Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Buğday Piyasasının Kalbi Avrasya´da Atıyor

Uluslararası Operasyonel Değirmenciler Birliği (IAOM)´nin 32 ülkeden oluşan Avrasya Yönetim Konsey Başkanlığını ve İcra Direktörlüğünü, dünyanın 6 yıldır un ihracat şampiyonu Türkiye yönetecek. Türkiye başkanlığını ise un sektörünün kapasite olarak yüzde

Buğday Piyasasının Kalbi Avrasya´da Atıyor

Göze Altıntaş, Milat Gazetesi

Merkezi ABD Kansas´ta bulunan, 1876 yılında kurulmuş Uluslararası Operasyonel Değirmenciler Birliği (IAOM), hububat değirmencilik sektörünün en büyük sivil toplum kuruluşu olarak biliniyor. Hububat değirmencilik endüstrisindeki eğitim ve öğretim olanaklarının geliştirilmesine yönelik tahıl değirmencileri ve ticaret temsilcilerinden oluşan uluslararası bu kuruluş, ABD içinde 10 ve global ölçekte 4 direktörlük olmak üzere 14 bölgede faaliyet gösteriyor.

Uluslararası Operasyonel Değirmenciler Birliği (IAOM)´nin 32 ülkeden oluşan Avrasya Yönetim Konsey Başkanlığını ve İcra Direktörlüğünü, dünyanın 6 yıldır un ihracat şampiyonu Türkiye yönetecek. Türkiye başkanlığını ise un sektörünün kapasite olarak yüzde 90´ını temsil eden TUSAF (Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu) üstlenecek.

Geçtiğimiz Pazartesi günü gerçekleşen basın toplantısında konuyla ilgili bilgi veren TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, böylece kökleri 12 bin yıl önce Göbeklitepe´ye dayanan buğdayın anavatanı Türkiye´nin, dünya buğday üretiminin yüzde 30´unu ve dünya un ihracatının yüzde 55´ini temsil edeceğini belirtti.

Türkiye´nin IAOM Bölgesel Direktörlüğü´nü üstleneceği Avrasya Bölgesi, toplam nüfusları 2 milyarı aşan ve toplam 7.1 trilyon dolar ekonomik büyüklüğübulunan 32 ülkeden oluşuyor. Avrasya Bölgesi, aynı zamanda dünya buğday üretiminin ve un ihracatının en büyük oyuncularına ev sahipliği yapmakta. 71,6 milyon ton buğday üretimiyle ile dünyanın en büyük 5 buğday üreticisinden biri olan Rusya, tek başına dünya buğday üretiminin yüzde 10´unu, Avrasya bölgesinin ise yüzde 30´unu temsil ediyor. Bu 32 ülke içerisinde; 25 milyon ton buğday üretimiyle Ukrayna, 16 milyon ton üretimiyle Kazakistan, 19 milyon ton üretimiyle Türkiyebulunuyor.

Buğday, 2018 yılı itibariyle dünyada 730 milyon ton üretilmekte ve 740 milyon ton tüketilmekte. Son 15 yılda dünya buğday ihracatı yüzde 50 arttı. Rusya, Kazakistan ve Ukrayna dünya buğday ihracatını yüzde 730 artırırken, bu 3 ülkenin dünya buğday ihracatındaki payı yüzde 31 olmuş. Rusya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ihracatını yüzde 60 artırırken, ABD´nin ihracatı ise yüzde 30 azalmış. Avrasya ülkelerinin ileriki dönemde buğday üretimindeki gücü daha da artması öngörülürken, Avrasya Bölge Direktörlüğünün, Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika ve Güney Doğu Asya direktörlüklerinden daha güçlü bir konuma gelmesi bekleniliyor.

Rusya Federasyonu, Kazakistan, Ukrayna ve Türkiye gibi dünya un ve değirmencilik sektörlerinin yükselen yıldızı ülkeleri sınırları içerisinde barındıran Avrasya bölgesi, dünya buğday ve un ticaretinde son yıllarda kendisine önemli bir yer edindi. Avrasya Bölge Direktörlüğü ile Türkiye´nin TUSAF üzerinden Pakistan, Rusya ve Macaristan gibi un ihracatının yeni gelişmekte olduğu Avrasya ülkelerinin buğday üretiminin ve un sanayisinin gelişmesine yönelik eğitimler düzenlenirken IAOM Avrasya Çalıştay´ının ilki, 23-25 Nisan tarihlerinde ?Değirmenci Profesyonelleri Buluşuyor´temasıyla Antalya´da gerçekleşecek.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER