Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BU OYUN LONDRA´YI GAZZE´YE TAŞIYOR

Gazze´deki yaşam denemelerini araştıran tiyatro projesi, canlı akan video ile farklı kıtalardaki sanatçıları buluşturuyor. Gazze ve Londra´daki sahnelerdeki aktörler, eş zamanlı performansla hayat hikayelerini paylaşıyor.

BU OYUN LONDRA´YI GAZZE´YE TAŞIYOR

21.10.2018 Pazar

Hatice SAKA, YeniŞafak

Londra ve Gazze´deki sanatçılar, abluka altında yaşayan insanları İngiltere´deki uluslararası izleyici kitleleriyle buluşturmak amacıyla, bir dizi eşzamanlı ve canlı akışlı bir performans sergiliyorlar. ?Gazze ve Londra´daki Evde? isimli oyunda iki şehri buluşturuyorlar.

 
TEKNOLOJİ BULUŞTURUYOR

Sanatçılar oyunda, birbirlerinin evleri ve sokaklarında dolaşmayı simüle etmek için bir video izdüşümü kullanıyorlar. Performansla oyuncular binlerce kilometre ile ayrıldıklarında bile aynı odada gibi etkileşimde bulunabiliyorlar. Günlük davranışlarını ve endişelerini paylaşarak, dramada birbirlerine ya da hayalet kahramanlara dönüşüyorlar. Bu eşsiz proje, Brezilya ve Singapur da dahil olmak üzere dünya çapında eş zamanlı performanslar sergileyen İngiltere merkezli bir tiyatro grubu olan Station House Opera tarafından yönetiliyor. Bu proje ile Gazze´de yaşayanları ayakta tutan hayatta kalma taktikleri ve sorunlarla başa çıkma mekanizmalarını ortaya koymayı amaçlıyorlar. Bunu da teknolojinin imkanlarını kullanarak gerçekleştiriyorlar. İzleyiciler de bu oyun ile büyük politik, ekonomik ve fiziksel ayrımların olduğu iki faklı şehirde karşılıklı bir performans alanı oluşturulmasına tanık oluyorlar.

 
ELEKTRİK KESİNTİLERİ ENGEL

Performans ile dünyanın farklı yerlerinde birbirleriyle etkileşime girerek izleyicilerin katılmasına izin verirken, Gazze´nin sorunları ve tecritine karşı doğrudan ve kişisel bir cevap vermesi için yeni bir yol açıyor. Çünkü Gazze, İsrail ve Mısır´ın hareket özgürlüğünü sıkı bir şekilde sınırlandırması nedeniyle yeryüzündeki en erişilmez yerlerden biri. Orada yaşayan birçok Filistinli 140 kilometrelik arazi şeridini hiç terk etmemiş. Performansa katılan Filistinli sanatçılar profesyonel olmasa da büyük başarı gösteriyorlar. Projenin, İngiltere-Filistinli Qattan Vakfı da dahil olmak üzere, sanat ve kültür organizasyonlarından finansmanı var. Ancak Gazze´deki ekip elektirik kesintileri yüzünden büyük zoluklar yaşanıyor. Oyunda kullanılan ekipmanlar 20 saatlik elektrik kesintilerinden ciddi zararlar görmüş. Ayrıca İsrail ve Mısır´ın ablukası yeni malzemeler almalarını zorlaştırıyor. Tüm bunlara rağmen hem Londra hem de Gazze´deki sanatçılar projenin ayakta kalması için mücadeleyi sürdürüyor.



Anahtar Kelimeler: OYUN LONDRA GAZZE TAŞIYOR

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER