Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bu resmi bir soygundur

İbrahim Kahveci

Bu resmi bir soygundur

Borsada CEMAŞ diye bir şirket var. Büyük ortağı Işıklar Holding.

Şirketin 2015 yılında öz sermayesi 208 milyon TL. 2018/09´da ise öz sermayesi 91 milyon liraya düşüyor. Çünkü şirket 2015 yılında 16,2 milyon TL, 2016 yılında 25,1 milyon TL ve 2017 yılında da 35,6 milyon TL zarar açıklıyor. 2018/09 döneminde açıkladığı zarar ise 49,6 milyon TL.

Şirket nerede ise esas faaliyetlerinden bile kar etmiyor. 2015-09/2018 esas faaliyetlerinden toplamda net 8,3 milyon zararı var.

CEMAŞ hisse fiyatı Nisan 2016´da 0,60 kuruşun altında işlem görmektedir. O tarihlerde BIST-100 endeksi de 80 bin seviyesinin hemen altında seyretmektedir. Ne oluyorsa işte o tarihlerde başlıyor. CEMAŞ hisseleri Mart 2018´de 7,0 liraya kadar hızlı bir yükseliş yaşıyor. Ya da yaşatılıyor.

Çünkü SPK bazı piyon hesaplara ceza veriyor ve 6 ay süreli koruma önlemleri alıyor. SPK´nın bu önlemleri etkili oluyor ve hisse 1,5 liranın da altına geriliyor ama süre bitip SPK´nın önlemleri kalkınca yeniden 5,0 liranın üzerine çıkıyor.

Ve sonrası...

30 Kasım günü Işıklar Enerji ve Yapı A.Ş 23,9 milyon hisse satıyor. Ama o gün 2,15´den bile işlem gören hissede Holding 1,70-1,66 fiyattan satıyor.

06 Aralık günü Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Ş 40,6 milyon hisse daha satıyor. Yine 1,55´i gören hissede Holding satışını 1,28-1,31 fiyattan gerçekleştiriyor.

Acayip bir borsacı yeteneği.

Düşünsenize...

Hisse satıyorsunuz ama aklınıza 7,0 liradan satmak gelmiyor. Aklınıza aynı gün yüzde 10-15 daha yukarıyı gören fiyatlardan da satmak gelmiyor. Her nedense başkaları satıp satıp hisse aşağıya düşünce satmak geliyor.

Bu işlem tarzı nedir biliyor musunuz? Bir oyuncu ile anlaşırsınız. O oyuncu hisseyi inanılmaz şekilde yukarılara çeker, sonra patronun hisse satışı için açığa başka kurumdan satar ve tüm açıkları ve işlemi düşük fiyattan patrona gerçekleştirir. Bu yöntemi borsada hangi oyuncuların kullandığını aslında herkes bilir. Başta SPK...

Adres bazı söylentilere göre Bulgaristan kapılarına kadar dayanıyor. Belki de Mardin...

Bu oyuncuların ve soygunun medya desteği de vardır. Öyle basit bir soygun değildir yani.

Şimdi Bulgaristan ziyaretleri artan Konyalı bir şirket daha sıradaymış. Aşırı fiyat hareketleri ve büyük hisse satış programına ramak kalmış.

Hadi hayırlısı.

Hadi iyi soygunlar beyler bayanlar.

Kimler paylarını nasıl almış ise, kimler paylarını nasıl paylaşmış ise sanırım bir tane kamu gücü üzerlerinde hissetmiyorlar. Bir tane bütün soygun zincirini açığa çıkartacak irade göremiyorlar. Ki, medya ayakları da avazı çıktığınca hala borsacılık oynuyor.

Not: SPK ve BİST yönetimi bu işler açığa çıkana kadar bu gerçekleşen işlemleri derhal iptal etmelidir. Ve tüm ayakları açığa çıkartacak bir soruşturma başlatmalıdır. İlk önce de Işıklar Yapı Holding´deki usta borsacı bulunmalıdır. (Ek: Bir usta borsacı bile bu tür hisselerde 2-3 kademede milyonlarca lot hisse satacak yetenekte değildir. Işıklar Holding nasıl oluyor da 2-3 kademede milyonlarca lot hisse satabiliyor. Bu usta borsacılık değil de nedir?)

***

Bu yazıyı neden mi yazdım?

Ülke ekonomimiz kredi-faiz çıkmazında resmen boğuluyor. Sermaye piyasalarımız güven tazelemeli ve ortaklık kültürüne kimse leke sürmemelidir. Sürenler ise ABD´de olduğu gibi yıllarca ceza almalıdır.

Bireysel Emeklilik Sistemi tutmaz dediğimde tam da bizim piyasaların kazandırmak üzerine değil, soymak üzerine kurulu olduğunu gördüğümden söyledim. Yazıktır milyarlarca BES fonlarına.

İşçinin 5-10 lirasını zorunlu olarak kesiyorsunuz, bari emeklilik hayallerini soydurmayın.

YATIRIMCI KORUNMALIDIR

Bakınız serbest piyasa dediğiniz yer herkesin rahatça at koşturduğu yer olmamalıdır. Şirketlerin özellikle bilanço oyunları çok sıkı takip edilmelidir. Aynı zamanda şirketlerin hakim ortaklarının kiralık borsacıları da izlenmelidir.

Hem borsa işlemleri, hem bilanço ve haber düzenleri çok yakından takip edilmelidir ki, yatırımcılar en az zararı görsünler.

Bugün CEMAŞ hissesinde 60 milyondan fazla hisseyi alan yatırımcılar belki de bir daha bu fiyatları hiç göremeyecekler. Ünal Tarım diye bir şirket vardı bir zamanlar. Bedelli sermaye artırımları ve borsada operasyon ile hisse satışları ile gündeme geldi ve battı gitti. O işlemleri yapan kişi şimdi TİM kapılarında.

Bu böyle olmamalıdır.

Yatırımcıları koruyacak güçlü bir dengeleyici kurum olmalıdır.

Bu kurum aracı kurumlar asla olamaz ama aracı kurumlardan pay keserek bu kuruma mali destek sağlanabilir. Çünkü onların müşterilerini koruyacak bir sistem bu kurum üzerinden yürütülebilir.

BİST ve SPK bu işlerde bugüne kadar hiç iyi sınav veremedi. Belki SPK´da ayrı bir birim kurulabilir ama onunla sınırlı da olamaz. Çünkü siyaset ile SPK sınırlanabiliyor.

Her ne olursa olsun ama sermaye piyasaları korunmalı ve kollanmalıdır. Bir an önce de dengeleyici kurumlar devreye alınmalıdır. Aksi taktirde mahkumiyetimiz bankaların kredi-faiz sisteminde devam edecektir.



Anahtar Kelimeler: resmi soygundur

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER