Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

´Büyük külfet getiren taziye yemekleri kaldırılmalı´

Gelenek haline gelen taziye yemeklerinin Peygamberimizin sünnetinde de yerinin olmadığını belirten HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, bu durumun taziye sahibini de büyük oranda mağdur ettiğini söyledi.

´Büyük külfet getiren taziye yemekleri kaldırılmalı´

Son yıllarda büyük bir külfet haline gelen taziye yemekleri, taziye sahiplerini mağdur etmeye devam ediyor. Cenaze sahiplerinin yemek vermek zorunda kaldığı uygulama, dinen ve ahlaken uygun görülmüyor. Yakını vefat ettiği için büyük bir acı ve meşguliyet içinde bulunan ve çoğu kez haftalarca hastane kapılarında perişan olan taziye sahipleri, günler süren taziye yemekleri geleneğiyle daha bir mağdur oluyor ve ciddi külfet altına giriyor.

Bu yanlış geleneğin dinde de yerinin olmadığını söyleyen HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, taziye yemeklerinin gelen ziyaretçilere verilmemesini istedi. Şahin, ayrıca bu konuda kanaat önderlerinin, âlimlerin girişimde bulunmaları gerektiğini vurguladı.

Şahin, "Bölgemizin güzel adetlerinden bir tanesi de halkımızın taziyelere önem vermesi ve yoğunlukla gitmesidir. Zira bir aile bireylerini kaybeden ailelerin teselliye ihtiyacı vardır. Taziye demek teselli demektir. Daha önce taziye süreleri uzun iken Batman´ın belli başlı âlim ve kanaat önderleri devreye girerek taziye süresini sünnete de uygun olarak üç güne indirdiler. Bu çok güzel bir gelişmeydi." dedi.

"Yemek taziye sahibini büyük ölçüde mağdur etmektedir"

Konuşmasının devamında Şahin, şunları söyledi: "Ancak taziyelerle ilgili bir problemimiz daha devam etmektedir. Bu da taziye süresince taziyeye gelenlere verilen yemektir. Verilen yemek taziye sahibini büyük ölçüde mağdur etmektedir. Araştırdığımız kadarıyla aslında sünnete de uygun değildir. Hâlbuki aksine ailesinden bir ferdini kaybeden ailenin belki akrabaları, komşuları tarafından yemeğe çağrılması gerekir. Çünkü zaten kendisinin bir meşguliyeti, hüznü, yası vardır."

"Amacımız taziye sahibinin yükünü hafifletmek olmalıdır"

Taziye yemeklerinin taziye sahibini mağdur ettiğine işaret eden Şahin, "Taziyelerimiz yoğunlukla yapılmakta, fakat bu süre zarfında verilen yemekler taziye sahibini gerçekten mağdur etmektedir. Hele hele vefat eden kişinin bir de hastalık geçirmiş olması durumunda aile haftalarca, belki aylarca hastane kapılarında gidip gelmekte, işine gücüne gidememektedir. Dolayısıyla bu süreç büyük bir maddi kayba da neden olmaktadır. Bu Allah´ın verdiği bir imtihandır, ancak bizim amacımız maddi anlamda taziye sahibinin yükünü hafifletmek olmalıdır." diye konuştu.

"Herkes destek vermelidir"

Taziye yemeklerinin sınırlı olması gerektiğini aktaran Şahin, "Taziye evlerinde verilen yemekleri minimize etmek için ileriki günlerde bir dizi ziyaretlerimiz olacak. Taziyelerde verilen yemeğin sadece taziye sahipleriyle sınırlandırılması şeklinde olmalıdır. Bunun için gerek kanaat önderlerimiz, âlimlerimiz, gerekse de STK´larımızdan bu konuda bize destek vermesini bekliyoruz. Taziyede verilen yemeğin taziyeye gelenlere değil de sadece taziye sahiplerinin yemesi şeklinde olmalıdır. Bu konuda belediyemiz bir öğün yemek verse de bu yükü hafifletmemektedir. Herkes de belki buna müracaat da etmemektedir." ifadelerini kullandı.

"Büyük külfet olan taziye yemekleri kaldırılmalı"

Konuşmasında âlimlere, İl Müftülüğüne ve STK´lara çağrıda bulunan Şahin, "Bölge halkına çağrımız, taziyelerde verilen yemeğin artık taziyeye gelenlere verilmemesi şeklindedir. Çünkü bu hakikaten taziye sahibine büyük bir maddi külfet yüklemektedir. Dolayısıyla bu mağduriyeti ortadan kaldıralım. İnsanlarımız bir taziyesi olduğunda kaybettiği bireyine mi üzülsün, bu konuda masraf edeceği paraya mı üzülsün ikileminde kalmadan sadece kendi taziyesiyle ilgilensin diyoruz. Bu konuda HÜDA PAR olarak halkımıza, kanaat önderlerimize, âlimlerimize, STK´larımıza ve İl Müftümüze çağrıda bulunuyoruz. Artık taziyelerde büyük bir meblağ tutan yemekleri Batman´ımızda kaldıralım diyoruz." şeklinde konuştu.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA) 

Uyuşturucu ve gasp çetesine operasyon: 5 gözaltı

Uyuşturucu ve gasp çetesine operasyon: 5 gözaltı

Uyuşturucu ve gasp çetesine operasyon: 5 gözaltı

Uyuşturucu ve gasp çetesine operasyon: 5 gözaltı

Uyuşturucu ve gasp çetesine operasyon: 5 gözaltı
 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER