Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bolivya’da halk muhalefet liderini tutuklayan solcu hükümete tepkili: 24 saatlik grev ilan edildi

Bolivya’da halk, muhalefet lideri Camacho’nun terör suçlamasıyla solcu hükümet tarafından tutuklanmasını protesto etmek amacıyla sokağa çıktı,

Bolivya’da halk muhalefet liderini tutuklayan solcu hükümete tepkili: 24 saatlik grev ilan edildi

Bolivya’nın ana muhalefet lideri, Santa Cruz belediye başkanı ve 2020 seçimlerinde devlet başkanı adayı olan sağ görüşlü Luis Fernando Camacho, 27 Aralık’ta iş dönüşü evinde dinlenirken terör suçlamasıyla tutuklanmıştı. Camacho, 2019’da dönem sınırlamasını anayasaya aykırı bir biçimde aşarak aday olan Bolivya’nın eski başkanı Morales’i hedef alan protestolara öncülük eden isimlerin başında geliyordu.

Bolivya Devlet Başkanı Morales 2019’da dördüncü kez başkan adayı olmak istemiş, talebinin anayasaya aykırılığını ortadan kaldırmak için anayasadaki dönem sınırlamasını referanduma götürmüş, halk teklifi yüzde 51’le reddetmişti. Bunun üzerine Morales Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak dönem kısıtlaması kuralının anayasada bulunan seçilme hakkının ihlali olduğunu ileri sürmüş, Anayasa Mahkemesi de Morales lehine karar vererek dönem sınırlamasına rağmen aday olmasına yeşil ışık yakmıştı. Kararın ardından düzenlenen seçimlerin ilk turunda yüksek oy alan Morales’e karşı gösteriler düzenlenmiş, o da istifa etmek ve ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Morales sonrasında kurulan sağcı hükümet daha sonra seçimleri kaybetmiş, yeni solcu hükümet Morales sonrasında göreve gelen sağcı devlet başkanı Jeanine Anez’i tutuklamıştı. Ana muhalefet lideri Camacho, Anez’den sonra 2019 olayları nedeniyle tutuklanan ikinci yüksek profilli siyasetçi oldu.

Camacho’yu destekleyen muhalefet seçmenleri 24 saat boyunca grev yapacaklarını ilan etti, hiçbir şekilde çalışmayacaklarını, herhangi bir kamu hizmetinden faydalanmayacaklarını duyurdu. Ayrıca Santa Cruz kentinde halk polisle çatıştı. Camacho şu anda başkentte siyasi mahkûmların kaldığı bir hapishanede tutuklu olarak bulunuyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER