Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bu Dönemin Kodları

Mustafa KAYA- 23. 09. 2018 Pazar

Bu Dönemin Kodları

23. 09. 2018 Pazar

Ülkemiz artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile idare ediliyor. Daha önce çeşitli defalar endişelerimi ifade etmiş ve bu sistemin sıkıntılı olduğunu düşündüğüm noktalarını yazmıştım. Hatta bu sistemi destekleyenlerin Sn. Cumhurbaşkanı´nın şahsıyla sınırlı bir düşünce altyapısıyla hareket ettiklerini belirtmiştim. Ya Sn. Erdoğan´ın görevi sona erdiğinde ne olacak sorusunu bugün bu sistemi destekleyenlerin bile düşünmek istemediklerini ortaya koymaya çalışmıştım. Şu kısa süreli zamanda endişelerimizin artarak devam ettiğini üzülerek müşahede ediyorum. Bir bakanın yakını olan dostuma Sn. Erdoğan sonrası bu yetkilerin, başka birisinin eline geçmesini ister misin dediğimde ?kesinlikle hayır!´ cevabını almıştım.

Peki, ne olacak o zaman diye sorduğumda ise ?o Türkiye´nin sorunu´ diye beni yanıtlamıştı.

 

Aslında yürütme erkinin başkanlık veya parlamenter sistem olmasından ziyade o sistemin kendi içinde sigortalarını oluşturup oluşturmadığına bakmak gerekir. Sistemin doğasında denge-denetleme var mı sorusuna cevap aranmalıdır. Bir devlet yönetiminde başarılı bir yöneticinin varlığı elbette önemlidir. Ancak asgari beklenti o devletin kurumsallaşmasını tamamlamış olmasıdır. Bunun üzerine bir şeyler ilave edecek ve yapıyı daha da güçlendirecek olan o başarılı yöneticidir. Bugün en büyük sorunumuz kurumsal aklı işletmedeki sıkıntılarımızdır. Birisi için normal olan şey diğeri için ihanet sebebi sayılabiliyor. Gemisini yürüten kaptan metaforu gün geçtikçe daha fazla geçer akçe halini alıyor ve yaygınlaşıyor. Oysa olması gereken şey her hal ve şart altında herkese adaletle yaklaşmak ve bendensin, ondansın gibi ayrımlara gitmemektir. Devletler günü kurtarmaz. Bugün yaşadıkları dün planladıklarıdır. Yarın için ise bir öngörüleri mutlaka vardır, olmak zorundadır. Şayet yoksa bu durumu çok uzun zaman sürdürmek mümkün olmayabilir. Hız her zaman iyi değildir. Hızlı karar almak da öyledir. Telekom´un özelleştirilmesine karşı çıktığı için istifa ettirilen Enis Öksüz üzerinde koalisyon hükümetlerine salvolar yapanlar, tek başına ülkeyi yöneten iktidarın özelleştirdiği Telekom için bugün ağıtlar yakıyorlar. Oysa doğru olan alınacak bir kararın bütün boyutlarıyla tartışılmasıdır. Ortak faydayı oluşturacak olan adım en zıt fikirlerin bile kendisini ifade etmesine fırsat vermekle atılabilir.

 

 ?Ekonomik sorunlar rasyonel değil psikolojik´ diyerek sokaktaki vatandaşın sırtına binen yükü hafifletemeyiz. Tutarlı olmak zorundayız. İtibardan tasarruf edilmez bakışını ihtiyaçtan tasarruf edilmez anlayışıyla değiştirmeliyiz. İtibar sadelikte ve vasat olandadır. Kişi kılık kıyafetiyle karşılanır doğru ama sözleriyle, fikirleriyle uğurlanır. Sözümüzü güçlü kılacak adımlar atmalıyız. Şeffaflığı olağan hale getirmeliyiz. Denetlenmekten çekinmemeliyiz. Her şeyin emanet olduğu gibi makamlarımızın da milletin birer emaneti olduğunu unutmamalıyız.

Meclis eski gücünde olmadığı için vatandaşla yürütme arasında bir tampon kalmaması, detaylardaki sorunların üzerini örtüyor. Bu da topluma huzursuzluk olarak yansıyor. Meclisi mutlaka daha etkin hale getirmeliyiz.

Bu sistemi kuvvetler ayrılığını kâmil manada tesis ederek ancak kalıcı kılabiliriz. Aksi takdirde seçimlerde bazı partiler aday göstermeyerek Sn. Cumhurbaşkanı üzerinden bu sistemi korumak gibi bir gayrete girerler ki, bu hem demokratik geleneklerin zarar görmesine sebep olur hem de ilânihaye sürdürülebilir olmaz.

Her eleştiriyi daha kendisini tam olarak ortaya koyamadan boğmak, her farklı düşüneni peşinen ötekileştirmek, her yanlışı bir an önce kapatmaya çalışmak, her daim algıları öncelemek, her işte biz yaptık oldu demek, her seçimi savaş gibi görmek, her karşıda duranı ayrıştırmak bir yönetimin körleşmesi için yeter de artar bile. Ve o yönetim bu yaptıklarıyla aslında kendi kendisinin düşmanı haline gelir.



Anahtar Kelimeler: Dönemin Kodları

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz