Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro´nun ABD´deki ilk durağı CIA karargahı?

Brezilya´da tepkilere yol açan ziyaretin ardından eski Dışişleri Bakanı Amorim ?İlk kez bir Brezilya devlet başkanı CIA´i ziyaret ediyor, bu açıkça itaat´ dedi

Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro´nun ABD´deki ilk durağı CIA karargahı?

Brezilya´nın faşist devlet başkanı Jair Bolsonaro ABD ziyaretinde ilk olarak CIA´in Virginia´daki karargahına gitti. Bolsonaro burada CIA Başkanı Gina Haspel ile görüştü.

teleSUR´da yayımlanan haberde ?Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ABD´ye ilk resmi ziyaretinde Donald Trump ile görüşmesi öncesinde CIA karargahına giderek dünyaya asıl kimin patron olduğunu gösterdi? denildi.

Brezilya´nın şu anda tutuklu olan eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva döneminde Dışişleri Bakanı olan Celso Amorim ise ?Şimdiye dek hiçbir Brezilya başkanı CIA´i ziyaret etmemişti? diyerek tepki gösterdi. AP´ye konuşan eski bakan Amorim, Bolsonaro´nun CIA ziyaretini ?açık bir itaat? olarak değerlendirdi.

Ziyaretin ardından bir tweet atan Bolsonaro´nun oğlu Eduardo Bolsonaro ise, toplantının ?bölgedeki uluslararası ilişkiler üzerine teknisyenlerle ve üst düzey uzmanlarla konuşmak için mükemmel bir fırsat? olduğunu söyledi.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Latin Amerika´daki suikastlar, işkenceler, kayıplar ve askeri darbelerin sorumlusu olan CIA´e yapılan bu açık resmi ziyaret Bolsonaro´nun misyonunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Latin Amerika´da "komünist tehdit?e karşı mücadele sözüyle iktidara gelen Bolsonaro, pazar günü yaptığı açıklamada da ?Her zaman Brezilya´yı ?kirli´ sol ideolojiden kurtarmayı hayal ettiğini? söyledi.

Bolsonaro´ya ziyaretinde, daha önce CIA´e çalıştığı iddiaları gündeme gelen ve eski Devlet Başkanı Dilma Roussef´e karşı yargı sürecini yöneten Adalet Bakanı Sergio Moro da eşlik etti.

Virginia eyaletinin Langley kentindeki CIA karargahını ziyaret eden Bolsonaro bugün Beyaz Saray´da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek.

Görüşmede ABD´li özel şirketlerin Brezilya´daki yatırımlarının ve Venezuela´ya yönelik süren ABD müdahalesinin ele alınacağı bildiriliyor.

Trump´ın politikalarına desteğini açıklayan Bolsonaro ?Tıpkı Trump´ın büyük ABD istemesi gibi büyük bir Brezilya istediğini? söylemiş, bu sözleri ona ?Tropikler´in Trump´ı? lakabının takılmasına yol açmıştı.

Öte yandan Bolsonaro´nun bu açık CIA ziyareti ABD yönetimini bile şaşırttı. teleSUR´un aktardığına göre isminin yayımlanmamasını isteyerek gazetecilere konuşan üst düzey bir ABD´li yetkili ?En dost Brezilya hükümetleri bile bu kadar dostça değildi. Şimdi Brezilya´da gerçekten müttefik olarak gördüğümüz bir hükümet var? dedi.

1964´teki askeri darbenin ve ardından gelen diktatörlük döneminin ardında CIA´in doğrudan elinin olduğunun 2014 yılında Ulusal Güvenlik Arşivi´nden çıkan belgelerle kanıtlandığı düşünüldüğünde sözkonusu yetkilinin sözleri daha çarpıcı hale geliyor. 

Bolsonaro´nun ABD´ye ilk resmi ziyareti Brezilya´nın Latin Amerika´da ABD´nin strateji ve planlarına tam bağlılığını ve bu planlarda merkezi bir role hazır olduğunu göstermesi açısından dikkat çekici oldu.

Kaynak:ekrangazetesi.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER