Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bir dizi izledim. ?´Keşke izlemez olaydım´´ diyorum?

FEHMİ KORU- 08.09.2018

Bir dizi izledim. ?´Keşke izlemez olaydım´´ diyorum?

ABD´nin uluslararası arenada kullandığı iyi yetişmiş ajanlarının dehşetengiz faaliyetlerini bir romanın sayfalarında saatlerinizi vererek gezinirken gözlerinizin önünde canlandırmak için başvuracağınız eserlerin en bilinen isimleri Tom Clancy ile Robert Ludlum´dur.

Onları okurken hep ??Acaba kendileri de bir zamanlar CIA´de miydiler, yoksa konularını kendilerine CIA mi veriyor?´´ kuşkusunu duymuşumdur.

İkisi de en önemli romanlarının beyaz perdeye de aktarıldığını gördüler.

Ludlum ile Clancy´nin bir başka özellikleri daha var: Ludlum öleli 10, Clancy öleli 5 yıldan fazla oldu; ancak her ikisinin isimleri ölümlerinden sonra da sürdürülüyor.

Robert Ludlum adıyla, sanki o yazmış gibi neredeyse her yıl yeni bir roman yayınlanıyor?

Şimdi ölümünden sonra da varlığı bir biçimde sürdürülenler arasına Tom Clancy katıldı: Amazon Prime abonelerine bu hafta sunulan 8 bölümlük yeni bir dizinin daha adında kullanılıyor onun ismi: ?Tom Clancy´a Jack Ryan´.

Bildiniz: Dizinin kahramanının ismi de Clancy romanlarının sürükleyici tipinin ismi: Jack Ryan?

Clancy, CIA´ye analist olarak girmiş Jack Ryan´ı romanlarında önce sahada dövüşen, vuran, öldüren tam bir ajana döndürmüş, basamakları tırmandırarak kendisini CIA başkanı yapmış, ardından ABD´ye yönelik büyük bir terör olayı sonrası ülkenin başına da geçirmişti.

Türkiye´siz dizi çevrilmiyor ABD´de

Amazon Prime için bu diziyi yapanlar işin başına dönmüşler. Dizide CIA´ye gireli henüz 3-4 yıl olmuş genç analistin nasıl ?zoraki ajan´ haline dönüştüğü anlatılıyor.

??Dizi konusu da nereden çıktı?´´ demeyin? Amazon Prime abonesi olarak aylardan beri abonelere reklamı yapılan bu dizinin de Türkiye´yi ilgilendireceğini öngörmüş ve merakla 31 Ağustos tarihini beklemiştim. [Clancy daha önce de büyük bölümü Türkiye´de geçen bir roman yazmış, teröristlerin Atatürk barajını berhava etmesini roman kahramanına engelletmişti.]

Öngörüm tuttu. Dizinin neredeyse üçte biri Türkiye´de geçiyor.

´Yeni bin Laden´ diye tanıtılan terörist, çocukluğunda anne-babasının ölümüne, kendisiyle kardeşinin ağır yaralanmasına sebep olan İsrail´in saldırısıyla yaşadığı travmadan etkilenmemiş, ancak Fransa´da iyi bir eğitim aldıktan sonra önemli bir bankaya girme girişiminin derisinin rengi yüzünden akamete uğraması bardağı taşıran damla olmuş?

Tabii bir de Fransa´daki cezaevinde düzgün bir müslümanın teröriste dönüşmesi süreci de işleniyor dizide.

Jack Ryan işte bu tipin Batı ülkelerini dehşete düşürmeyi hedefleyen terör eylemlerini engellemek için devreye giriyor. CIA´Nin etliye sütlüye karışmak istemeyen bürokratlarını doğru yola yönlendiren, teröristin peşine düşmek için sahaya indiğinde aniden James Bondtürü bir ajana dönüşen ?süper kahraman´ o?

Peşine düştüğü terörist Suriye´de olunca yolu doğal olarak Türkiye´den de geçiyor.

CIA özel uçağı istediği havaalanımıza iniyor, CIA ajanları üstleri aranmadan girdikleri ülkemizin yollarında fink atıyor, mülteci kamplarında ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor, üzerine can yeleği giymiş Batı´ya botlarla geçmeye hazırlanan mültecileri büyük paralar karşılığı bu ölümcül maceraya sürükleyen insan kaçakçılarının nasıl tipler olduğunu biz izleyicilere gösteriyor, silahlı çatışmalarla sahilde mülteci kaçırması da cabası?

Romanlarında çok daha tutarlı bulduğum entrikalar Tom Clancy adı kullanılarak kotarılmış bu dizide gerçekten sırıtıyor.

Amerikalılara mesaj: Tehlike daha geçmedi

Dizinin sunulduğu platform Amerikan seyircisini daha fazla muhatap ettiği için, diziyle verilmek istenen mesajın alıcısı da doğal olarak Amerikalılar? 11 Eylül uğursuz eylemleri sonrasında paranoya derecesinde ?İslam´ konusuna yaklaştığı görülen Amerikan halkı, aradan geçen yıllarda, o ilk dönemdeki keskinliğini yitirmeye başlamıştı.

Donald Trump´lı ABD´nin halkına o tehlikenin hala geçmediğini, tam tersine bu dizide ?yeni bin Laden´ diye takdim edilen Musa Süleyman türü iyi eğitim görmüş, paraya ve çevreye de sahip yeni terörist nesli yüzünden her an hayatlarının tehdit altına düşebileceği sürekli vurgulanmış oluyor.

Bereket eşine ihanet eden kadınlar, babalarından kaçmayı göze alan kızlar var; ancak oğullar babalarından pek farklı değil. Sonunda ?teröristin oğlu´ da ABD´deki annesi ve kızkardeşlerine kavuşturulunca, yanındaki CIA ajanının ??Artık o da düzgün bir hayat sürer´´temennisine Jack Ryan ??Bakalım, göreceğiz´´ cevabını veriyor.

Yenilerinin yapılacağı duyurulan dizinin bundan sonraki bölümünde, bir de bakmışsınız, o çocuk, kendisine ve ailesinin kadınlarına kucak açmış ABD´de yeni nesil bir ?terörist´ olarak karşımıza çıkarılıvermiş?

Daha önce tam 5 Tom Clancy romanı beyaz berdeye aktarılmıştı; Clancy´nin yazmadığı, roman olarak çıkmamış ama Clancy adını taşıyan Jack Ryan dizisi yakında bizim ülkedeki TV platformlarından birinde karşınıza çıkabilir.

Asit tehlikesi gibi bir dizi bu.

Sekiz saatlik bir izleme maratonundan sonra sizleri uyarayım istedim.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz