Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Boyabat´ı gezerken içimden geçenler

Hüseyin Akın - 30.10.2018

Boyabat´ı gezerken içimden geçenler

Keşke kiremidi, tuğlası ve pirinci ile adı daha bir anılsa ve dışarıdan nüfus alıp dışarıya nüfus vermese.

  • İlgililer bu ilçenin bir kasabadan daha fazla bir şey olduğunu fark etse ve burayı il yapsa.
  • Boyabat´ın tarihi evleri muhafaza edilse, yıkılacak durumda olan evler aslına uygun biçimde yeniden yapılsa.
  • İlim Yayma, Ensar Vakfı gibi STK´lar 25 bini aşkın nüfusu barındıran bu köklü ilçeyi eğitim ve kültür alanında geliştirmek için seferber olsa. Kültür Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Boyabat Gençlik Merkezi ile beraber güç ve kıvanç birliği yaparak müşterek geniş katılımlı programlar yapılsa.
  • Gençlik Merkezi Müdürü Hüseyin Köroğlu gibi yorulmak bilmeyen dava eri mesuliyet sahiplerinin sayıları artsa.
  • Boyabat Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin ?Boyabat Ağzı Sözlüğü? Tubitak projesi gibi projeler bütün Türkiye´ye örnek olsa.
  • Boyabat Belediyesi geleneksel panayırlara sahip çıktığı gibi zamanın ruhuna uygun olacak biçimde kültür-sanat festivali de başlatsa.
  • Boyabat´ın bağrından çıkmış bir entelektüel olarak Erol Erdoğan keşke burada bir kültür ve tarih hamlesi başlatmakta öncü olsa.
  • Boyabat´ın Sinop´un diğer ilçeleriyle coğrafi ve de sosyal bağlantısını sağlayacak kanallar oluşturulsa.
  • Boyabat´a dikey konut izni verilmese. Çok katlı nevzuhur binalar Boyabat´ın hafızasını silip süpürmese.
  • Sinop Üniversitesi´ne bağlı Boyabat Kampüsü´ne sosyal bilimlerden de birkaç bölüm eklense. Hukuk gibi, iletişim fakültesi gibi.
  • Sinop yurt içi ve yurt dışında dört bir yana dağılmış kendi değerlerini bir araya getirse.
  • Durağan´ın ismi değişse ve durağanlıktan kurtulmak için ilk adım böyle atılmış olsa.

SİNOP VE BOYABAT AĞZI

Boyabat ağzı nasıl bir şeydir pek bilmesem de Sinop´un köy ve kasabalarının tipik konuşma tarzını az çok bilirim. Harflerin mahreç yerlerini damakta, dudakta ve gırtlakta kavramak noktasında memleketimin diğer bölgelerinden farklılaşırken, Kastamonu, Zonguldak, Karabük gibi şehirlerin memleket ağzına yaklaşırlar. Durağan isminin nereden geldiğini sorduğum bir Durağan yerlisinden aldığım cevap hayli ilginçti: ?Dur ağam´ dan ?Durağan´a dönüşmüştür! ?Dur ağam´ın hikâyesini sormaya cesaret edemedim, kim bilir altından ne hikâyeler çıkacaktı. Genel kanaat Durağan´ın burada yer alan Selçuklu döneminden kalma ?Durak Han´dan neşet ettiğidir. Hemen söyleyelim, Boyabat da ?boy âbad´ (Boy Ovası) kelimelerinin bugüne gelmiş şekliymiş. Yukarıda bahsettiğim gibi Boyabat Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı ?Boyabat Ağzı Sözlüğü´ bu konuda işimize yarayabilir. Unutmadan, bu konuda yayınlanmış bir eseri de belirtmeden geçmeyelim: Sinop Yöresi Söz Varlığı-Dr. Ergün Acar. Şifahi kültürümüzün yaşayan son kalıntılarını da tespit edip kayıtlara geçirebilirsek çok önemli bir kültür olayını gerçekleştirmiş olacağız.

 

?KİTAP BİZİ GEZDİRİR´

Boyabat Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulu´nda söyleşi yapmak üzere girdiğim salonda öğrencilere, ?Kitap bize ne sağlar?? diye sordum. Ön sıralardan adının Hüseyin olduğunu öğrendiğim öğrenci düşünmeden cevap verdi: ?Kitap bizi normal hayatta fırsat ve imkân bulup da gidemediğimiz yerlerde gezdirir. Nereye istersek oraya götürür.?

Yazının devamı için tıklayın...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz