanlar 1398´in (İran´da yeni yıl) tehditler yılı olduğunu söylüyor, ama ben bunu kabul etmiyorum. 1398 yılının fırsatlar ve sorunların çözüm yılı olduğuna inanıyorum." açıklamasında bulundu. (7)

ABD´nin İran ile yapılan nükleer anlaşmayı bozmasına ve Avrupa´nın geçmişteki uygulamalarına da dikkat çeken Ayetullah Hamanei, ?Geçmiştekiler ve bugün yaşanan tecrübeler, Avrupalıların anlaşmalarında ve sözlerinde sadakatli olmadıklarını göstermiştir? dedi.

 Ayetullah Hamanei, Avrupa ve Amerika´nın  siyaset ve gücünün zalim ve zorbaca olduğunu belirterek, bunların mantıksız bir siyaset yürüttüklerini ve Batılı siyasetçilerin şık görünümlü, parfümlü olmalarının aksine gerçekte vahşi insanlar olduklarını, verdikleri sözleri de tutmayarak İran´ı arkadan hançerlediklerini belirtti. (8)

Hafta içerisindeki diğer önemli bir olay ve haber ise gündemden düşmeyen Suriye ve buna bağlı olarak bölgede işgalci olarak bulunan Siyonist İsrail´in yaptıkları oldu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Münbiç iyi olacak, Fırat´ın doğusu iyi olacak. Bunun başka çaresi yok. Türkiye´ye rağmen herhangi bir karar alınmasına, herhangi bir oldubittiye göz yummayacağımızı muhataplarımıza bildirdik. Şu anda Silahlı Kuvvetlerimiz gerekli hazırlıklarını, planlarını yaptı" diyerek Türkiye´nin Suriye siyasetinden vazgeçmeyeceğini ve askeri bir operasyon da dahil tüm yolların deneneceğini belirten bir açıklama yaptı. (9)

İşgal altındaki Kudüs´ü Siyonist İsrail´in başkenti olarak tanıyan ve İsrail´e verdiği sınırsız destek ile tanınan ABD Başkanı Donald Trump, "52 yılın ardından ABD için İsrail´in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." Açıklamasında bulunarak yeni bir tartışmayı başlatarak işgali meşrulaştırmaya çalıştı. (10)

ABD Başkanı Donald Trump´ın işgal altındaki Golan Tepeleri´nde ?İsrail egemenliğini tanımanın vakti geldiği´ yönündeki açıklamasına sert tepki gösteren Suriye Dışişleri Bakanlığı ise Trump´ın açıklamasının  uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurgulayarak, Golan Tepeleri´ni ?her yolu kullanarak geri almaya daha da kararlı oldukları´ açıklamasında bulundu. (11)

Trump´ın açıklamalarının ardından Rusya Federasyon Konseyi üyesi Oleg Morozov, Moskova´nın asla Golan Tepeleri´ni İsrail toprağı olarak tanımayacaklarını söyledi.

Rus senatör Vladimir Cabarov ise ?Ortadoğu´da İstikrar değil, kaos isteyen ABD´nin ateşi körüklemeye çalıştığı? açıklamasını yaptı. (12)

Golan Tepeleri ile ilgili tartışmaya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katılarak, ?Golan Tepeleri´nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz veremeyiz? ifadesini kullandı. (13)

Bu tartışmalar devam ederken, işgale ve İsrail rejimine sınırsız destek veren ABD´den çok garip bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, tanrının Yahudileri kurtarmak için ABD Başkanı Donald Trump´ı göndermiş olabileceğine inandığını söyledi.

Pompeo, resmi ziyaret kapsamında gittiği işgalci İsrail´de ABD merkezli "Hristiyan Yayın Ağı" (CBN) televizyonuna verdiği röportajda Washington-İsrail ilişkilerine dair bir açıklama yaptı.

Sunucunun, "Başkan Trump da Kraliçe Ester gibi Yahudileri İran tehdidinden kurtarmak için büyütülmüş olabilir mi?" şeklindeki sorusuna Pompeo, "Bir Hristiyan olarak kesinlikle bunun mümkün olabileceğine inanıyorum." diye cevap verdi. (14)

İşgal ile ilgili bu kadar kötü haberlere rağmen, BM İnsan Hakları Konseyi, işgal altındaki Filistin topraklarında BM´nin varlığını güçlendiren ve işgalci İsrail rejimini kınayan bir karar tasarısını kabul etti. (15)

İsrail rejimi ve ABD´nin Golan Tepeleri ile ilgili başlattıkları tartışma devam ederken, Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye, Batı Yaka şehitlerinin Filistin halkına direniş etrafında birleşmeleri gerektiği mesajı verdiğini açıkladı.

Batı Yaka şehitleri için Gazze kentindeki Meçhul Asker Meydanı´na kurulan taziye çadırını ziyareti sırasında yaptığı konuşmada Heniyye,  Ramallah´ta İki Siyonist rejim askerini öldüren Ömer Ebu Leyla´nın gerçekleştirdiği kahramanca operasyonu kutlamak için sokağa çıkan binlerce kişinin davalarına, topraklarına, halklarına ve sabitelerine bağlı kalacaklarını gösterdiklerini ifade etti.

İşgalcilerin önünde Filistin halkının taleplerini kabul etmekten başka bir seçenek olmadığını belirten Heniyye, ?Topraklarımızdaki işgal sona erene kadar direniş devam edecek? açıklamasında bulundu. (16)

İsrail işgali devam ederken Filistin´de yapılan son anketlerde ise Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas lideri İsmail Haniye arasında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi yarışmasında Hamas Lideri Heniye´nin yüzde 41, Abbas´ın ise yüzde 40 oranında oy aldığı görülüyor. Ankete katılanların yüzde 19´unun ise kararsız olduğu tespit edildi.

Yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde, halkın yüzde 41´nin Hamas´ın adayına destek vereceği, katılanların yüzde 50´sinin ise işgalci İsrail rejimi ve Filistin arasında yapılacak ?iki devletli bir çözüme? de karşı oldukları ortaya çıktı. (17)

Dünya bu haberleri konuşurken ülkedeki en önemli konu ise yaklaşan yerel seçimler. Gezici Araştırma Şirketi, 16-17 Mart 2019 tarihleri arasında Ankara, İstanbul, Bursa, Adana vs. yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı.

 Anket sonuçlarına göre kararsızlar dağıtıldığında Ankara´da CHP´nin adayı Mansur Yavaş´ın yüzde 45,2 ile AKP´li rakibi Mehmet Özhaseki´nin  (yüzde 43,3) önünde olduğu görülüyor.

İstanbul´da ise AKP´nin adayı Binali Yıldırım´ın oylarının yüzde 43 olduğu, CHP adayı Ekrem İmamoğlu´nunsa yüzde 42,4 ile ikinci sırada olduğu iddia ediliyor. (18)

Anketten çıkan en önemli sonuç ise; ?seçmen kararsız.?

1- https://tr.sputniknews.com/asya/201903171038239622-yeni-zelanda-cami-saldirisi-olu-sayisi-yukseldi/

2-http://www.on4haber.com/haber/yeni-zelanda-devlet-televizyonundan-canli-ezan-okund/119959/

3-http://www.7sabah.com.tr/haber/41836/yeni-zelandada-silah-yasagi/

4-https://tr.sputniknews.com/asya/201903201038301890-yeni-zealnda-basbakani-irkciliga-karsi-kuresel-mucadele-cagrisi-yapti/

5-http://www.on4haber.com/haber/saldirgan-turk-cikti-/119932/

6-https://www.cnnturk.com/turkiye/ekrem-imamoglu-nevruz-kutlama-torenine-katildi

7-http://rasthaber.com/bati-asya/haber/60235-imam-hamanei-nin-yeni-yil-konusmasi

8-http://www.7sabah.com.tr/haber/41858/avrupalilar-nukleer-anlasma-konusunda-irani-sirtindan-hancerlediler/

9-http://www.hurriyet.com.tr/gundem/bakan-akar-silahli-kuvvetlerimiz-gerekli-hazirliklarini-planlarini-yapti-41157234

10-http://www.ekrangazetesi.com/haber/16614/suriyedeki-emperyalist-proje-filizlenip-boy-atiyor-trump-52-yil-aradan-sonra-golani-israil-topragi-tanimanin-zamani-geldi.html

11-http://www.7sabah.com.tr/haber/41863/samdan-trump-kinama-golan-tepelerini-geri-alacagiz/

12-http://rasthaber.com/dunya/haber/60285-rusya-golan-tepeleri-ni-asla-israil-topragi-olarak-tanimayacagiz

13-http://islamianaliz.com/haber/abden-golan-tepeleri-aciklamasi-israilin-egemenligini-tanimiyoruz-71229#sthash.ecuw2oJ5.dpbs

14-http://www.on4haber.com/haber/bunu-da-duyduk-tanri-trump-i-yahudileri-kurtarmak-icin-gondermis-olabilir/119965/

15-http://www.on4haber.com/haber/bm-israil-i-kinayan-karar-tasarisini-kabul-etti/119960/

16-http://rasthaber.com/dunya/haber/60279-filistinliler-milyonluk-gosteri-icin-hazirlaniyor

17-http://islamianaliz.com/haber/filistinlilerin-yuzde-41i-hamasin-liderini-cumhurbaskani-olarak-gormek-istiyor-71211#sthash.r5bfsi22.dpbs

18-http://rasthaber.com/turkiye/haber/60288-gezici-secmen-sandiga-mesafeli-akp-mhp-secmeni-kararsiz

 
 Kaynak: ekrangazetesi.com
 
 

 


Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz